Ongenode Gast: Strijden om de Rosacup

0
398

Tijd: 20.00 uur
Datum: 5 september
Plaats: Grootegast/Doezum

GROOTEGAST – Donderdag werd voor de tiende keer de Rosacup georganiseerd in zwembad De Woldzoom op de grens van Grootegast en Doezum. De allerlaatste keer dat raadsleden en politici uit verschillende gemeenten deelnemen, omdat ze volgend jaar –mits actief- behoren tot de gemeente Westerkwartier. Dus doken de Westerkwartierder politici nog één keer in het water van openluchtzwembad De Woldzoom om de wisselbeker RosaCup. De organisatie was in handen van Myra Eeken-Hermans die niet had nagelaten ook de ongenode gast uit te nodigen. Om te fotograferen, niet om te zwemmen. Al ging dat laatste bijna mis toen Jacqueline Slopsema vroeg of de ongenode gast misschien de open plek in haar team wilde opvullen. Daar de zwemkunsten van ondergetekende te vergelijken zijn met de laatste stuiptrekkingen van een verdrinkende walrus op leeftijd werd er vakkundig gelogen dat de ongenode gast niet over een zwemdiploma beschikt. Een leugentje dat overigens toch niet te ontkrachten is, omdat de zwemdiploma’s van de ongenode gast zijn opgeborgen in een doos die op een veilige –want voor iedereen onbekende- locatie staat.

Over een diploma beschikten wel beide Hielke’s. Terwijl ‘stagiaire’ Hielke een onuitwisbare indruk probeerde achter te laten bij de mensen die zijn stage moeten beoordelen, moest CDA’er en kandidaat-wethouder Hielke Westra uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Ach ja, beter nu een derde plaats tijdens de zwemestafette dan in november bij de gemeenteraadsverkiezingen, zullen we maar zeggen. Opvallend was de strakke vorm waarin Mark Veenstra en Bart Boonstra verkeerden. Uiteraard gebrand op een goed resultaat met een eigen en behoorlijke fanatieke schare fans langs de waterkant. Familie Boonstra was aanwezig voor het Grootegaster ChristenUnie-lid, terwijl lijsttrekker Rianne Vos haar handen stuk klapte voor de PvdA-collega’s. Naast Mark Veenstra waren dat Michiel van der Linden en Myra Eeken-Hermans. Eerlijk is eerlijk, de aanmoedigingen van het kersverse PvdA-kopstuk hielpen zeker wel! Allicht dat het een idee is dat Vos de laatste raadsvergaderingen van Zuidhorn en Grootegast bij gaat wonen om Mark en Myra ook daar scherp te houden. Oh ja, en Mark: we hebben hier op de redactie nog geprobeerd een voordelige foto van jou te vinden, zoals je vroeg. Op deze pagina het resultaat. Ik hoop dat je ermee kunt leven, wij wel!

Oud-Marumer Tjeerd van Dekken hield de spelregels én de tijden in de gaten. Die werden overigens netjes door iedereen nageleefd. Niemand die te vroeg in het water sprong om een onverdiende voorsprong te nemen. Ook Hans Kastermans, Mariët Horenga, Anneke Westerhof, Kees Apoll en Gert van Werven niet. In tegenstelling tot in de politieke arena gunde men elkaar donderdagavond de glorie en de overwinning. De 10e editie van de zwemwedstrijd  voor politieke estafetteteams werd gewonnen door het team bestaande uit de luid toegejuichte Bart Boonstra, burgemeester Ard van der Tuuk en CDA-raadslid Ingrid de Vries.  Aangevuld met de jonge Danique die namens VZ2000 het water indook. En laten we heel eerlijk zijn, aldus Tjeerd de Vries bij de prijsuitreiking, “Dit topteam heeft gewonnen dankzij Danique. Het waren haar snelle tijden die de doorslag hebben gegeven, want de rest van de club was beduidend langzamer.” En daar was geen speld tussen te krijgen. Zwemmers genoeg in De Woldzoom, maar wij vermoeden dat ook badjuf Rennie weinig toekomstige Olympiërs heeft gezien.