Zuidhorn geeft wedstrijd bijna uit handen

0
4940

Derby barst pas los in slotfase

ZUIDHORN – Na ruim een uur spelen lijkt Zuidhorn in de eerste competitiewedstrijd makkelijk op de drie punten af te stevenen. Bij een 2-0 stand pakt linksback Klaas Cruiming van streekgenoot Aduard 2000 zijn tweede gele kaart. Een eigen doelpunt van de thuisploeg brengt de spanning terug (2-1) en zorgt tien minuten voor tijd nog voor hoop bij de paars-witte equipe van Henk Alssema.

Voor Aduard-Keeper Iddo Kooistra is de wedstrijd in en tegen Zuidhorn meer dan een derby. De 19-jarige doelman kwam deze zomer over van Zuidhorn. Bij de thuisclub staaat zijn vier jaar oudere broer Ruben in het veld en zit vader Matthias als elftalleider op de bank. De jongste Kooistra keept een goede wedstrijd en voorkomt dat Zuidhorn de wedstrijd in een vroeg stadium naar zich toe trekt.

Zuidhorn is namelijk vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij. Het eerste half uur speelt het spel zich voornamelijk af op de helft van Aduard 2000. Linksback Wouter de Boer van Zuidhorn levert de ene na de andere bal af bij Thijs Zwarteveen en spits Jaap Jacobs. De tenen van Aduard-verdediger Remco van Merode, de vingertoppen van Iddo Kooistra en de doelpaal voorkomen een treffer. Na 32 minuten weet Zuidhorn toch op voorsprong te komen. Jaap Jacobs kopt een afgemeten voorzet van Stefan Smit feilloos achter doelman Kooistra.

Scheidsrechter Gert-Jan Lania uit Pieterzijl laat veel toe. Hij fluit de wedstrijd niet dood. Kort voor rust geeft Lania een duidelijke waarschuwing aan Aduard-speler Klaas Cruiming na een forse sliding op Stefan Smit. Bij de eerste tackle na de pauze krijgt Cruiming gelijk de gele kaart gepresenteerd. ‘Dat zag de scheidsrechter verkeerd,’ zegt trainer Henk Alssema van Aduard 2000. ‘Een speler van Zuidhorn maakte de eerste overtreding en Klaas krijgt geel. In mijn ogen was dat een onterechte kaart.’

Jos Schultinga schiet voor Zuidhorn de 2-0 erin. Na een mooie actie van aanvallende middenvelder Thijs Zwarteveen belandt de bal in een wirwar van spelers in het strafschopgebied van Aduard. Iddo Kooistra weet een slap schot van Jacobs te keren, maar Schultinga schiet de rebound tegen de touwen. Na de 2-0 kabbelt de wedstrijd verder. De drie punten lijken in Zuidhorn te blijven, helemaal als Cruiming twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart pakt. ‘Een hele domme overtreding,’ zegt Alssema. ‘Het staat 2-0 en je gaat op 60 meter van jouw eigen goal met gestrekt been op de tegenstander af. Als die jongen was blijven staan, was zijn enkel nu stuk geweest.’

Een kwartier voor tijd sommeert Zuidhorn-doelman Marcel Groothof zijn verdediger Ruben Kooistra de bal terug te koppen. Kooistra luistert, maar kopt de bal over de keeper in het eigen doel: 2-1. Na de aansluitingstreffer speelt Zuidhorn slordig. Jordi Schuiling brengt wel de 3-1 voor de thuisclub op het scorebord, omdat Aduard 2000 verzaakt de bal uit de zestien te werken. Alssema: ‘Zuidhorn schiet twee keer op doel en Schuiling schiet de derde kans er te makkelijk in.’

Invaller Guido Weening laat vijf minuten voor tijd met een onverwoestbaar schot merken dat Aduard zich nog niet bij een nederlaag heeft neergelegd: 3-2. In blessuretijd krijgt Aduard 2000 nog een grote kans op de gelijkmaker: Lania geeft de bezoekers een vrije trap op ruim twintig meter van het Zuidhorner doel. Aanvoerder Leon Smits neemt plaats achter de bal, maar weet de bal huizenhoog over te schieten. Zo blijven de drie punten in Zuidhorn.

‘De slechte slotfase bederft het goede gevoel,’ zegt Zuidhorn-trainer Kees Bouma na afloop. ‘Wij stonden met 2-0 voor en hadden een man meer. Na het eigen doelpunt raakten wij in paniek. Aduard begon er na de 2-1 en 3-2 weer in te geloven, waardoor je het nog onnodig lastig krijgt. Dat geeft me een zure nasmaak, na het weekend tellen nog alleen de drie punten.’

Zuidhorn – Aduard 2000 3-2; Scoreverloop: 32. Jaap Jacobs 1-0, 52. Jos Schultinga 2-0, 78. e.d. Ruben Kooistra 2-1, 83. Jordi Schuiling 3-1, 86. Guido Weening 3-2; Scheidsrechter: Lania (Pieterzijl); Rode kaart: 69. Klaas Cruiming (Aduard 2000, 2x geel) Gele kaart: Daan Kocken (Zuidhorn); Toeschouwers: 180

Opstellingen

Zuidhorn: Marcel Groothof, Stefan Smit, Ronnie Spijkerman (72. Jan Peter Steenbergen), Ruben Kooistra, Wouter de Boer, Martijn Smit, Jos Schultinga, Thijs Zwarteveen, Jaap Jacobs, Jordi Schuiling, Aart Sikkema (72. Daan Kocken)

Aduard 2000: Iddo Kooistra, Albert Nieuwenhuis, Remco van Merode, Klaas Cruiming, Hugo ter Horst, Rico Huizinga (58. Arjen Baarda), Michel Haaksema, Leon Smits, Jeffrey Eggens, Albert Huzeling en Arend-Jan Linde (60. Guido Weening)

Man van de wedstrijd: Wouter de Boer (Zuidhorn). Nam elke corner en vrije trap namens de thuisploeg. De linksback plaatste strakke ballen over afstanden van meer dan 30 meter op het hoofd of in de voeten van Jaap Jacobs. Zijn korte passes waren minder nauwkeurig en zorgde soms voor Balverlies. In de tweede helft speelde De Boer aan de kant waar de supporters van Aduard 2000 stonden. Hij leek zelfs te genieten van de provocaties van de zijkant.