Visvliet kan weer volgens haar eigen tijd leven

0
1441

Zonnewijzer in Haringhuizen onthuld

VISVLIET – In Visvliet werd afgelopen week een nieuwe zonnewijzer onthuld. De fraaie zonnewijzer is op het plein van Haringhuizen gerealiseerd, en laat – wanneer de zon schijnt – de ‘echte tijd’ van Visvliet staan.

Een drukte van belang vorige week dinsdagavond bij Haringhuizen. De betrokken inwoners van Visvliet wisten hun weg naar het pleintje te vinden, waar men al een hele tijd bezig was met de realisatie van de zonnewijzer. Sinds enkele weken is hij dan eindelijk klaar, maar vorige week werd hij pas officieel onthuld.

De zonnewijzer is een product wat ontstaan is uit een vruchtbare samenwerking tussen de Zonnewijzer commissie Haringhuizen en de Stichting Eise Eisinga. Het idee is echter ontstaan vanuit de bewoners van Haringhuizen, waardoor de Stichting dit overnam.
De bedoeling van de zonnewijzer is het weergeven van de Echte Visvlieter Tijd. Wanneer de zon op het hoogste punt staat, dan is dat het middelpunt van de dag, zo werd er geredeneerd. Dat houdt in dat het op dát moment 12:00 uur ’s middags is. Echter, omdat de aarde draait is het hoogste punt van de zon elke dag een stukje verder. Daarom is 12:00 uur ’s middags dus steeds op een andere plek. Dit zorgde ervoor dat wanneer men vroeger op de Echte Visvlieter Tijd een afspraak maakte, men in Buitenpost doorgaans te vroeg kwam en in Grijpskerk te laat. Met de zonnewijzer kunnen de Visvlieters wederom de Echte Visvlieter Tijd in de gaten houden.

De zonnewijzer is het tweede van in totaal tien projecten die in Visvliet zullen worden gerealiseerd. Al die projecten staan in het teken van sterrenkundige Eise Eisinga, die een tijd lang in Visvliet woonde. ‘Dit jaar gaan wij nog twee projecten realiseren’, vertelt Theun de Wit, één van de aanjagers van het project. ‘Wij gaan nog een zon- en maansverduistering en een wiskundig raadsel plaatsen. Het is de bedoeling dat dit nog in 2018 gaat lukken.’

Er staat dus het nodige te gebeuren in Visvliet, iets wat mede mogelijk gemaakt wordt door de hulp van de inwoners van het dorp. ‘We krijgen veel hulp uit de buurt’, vertelt Theun, al wijzend op de aanwezigen bij dit officiële moment. ‘Ook bij het straten hebben inwoners geholpen.’ De straatwerkzaamheden lagen in handen van Oosterhof/Holman uit Grijpskerk. Om alle projecten te kunnen financieren, is de Stichting Eise Eisinga een samenwerking aangegaan met de Raobank Noordenveld West-Groningen. Namens de Rabobank woonde Hilbrand de Boer dan ook de opening bij. ‘Dit project wordt betaald vanuit het coöperatiefonds van de Rabobank’, vertelt hij. ‘Het is mooi dat wij een bijdrage kunnen leveren aan dit project. Wij zijn bij het geheel betrokken, dus bij alle tien de projecten. Wat wij mooi vinden hieraan, is dat alles voor iedereen toegankelijk is. Het is een initiatief vanuit het dorp, en dat vinden wij prachtig. Daarnaast geeft het een stimulans aan de leefbaarheid.’

Voor de officiële onthulling van de zonnewijzer, werd een ‘Eise Eisinga replica’ opgetrommeld. In een auto die wordt aangedreven door zonnecellen, maakte hij een indrukwekkende entree. De massaal toegestroomde toeschouwers – waaronder veel jeugd met waterijsjes – kregen een korte geschiedenisles van deze markante verschijning. Daarna werd de laatste tegel van het plein gelegd door Alwin Bakker, van Oosterhof/Holman. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van onder meer wethouder Henk Bakker van Zuidhorn.

Uiteraard werd uitleg gegeven over hoe de Visvlieters de zonnewijzer in gebruik moeten nemen. Wanneer de zon schijnt, en dat is dezer dagen nog vrij geregeld, kan eenieder op het nummer van de juiste maand gaan staan. Degene die de zonnewijzer gebruikt, is vervolgens zelf de wijzer. Zijn of haar schaduw geeft dan de Echte Visvlieter Tijd aan.
Na een mooie onthulling onder grote belangstelling, wachtte de aanwezige een gezellig drankje. Voor Theun de Wit was het nog lastig zeggen of alle Visvlieters nu ook volgens de Visvlieter Tijd – die nogal verschilt van de gebruikelijke tijd – gaan leven. ‘Mensen uit Visvliet zijn standaard al een kwartier te laat, dus het zou best kunnen’, lacht hij.