Geertje Dijkstra-Jacobi ideale kandidaat-wethouder voor VZ Westerkwartier

0
3593

“De puzzelstukjes vielen langzaam in elkaar”

WESTERKWARTIER – VZ Westerkwartier heeft de ideale kandidaat-wethouder gevonden in Geertje Dijkstra-Jacobi uit Grijpskerk. Heel even leek zij op weg om hoog op de kieslijst van de VVD te komen. ‘Perikelen’ bij de liberalen –“waarbij de poppetjes vooraf al leken ingekleurd”- hebben haar echter doen besluiten om de lokale afdeling van de VVD vaarwel te zeggen en rustig af te wachten welke opties zich zouden aandienen. Een kopje koffie met Ytsen van der Velde, de fractieleider van de grootste partij van Grootegast, bood soelaas. “Dat ene kopje koffie heeft de toekomst ten goede gedraaid”, vindt Dijkstra-Jacobi, die na gesprekken met diverse leden van VZ is gekozen tot beoogd wethouder namens de partij van Veiligheid en Zorg.

“Het paste”, vat Dijkstra-Jacobi het gesprek met Van der Velde samen. “We hielden beiden een goed gevoel over aan het gesprek, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat we elkaar hebben gevonden.” Vlak voor de zomervakantie werd zij gevraagd om zich na de gemeentelijke herindeling aan te sluiten bij de lokale partij en zich verkiesbaar te stellen. “Waarna het snel is gegaan.” Dijkstra-Jacobi noemt VZ Westerkwartier een warm bad waarin ze met open armen is ontvangen. “Inmiddels zijn er gesprekken geweest met diverse leden van VZ en ik moet zeggen dat het een hele goede en kundige groep mensen is”, vindt ze. Bij VZ maakten ze graag een uitzondering voor Dijkstra-Jacobi die momenteel nog fungeert als raadslid namens de VVD in Zuidhorn. Eerder gaf Van der Velde aan niet alle vertrekkende VVD’ers te willen verwelkomen bij VZ Westerkwartier. Dit om te voorkomen dat de partij zou verworden tot een ‘VVD-light’. “VZ is een partij voor iedereen, voor mensen van links tot rechts”, aldus Van der Velde. “Het gevaar van veel mensen uit één partij opnemen is dat je dan ook qua gedachtegoed die kant op gaat hellen.” Voor het Zuidhorner raadslid ging de deur echter wagenwijd open. Sterker nog, niet alleen komt Dijkstra-Jacobi hoog op de kieslijst te staan, ook is zij de beoogd wethouder voor de partij. Ytsen van der Velde daarover: “Dit is een persoon die absoluut niet mag worden gemist in de lokale politiek. Zij zit er oprécht voor onze inwoners, want dat heeft ze de afgelopen jaren met verve met haar inzet bewezen. Zulke mensen zijn zeldzaam.”

“Een kans om mijn ambities te verwezenlijken”, beschouwt Dijkstra-Jacobi haar toekomstige overstap, die enige tijd geleden in de Streekkrant al aangaf graag wethouder te willen worden. Of de overstap van de VVD naar VZ niet groot is verklaart ze: “Ik ben ooit de politiek ingegaan om dingen te veranderen. Uit onvrede over het handelen van de gemeente Zuidhorn en om er te zijn voor de mensen. Als volksvertegenwoordiger. In die rol heb ik mijn werk gedaan voor de VVD in Zuidhorn en in die rol kan ik ook perfect door bij VZ. Sterker nog, mocht de partij aanspraak maken op een plek in het college en mocht ik wethouder worden, dan wil ik een wethouder voor de burgers zijn. Er is een kloof tussen overheid en burger en die moet gedicht worden. Dat is iets dat mij past en op het lijf geschreven is.” Het is ook iets dat de toekomstige gemeente Westerkwartier voor ogen heeft met haar ‘DNA’, een plan dat staat voor ‘Dichtbij, Nuchter en Ambitieus’.

Voor nu is het zaak om de naam VZ Westerkwartier te vestigen in het hele Westerkwartier. In Grootegast kan de partij inmiddels rekenen op een flinke achterban en is zij de grootste partij in de gemeenteraad. “Het is belangrijk dat we ook zichtbaar worden in de andere Westerkwartiergemeenten”, vertelt Dijkstra-Jacobi. “Daar wordt momenteel hard aan gewerkt. Aan de kieslijst zal het niet liggen, want vele mensen hebben zich inmiddels bij ons aangesloten.” Daarbij wijst zij op een kieslijst die wellicht richting de 50 namen gaat. “Mensen met diverse achtergronden, ook kerkelijke, en uit alle geledingen van de samenleving”, meldt ze. “Daarbij is het ook een mooie afspiegeling van de vier Westerkwartiergemeenten.” Ze heeft er zin in, blijkt uit het gesprek met de beoogd wethouder van VZ Westerkwartier. “Ja, ik moet bekennen: dit heeft mij nieuwe energie gegeven. Ik heb er serieus ontzettend veel zin in  en ga mij voor de volle 100 procent inzetten voor de burgers van het Westerkwartier. Daar heb ik al tijd voor vrij gemaakt. Raadslid zijn in de nieuwe gemeente betekent een druk bestaan. Wie dat goed wil doen zal daarop moeten voorsorteren, en dat heb ik gedaan. Er is genoeg te doen en daar kijk ik enorm naar uit.”

Voetbalicoon trapt campagne af

Aanstaande zaterdag trapt VZ Westerkwartier de verkiezingscampagne af voor het gemeentehuis van Zuidhorn aan de Hooiweg. “Een mooie datum, op de Dag van de Democratie”, schrijft Annelice Kuperus namens VZ. Een bekend Nederlands voetbalicoon zal de letterlijke aftrapt verrichten. Wie dat zal zijn? Dat wil Kuperus nog niet prijsgeven. Wel is de partij bereid een tipje van de sluier op te lichten. Het is een ‘hij’, heeft ouders die geboren zijn in de provincie Groningen én is al eens uitgeroepen tot Groninger van het Jaar. Om 10.15 uur is de aftrap, waarna er ruimte is om met het icoon op de foto te gaan of een handtekening te bemachtigen.