Culturele toppers uit het Westerkwartier moeten gemeentelijke fusie kleur geven

0
1186

Nuisje, Boompje, Beestje terug van ‘niet-heel-erg’ weggeweest

NUIS – Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Nuis genoot van haar eigen festival. En dan niet een enkel optreden op het podium achter de Coendersborg, maar een festival met meerdere podiums en waar diverse culturele disciplines vertegenwoordigd waren. Eén van de gangmakers achter het festival was Roel Hoekstra van Stichting Cultuur Westerkwartier. Nuisje, Boompje, Beestje luidde de pakkende titel en krijgt volgend jaar een vervolg. Met regionaal toptalent uit het Westerkwartier –hopelijk- als stralend middelpunt.

Maar eerst terug naar 2015, de vuurdoop van het festival. Roel vertelt: “Achter de Coendersborg staat een podium waar niet heel veel mee gebeurde. Goed, af en toe speelde er wat, maar flink gebruik werd er niet van gemaakt.” Het bleek een zaadje dat destijds werd geplant en begon te groeien toen producent Koos Kobes (bekend van onder meer Noorderzon en Vera) een locatie zocht buiten Groningen om te exploiteren. “De Coendersborg dook op en we raakten in gesprek. Ook hij merkte op dat dit een mooie locatie is voor een festival. We hebben toen Laurens Dijkstra erbij gehaald, een stichting opgericht en wisten in no-time een festival neer te zetten.” Daarbij wilde het drietal regionaal-lokaal talent een podium bieden, naast grotere acts uit onder meer Spanje en Duitsland. “En dan van alles wat”, vervolgt Roel. “Muzikanten, dansacts, theater, beeldend kunstenaars. Alles wat met cultuur te maken had, en over een bepaald toereikend niveau beschikte, was welkom.” Kobes en Dijkstra maken inmiddels geen deel meer uit van het stichtingsbestuur dat inmiddels compleet vernieuwd is. “Zij vonden één editie genoeg”, weet Roel, “maar dat mag een volgende editie niet in de weg staan.” Zaterdag 17 augustus 2019 moet het festival plaats vinden op meerdere locaties in het pittoreske Nuis. “Dus niet alleen achter de Coendersborg, maar ook bij dorpshuis de Vrijborg en andere locaties die geschikt zijn om een aantal acts te huisvesten.” Daarmee is de Vrijborg genoemd, naast Hoekstra één van de aanjagers van Nuisje, Boompje, Beestje. “Vanuit de Vrijborg werd altijd het Trekharmonicafestival georganiseerd”, weet Roel. “En zij wilden wel eens iets anders. We zijn om tafel gegaan en daar kwam uit dat zij iets als het ‘oude’ Nuisje, Boompje, Beestje voor ogen hadden.” Daarop werd het festival dat slechts één editie kende nieuw leven ingeblazen. Terug van nog-niet-zo-heel-lang-weggeweest. “Met wat toevoegingen”, zegt Roel. “Zo willen we nu een kunstmarkt toevoegen en moet er meer aandacht zijn voor toneel en theater. Twee onderdelen die in 2015 toch een beetje zijn ondergesneeuwd. Er mag wat meer variatie en spontaniteit in.” En Nuisje, Boompje, Beestje heeft volgend jaar een heus thema, een rode draad; de eenwording van de vier Westerkwartiergemeenten. “Om dat extra kracht bij te zetten zijn we op zoek naar culturele toppers uit het Westerkwartier”, meldt Roel. “Mensen die het leuk vinden om op te treden tijdens het festival en hun kunsten te vertonen, dan wel te exposeren. Mensen die aan theater, zang of dans doen. Beeldend kunstenaar zijn en noem maar op. Ik ben zelf ontzettend benieuwd naar de talenten die hier rondlopen in de gemeenten Zuidhorn, Leek, Marum en Grootegast.” Bij deze dus ook een oproep aan het regionale cultuurtalent uit het Westerkwartier. Denk jij een mooie aanvulling te zijn op het Nuisje, Boompje, Beestje festival in Nuis op 17 augustus 2019, meld je dan aan bij Roel Hoekstra via roelhoekstra65@gmail.com. En wie weet sta ook jij straks jouw kunsten te vertonen in de schitterende omgeving van het mooie Nuis.