Buurtbemiddeling voor het Westerkwartier

0
293

“Een probleem met de buren is niets om je voor te schamen”

WESTERKWARTIER – Het is alweer vijf maanden geleden dat SPiNN is gestart met het uitrollen van Buurtbemiddeling in het Westerkwartier. “Van Zevenhuizen tot aan Lauwerzijl”, duidt Fleur de Vries, coördinator Buurtbemiddeling Westerkwartier. Inwoners van alle 41 dorpen en kernen in de vier Westerkwartiergemeenten kunnen bij SPiNN terecht voor buurtbemiddeling. Dat er behoefte is aan dit initiatief blijkt uit de cijfers. Liefst 1 op de 10 mensen in Nederland heeft problemen met de buren. 286 gemeenten in Nederland bieden inmiddels buurtbemiddeling aan, “en ook in het Westerkwartier hebben we inmiddels 36 zaken gehad”, aldus De Vries.

Maar wat houdt het nu allemaal precies in? En waarom hebben mensen soms buurtbemiddeling nodig? “In het kort, wat buurtbemiddeling doet is buren ondersteunen bij het oplossen van onderlinge conflicten”, legt Fleur de Vries uit. “En bij conflicten kan je aan van alles denken. Geluidsoverlast van muziek of dieren, een heg die niet gesnoeid wordt, problemen met het verlenen van overpad, foutparkeren en ga zo maar door. Zaken die ervoor zorgen dat de communicatie tussen buren stopt en problemen escaleren.” Dingen die psychisch én lichamelijk veel doen met mensen en het woongenot in een buurt of straat soms ernstig aantasten. “Het doel van buurtbemiddeling is natuurlijk het herstellen van het contact tussen ruziënde buren, zorgen dat men weer met elkaar aan tafel komt en constructief werkt aan duurzame oplossingen waar beide partijen mee kunnen leven”, duidt ze. “Dat doen wij door met beide partijen in gesprek te gaan, zodat zij hun kant van het verhaal kunnen doen. Als wij weten wat beide partijen stoort dan kijken wij of een onderling gesprek mogelijk is. Lukt dat, dan is een oplossing dichtbij. Want als beide partijen bereid zijn om met elkaar te praten, dan is er de wil om de problemen uit de wereld te helpen.” Oplossingen liggen soms voor de hand, weet Fleur. “Toch is het niet aan ons, als mediator of bemiddelaar, om de oplossing aan te dragen. Buren moeten door met elkaar in gesprek te gaan zelf tot een passende oplossing komen. En dat lukt in de meeste gevallen heel goed. Het is prachtig om te zien hoe veerkrachtig een mens eigenlijk is. Van alle zaken in het Westerkwartier hebben we nu al 60 procent succesvol afgerond, dat is écht heel veel.”

Momenteel werkt Fleur met een team van vijf bemiddelaars. “Mensen uit de advocatuur, bestuur en onderwijs”, weet ze. “Zij zijn onpartijdig, onafhankelijk en neutraal. En doen het bemiddelen bovendien op vrijwillige basis en op vertrouwelijke basis. Dat is belangrijk, dat de mensen die bemiddelen zelf geen financieel of persoonlijk belang hebben in het conflict.” Ze noemt het dan ook –met recht-  een dreamteam, een team vrijwilligers die bewezen succesvol is in het oplossen van problemen tussen buren. Maar daar blijft het niet bij, belooft Fleur. “Natuurlijk willen wij ook bij Buurtbemiddeling stappen blijven maken. Meer zaken oplossen en doorgroeien. Het zou mooi zijn als ik als coördinator kan concluderen dat buurtbemiddeling helemaal is ingeburgerd in het Westerkwartier. Dat mensen eerst aan ons denken vóórdat zij in de zogenaamde oorlogsfase terecht komen. Dat mensen beseffen dat een probleem met je buren niets is om je voor te schamen. Zolang je er samen maar aan blijft werken om het op te lossen.”

Inwoners van het Westerkwartier die onverhoopt een probleem hebben met hun buren kunnen contact opnemen met Fleur de Vries via fdevries@spinn.nl. Meer goede informatie is ook te vinden op de website www.problemenmetjeburen.nl. Alhoewel al vijf maanden onderweg is donderdag 13 september het officiële startsein gegeven voor Buurtbemiddeling Westerkwartier. Deze vond plaats in ’t Marheem te Marum.