Jongerenwerkers voor een veilig festival

0
470

GROOTEGAST – De organisatie van Open Air Grootegast mag zich dit jaar verheugen op twee paar extra helpende handen. Twee jongerenwerkers van SPiNN controleren jonge bezoekers op het gebruik van alcohol en drugs, vertelt Weit Hamersma. “Het is niet dat we daar klachten over hebben gehad, maar het is natuurlijk wel iets dat speelt in de huidige maatschappij. Kijk, op het festivalterrein hebben we daar zicht op. Wordt er gecontroleerd. Er wordt geen alcohol geschonken aan jongeren onder de 18 jaar en ook het gebruik van drugs wordt niet getolereerd. Feit is wel dat het terrein gratis toegankelijk is en wij geen zicht hebben op hetgeen dat zich afspeelt in bijvoorbeeld het park.” De jongerenwerkers van SPiNN hebben ervaring met het signaleren van drugs- en drankgebruik onder jongeren en zullen deze dan ook aanspreken als zij vermoeden dat er geestverruimende middelen in het spel. “Daar waar nodig zullen passende maatregelen volgen”, vertelt Albert Koers namens SPiNN, doelend op het inschakelen van de juiste instanties als zij misstanden constateren. Koers meldt tevens dat zij naast het controleren ook vooral bezig gaan met het geven van voorlichting. “Bijvoorbeeld over de actie NIX18”, zegt hij. “Het is belangrijk dat mensen weten wat voor effect van alcohol en drugs hebben op jonge mensen.” Het doel voor zowel Hamersma als Koers is eenduidig: “We willen een veilig feest voor iedereen. En zeker in deze geldt: voorkomen is beter dan genezen.”

Foto: uit archief de Streekkrant.