Supermama’s beginnen aan nieuw seizoen

0
329

“Het doel is om moeders met jonge kinderen een nieuwe uitdaging te geven”

GROOTEGAST – Het derde seizoen van het project Supermama’s is inmiddels onderweg. Gisteren (maandag) was de officiële aftrap van het project dat al twee eerdere, en zeer succesvolle, edities heeft gekend. “Wij helpen moeders met kinderen jonger dan 12 jaar op weg naar een nieuwe uitdaging”, vertelt Erna Piek. Zij was deelnemers tijdens de eerste editie en besloot daarna om zich als begeleidster te verbinden aan het project. “Waarom? Omdat ik iedere moeder de ervaring gun die ik heb gehad.”

Een project voor vrouwen met jonge kinderen dus. “Het is gemakkelijk voor moeders om zichzelf te verliezen in de dagelijkse sleur”, weet Erna. “Je staat op, zorgt voor je kind of kinderen, doet boodschappen, kookt wat en dat is het dan wel. Veel vrouwen zijn dagen bij huis om voor de kinderen te zorgen en vergeten dat zij er zelf ook nog zijn.” Deze vrouwen wil de gemeente Grootegast, als initiator van het project, uit hun dagelijkse gewoonten halen en terugbrengen onder de mensen. “Want dat is het eigenlijk”, stelt Erna. “Vrouwen weer in beweging krijgen en onderdeel laten zijn van de maatschappij waar ze heel langzaam uit zijn verdwenen.” Om de moeders in beweging te krijgen wordt er twintig maandagen lang, elke ochtend, gewerkt in groepjes aan thema’s en vaardigheden. “Het helpt vrouwen om zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken”, zegt ze. “Het zelfvertrouwen krijgt een boost en de eigenwaarde neemt toe. Het kan net dat ‘drukkertje’ zijn die moeders ertoe beweegt om ook andere sociale aspecten weer op te pakken. Supermama’s doorbreekt die sleur, die cirkel waar sommige vrouwen na de geboorte van hun kinderen in zijn beland.”

Of niet wat belerend is, stellen wij. Erna: “Toen ik in Niekerk kwam wonen –nu een jaar geleden- kreeg ik van de gemeente te horen dat ik wel mee kon doen met het Supermama’s project. Dat stond nog voor de eerste editie in de kinderschoenen. Een pilot. Mijn eerste reactie was: ga weg, toe nou, ik heb toch geen dagbesteding nodig! Ik besloot om toch maar te gaan kijken en de rest is geschiedenis. Het heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Ik onderneem weer dingen en sta goed in het leven. Bovendien, als nieuwkomer destijds in dit dorp heeft het mij ook geholpen tussen de mensen te komen.” Vandaar dat Erna besloot om na aan het project te hebben deelgenomen, zich ook in te zetten voor andere moeders. “De ervaring die ik heb gehad gun ik andere moeders ook”, verklaart Erna. “Daarnaast kan ik, als ervaringsdeskundige, ook wat toevoegen. Ik weet wat het effect is en hoe belangrijk het is dat moeders mee blijven doen.” De ochtenden zijn echt helemaal voor moeders, ook als de kinderen nog niet naar school gaan. “Voor hen is opvang geregeld”, meldt Erna. “Terwijl de moeders werken aan thema’s en vaardigheden krijgen hun kinderen leer-, sport- en speltrajecten aangeboden bij De Leegens in Doezum. Door de kinderen dichtbij, maar wel apart te vermaken kunnen de moeders ongestoord en onbezorgd aan zichzelf werken.”

Alhoewel de eerste bijeenkomst reeds is geweest, kunnen geïnteresseerde moeders nog altijd aansluiten. “Graag zelfs”, bevestigt Erna Piek. “De voorgaande edities konden rekenen op zo’n twintig moeders. Het zou mooi zijn als we dat aantal deelnemers weten te evenaren, of misschien zelfs te overtreffen.” Opgeven kan via 06-25746704 of per mail via supermama@westerkwartier.nl. Uiteraard kan men hier ook terecht voor meer informatie. “En het is voor álle moeders met kinderen tot 12 jaar”, besluit Erna. “Dus niet alleen voor vrouwen met een migratieachtergrond, alleenstaand of nieuw in de gemeente. Hier bij Supermama’s is iedereen gelijk. En zo worden ze ook behandeld.”