‘Kinderen krijgen alle vrijheid in bos Trimunt’

0
240

Het bos is een dag van jou!

MARUM/OPENDE – Op zaterdag 22 september organiseert IVN Grootegast, in samenwerking met Staatsbosbeheer, een bijzondere jeugdactiviteit. Kinderen krijgen dan de mogelijkheid om met minimale gereedschappen, een eigen wereld te creëren in het bos van Trimunt. De jeugd krijgt slechts een stuk touw, een mesje en wat hout mee van de organisatie, en hebben dan vrij spel. De kinderactiviteit is een nieuwe activiteit van IVN en Staatsbosbeheer, die wel eens willen zien of de kinderen in staat zijn zichzelf goed te vermaken. ‘Less is more’, lijkt het credo op 22 september.
In de Theetuin van het Blotevoetenpad, ontmoeten we Herman Woltjer (IVN Grootegast) en Marieke de Boer (Staatsbosbeheer). Zij zijn de aanjagers van deze activiteit, bedoelt voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. ‘De activiteit heeft “Het bos is een dag van jou!” als naam gekregen’, vertelt Herman. ‘De bedoeling is vrij simpel: de kinderen krijgen toegang tot een stuk bos waar men eigenlijk zelden komt. Daar krijgen ze wat basismateriaal aangereikt en laten wij ze daarna met rust.’ Met “wij” doelt Herman op de vrijwilligers van IVN Grootegast, die wel degelijk aanwezig zullen zijn. ‘Wij houden toezicht op afstand. Mocht er écht iets aan de hand zijn, dan kunnen wij altijd te hulp schieten. Maar de bedoeling is juist dat de kinderen zelf aan de slag gaan’, vertelt Herman. Dat houdt ook in dat, wanneer er onderlinge conflicten ontstaan, de kinderen dit in eerste instantie moeten oplossen.
Herman is benieuwd wat de kinderen in het bos van Trimunt zullen doen. ‘Dat is juist het interessante’, meent hij. ‘Gaan ze hutten bouwen? Groepjes vormen? Of gaan ze voor zichzelf bezig? Wij geven ze als organisatie verder geen ideeën of richtlijnen mee, dus ze moeten het allemaal zelf verzinnen.’ ‘Het is het tegenovergestelde van wat wij momenteel veel doen’, vertelt Marieke van Staatsbosbeheer. ‘Nu zetten wij activiteiten uit, waarbij iedereen gebonden is aan een programma. Maar wij willen juist weten wat er gebeurt als er geen programma is.’
Het idee komt niet geheel uit de lucht vallen. Simon Olbertijn, IVN-lid en docent aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden, zette vorig jaar al een soortgelijk experiment op poten. ‘Dat van ons is geen experiment’, vertelt Marieke. ‘Simon zette het experiment op, om resultaten mee te nemen in de studie. Wij doen dat niet. Schrijven ook niets op. Wij willen gewoon kijken of de kinderen in staat zijn zichzelf te vermaken en te redden. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen we wellicht kijken of dergelijke activiteiten in de toekomst vaker kunnen plaatsvinden.’
Vernieuwend is het absoluut. En bovenal een goede reden voor kinderen om zich meer buiten te begeven, meent ook Herman. ‘Ik merk dat kinderen steeds minder in de natuur komen. Terwijl de natuur juist heel veel te bieden heeft. Voor kinderen is deze activiteit een uitdaging, vooral omdat ze niet alle deelnemers zullen kennen. Kinderen maken echter makkelijk contact, dus ik ben benieuwd of ze snel samenwerken of juist heel erg op zichzelf blijven.’
De activiteit duurt van 10:00 tot 15:00 uur en wordt slechts onderbroken door een gezamenlijke lunch. ‘De activiteit duurt wel redelijk lang, maar de kinderen moeten eerst ook aan elkaar wennen. We hebben aan Simon gevraagd wat een gewenste lengte voor deze activiteit was en hij vertelde dat we het eigenlijk niet korter dan vijf uur zouden moeten doen’, zegt Marieke.
Marieke en Herman zien de activiteit met zo min mogelijk verwachtingen tegemoet. Herman hoopt vooral dat zal blijken dat de kinderen zich prima kunnen vermaken. ‘Ik denk namelijk dat zij dat prima kunnen.’
Voor het IVN en Staatsbosbeheer is samenwerken niets nieuws. Zij organiseren jaarlijks samen zo’n vier activiteiten en ondersteunen elkaar waar dat kan. ‘We hebben een gezamenlijk doel: volwassenen en kinderen meer de natuur in krijgen’, zegt Marieke. ‘Deze activiteit sluit hier perfect op aan. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kinderen die vaak in de natuur komen, beter presteren op school. Een win-win situatie.’
De activiteit ‘Het bos is van jou!’, vindt op zaterdag 22 september van 10:00 tot 15:00 uur plaats. Kinderen in de leeftijd van acht tot en met 12 jaar kunnen zich aanmelden. Kosten bedragen één euro voor IVN-leden en drie voor niet-leden. Tussendoor wordt er een lunch verzorgd. De activiteit vindt plaats in het bos van Trimunt van Staatsbosbeheer.