Op pad langs de monumentale Zuidhorner schatten

0
257

Voor de allerlaatste keer

ZUIDHORN – Zuidhorn is rijk aan monumentale schatten. Maar liefst 114 gebouwen in de gemeente zijn aangemerkt als monument en een behoorlijk deel daarvan was zaterdag geopend tijdens Open Monumentendag (OMD). In Zuidhorn traditioneel een heel spektakel waar een bevlogen bestuur sinds 1992 –het 800-jarig bestaan van Aduard- elk jaar weer druk mee is geweest. Er werden ludieke openingen op poten gezet, gevolgd door gezellige afsluiters met de vele vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet om alles in goede banen te leiden. Busreisjes voor kinderen zijn georganiseerd, waarop ook onvoorziene wandeltochten terug volgden. Ook fietsliefhebbers kwamen de afgelopen jaren ruimschoots aan hun trekken met mooie fietsroutes tussen deelnemende monumenten. Aan alles komt een eind, zo ook aan de uitgebreide viering –want dat is het- van Open Monumentendag in de gemeente Zuidhorn. Het bestuur is er niet in geslaagd opvolging te vinden die het na de gemeentelijke herindeling Westerkwartierbreed wil oppakken. Daarmee komt er einde aan een mooie monumentale traditie. Voor de voorlopig allerlaatste keer; een rondje langs de monumentale schatten van Zuidhorn.

ADUARD – Het is druk in Hotel Aduard waar de donderdag voorafgaand aan Open Monumentendag een leuke en informatieve avond werd georganiseerd voor belangstellenden. Onder de aanwezigen voorzitter Jan Oomkes, wethouder Henk Bakker en verhalenverteller Geert Zijlstra.

NIEHOVE – Het is 10 uur in de ochtend als Open Monumentendag op wijze wordt geopend. Niemand minder dan broeder Izebrand in monnikspij en voorzitter Jan Oomkes in toga namen de honneurs waar. Samen met de jongste orgelman van Nederland op het draaiorgel -en sieraad- Pronkjewail.

LAUWERZIJL – Aan de Teenstraweg in Lauwerzijl staat deze monumentale kop-hals-romp boerderij uit 1798. Op deze boerderij woonde Douwe Teenstra, één van de twee broers die dit gebied aan het eind van de 18de eeuw omdijkten. Na het overlijden Douwe in 1823 werd de boerderij verkocht. Sindsdien kende het verschillende eigenaren.

 

OLDEHOVE – Mooi Oldehove barst van de historie. Bezochten wij vorig jaar nog de Liudgerkerk waar een schitterende expositie te vinden was. Dit jaar aanschouwen we het oude garagebedrijf aan de Schoolstraat. Een beeldbepalend pand dat dateert uit 1933 en vol zit met elementen van de Amsterdamse School.

DEN HORN – Een dubbele expositie van Fré Mok en Christel Klamer gaven kleur aan het kerkje van Den Horn. Het kerkje waar overigens wel vaker grote schatten zijn te vinden. Zo dook er in 2017 nog een muntje op uit het jaar 1620. Hoe monumentaal wil men het hebben?

GRIJPSKERK – Aan de Molenstraat in Grijpskerk staat korenmolen De Kievit, een markante stellingmolen gebouwd in 1899. Net als kerken kunnen ook molens voor veel meer doeleinden worden gebruikt. Vertelcollectief Kom op Verhoal gaf zaterdag een boeiende voorstelling vol schitterende verhalen uit eigen regio. Het publiek luisterde ademloos en genoot met volle teugen.

NIEZIJL – Exposities en oude kerken zijn een mooie combinatie. Jaarlijks exposeert de schilderclub van Niezijl in de Hervormde Kerk tijdens OMD. Dit jaar in samenwerking met textielkunstenares Anja Lensen. De kerk werd gebouwd in 1651, maar werd in 1661 vergroot (staat ook op de gevelsteen). In januari zaten de Nijzielsters nog even in spanning nadat een winterstorm de windvaan had geknakt. In april werd de gerestaureerde top teruggeplaatst op de kerk.