Fc Grootegast: “Promotie is dit seizoen niet het doel”

0
1708

GROOTEGAST – Na de degradatie van FC Grootegast afgelopen seizoen staat er een nieuwe trainer voor de groep. Halverwege het jaar werd al bekend dat clubman Jan Haan zijn contract niet zou verlengen. Voormalig Aduard 2000-trainer Rob Vliek is zijn opvolger.

In vijf jaar tijd groeide Grootegast van een vijfdeklasser uit naar een tweedeklasser. Na twee seizoenen degradeerde de groenhemden afgelopen voorjaar naar de derde klasse, terwijl de vereniging de wens had uitgesproken om een stabiele tweedeklasser te worden. ‘Promotie is dit seizoen sowieso niet de doelstelling,’ zegt trainer Rob Vliek. ‘Daar is meer tijd voor nodig. Dat is pas iets voor de lange termijn en niet voor het eerste jaar of zelfs de eerste jaren.’

Vliek (44) trainde voorheen onder meer Amicitia uit de stad Groningen en Aduard 2000. Het afgelopen seizoen trainde hij in zijn woonplaats Dwingeloo de A-junioren van de plaatselijke voetbalclub en het meisjeselftal van zijn twee dochters. Daarnaast was Vliek bij vv Dwingeloo ook jeugdcoördinator. ‘Maar ik ben weer blij om trainer van een eerste elftal te zijn. Dat is toch datgene wat ik het liefste doe.’

Met Grootegast wil Vliek goed voetbal gaan spelen. Daarvoor wil hij een sterke selectie opbouwen die vertrouwen uitstraalt. ‘In de laatste twee jaar heeft dit team weinig succes en punten behaald,’ zegt Vliek. ‘Daardoor krijgt het vertrouwen van de spelers een knauw en hebben ze minder plezier in het spelletje. De goede resultaten in de voorbereiding geven de bevestiging dat wij geen slechte ploeg hebben.’

‘Na mijn aanstelling ben ik bezig geweest met het plan FC Grootegast. Dat is meer dan alleen het eerste elftal. Met het tweede elftal willen wij ook gaan presteren. Het tweede staat onder leiding van Johannes Veenema, die het afgelopen jaar trainer was van Boerakker. Hij heeft dus ook de benodigde trainerspapieren voor een eerste elftal. Daarmee hebben wij als Grootegast wel een luxe positie.’

Bij Grootegast hingen drie basisspelers hun voetbalschoenen aan de wilgen. Paulo Francisco, Ronald Horinga en Frank Vening. ‘Er verdwijnt daarmee veel ervaring en wij krijgen daar geen nieuwe spelers voor terug. Dat vind ik niet erg, want ik ben ook zelf geen voorstander om mensen van buiten aan te trekken, omdat die over het algemeen ook weer snel vertrekken.’

Wel komen er twee spelers terug van langdurige blessures. ‘Dat is heel erg fijn. Rick Buma is na bijna een jaar weer wedstrijdfit. En Bert Beute kan na zijn knieoperatie over een paar weken weer aansluiten bij de selectie. Daarnaast zijn er veel talentvolle A-junioren doorgestroomd naar de senioren. Zij zullen dit seizoen in het tweede spelen, sommige zitten misschien al snel bij de eerste selectie.’

‘Tachtig procent van de teams in onze derde klasse zouden niet misstaan in de tweede klasse,’ zegt Vliek. Hij ziet Groen Geel, LTC en Zuidhorn als kanshebbers voor de titel. ‘Dat zijn in mijn ogen de drie sterkste teams, die thuishoren in de tweede klasse. Daarachter komen wel acht ploegen die voor de subtop kunnen gaan spelen. Het wordt een hele interessante competitie waarin van alles kan gebeuren.’

Aduard 2000, de oude ploeg van Vliek, zit dit jaar ook bij FC Grootegast in de competitie. ‘Wedstrijden tegen clubs waar ik trainer ben geweest zijn altijd speciaal. Bij Aduard heb ik een geweldige tijd gehad. Ik ben daar vier seizoenen trainer geweest. Dus naar die ontmoetingen kijk ik wel uit. Aan de andere kant vind ik het niet heel prettig om tegen oude clubs te spelen, want ik gun ze normaal gesproken het allerbeste.’