Niehove centraal op Open Monumentendag met het thema ‘In Europa’

0
207

NIEHOVE – Dit jaar is Niehove in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland de centrale plaats voor diverse evenementen rond Open Monumentendag 2018 (OMD). Het startsein voor de Open Monumentendag in de gemeente Zuidhorn vindt plaats om 10.00 uur met het hijsen van de vlag door Jan Oomkes, voorzitter van de stichting Open Monumentendag gemeente Zuidhorn samen met broeder Izebrand van het Cisterciënzer klooster. Met maar liefst 114 Rijksmonumenten is de gemeente Zuidhorn rijk bedeeld.

Na de opening om 10.00 uur kunnen bezoekers in de kerk van Niehove genieten van een kopje koffie en de vrolijke klanken van draaiorgel Pronkjewail. Joris ten Have, de jongste orgelman van Nederland, laat tot 12.30 uur verschillende deuntjes horen.

Om 10.30 uur start in Niehove een wandeling onder leiding van Lammert Top. Hij vertelt over de vele wetenswaardigheden van het dorp. In de kerk is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het dorp. Ook draait er een film over het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Er zijn drie fietsroutes door het Nationaal Landschap Middag-Humsterland: vanuit Aduard, vanuit Grijpskerk en vanuit Oldehove.

De openingstijden van te bezoeken monumenten zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

De stichting Open Monumentendag gemeente Zuidhorn biedt dit jaar de mogelijkheid te genieten van het cultureel erfgoed binnen de gemeentegrenzen van Zuidhorn. Het landelijk thema dit jaar is ‘In Europa’. Op de informatieavond van 6 september 2018 in Hotel-Restaurant Aduard is, waar mogelijk, een relatie met Europa gelegd.

Het complete programma met daarin de te bezoeken monumenten is te vinden op de website van Open Monumentendag Zuidhorn: www.openmonumentendag-zuidhorn.nl.

Er liggen programmaboekjes in de bibliotheken. Deze zijn ook te verkrijgen op de Informatieavond van 6 september en op Open Monumentendag bij de verschillende geopende monumenten.