VV Buitenpost: “We doen niet mee voor spek en bonen”

0
287

BUITENPOST – Met overmacht en vol overtuiging trok VV Buitenpost vorig seizoen het kampioenschap naar zich toe. Met een selectie vol lokaal talent en zelf opgeleide spelers leidde trainer René van der Weij ‘zijn’ Blauwkes naar de Hoofdklasse. Daar wacht de promovendus logischerwijs een zwaar en moeilijk seizoen. “We zullen onze koppen erbij moeten houden en zakelijk moeten gaan spelen”, aldus trainer Van der Weij.

“Waar je aan kan zien dat dit een hoger niveau is?”, herhaalt de oefenmeester onze eerste vraag. “Nou, de competitie is in de Hoofdklasse al begonnen en tegen DUNO troffen we een tegenstander met een brede selectie, veel ervaring en snelheid. We spelen nu tegen ploegen met een begroting en die niet bang zijn om een speler van buitenaf aan te trekken. Dat zie je terug op het veld.” Toch is Van der Weij niet angstig. “Je weet dit van te voren. Waren we vorig seizoen vaak de betere op het veld, dat zal dit jaar anders zijn. Daar moet je je tegen wapenen. Realistisch spelen, zakelijk. Natuurlijk spelen we het liefst ons eigen spelletje, maar dat zal niet altijd kunnen.” Kansloos zijn de Blauwkes zeker niet, vindt hij. “Wij doen het met eigen jongens, maar wel vol enthousiasme. Niemand is vooraf kansloos. Het is aan ons om onze huid zo duur mogelijk te verkopen. Ik wil niet voor spek en bonen meedoen. Maar goed, wie wil dat wel?” Dat zal een leerproces worden, beseft ook Van der Weij. “Deze jonge gasten doen nu een berg ervaring op in de Hoofdklasse. Dat nemen ze wel mee. Mochten we degraderen, en ik zeg daarbij ‘stel dat’, dan hebben we wel een berg ervaring opgedaan en kunnen we allicht snel terugkeren. Of Buitenpost dan een heen-en-weertje wordt? Ja, misschien wel.” Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. “Maar niet kansloos dus”, benadrukt de oefenmeester. Voor de titel voorspelt René van der Weij een nek aan nek race tussen SC Genemuiden, ACV, Staphorst, Excelsior’31 en DUNO. “De gebruikelijke grote namen.”
In tegenstelling tot het gebruik bij de vereniging gaan de trainer en de club hun vierde seizoen in. “Het bevalt de club en het bevalt mij”, stelt Van der Weij. “Er is een klik en ik ben blij hier te zijn om dit seizoen de mooie prestatie van vorig jaar te verzilveren. In de Hoofdklasse.”