“Laagdrempelige en passievolle opera op hoog niveau”

0
406

Italië komt tot leven in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Oplettende bezoekers hebben de spandoeken inmiddels zien hangen in Surhuisterveen. Op 17 november aanstaande is het Friese dorp voor heel even een Italiaanse stad, compleet met een eigen Opera Gala. Dirigent en (mede)organisator Arnaud Oosterbaan kijkt er naar uit en stroomt over van enthousiasme. “We maken er echt een onvergetelijk avondje uit van.”

De grootse happening geldt als de regionale afsluiting van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa en kan rekenen op de warme belangstelling van de Italiaanse ambassade die deze avond aanwezig zal zijn. “Zij vinden dit uniek”, deelt Oosterbaan de reactie van de Italianen mee. “Vergis je ook niet. Opera is groot in Italië. Volksmuziek die mensen veelal uit volle borst meezingen. Die belevenis willen we graag naar Surhuisterveen halen en het publiek meenemen naar Italië.” Aan bod komen de mooiste werken van Italiaanse operameesters. Bekende én minder bekende werken van onder meer Puccini, Verdi, Rossini en Mascagni. Opgevoerd door zo’n 160 muzikanten, waarvan alleen al 110 mensen een indrukwekkend koor gaan vormen, onder leiding van koordirigent Gerben van der Veen. Gearriveerde muzikanten die samen werken met aanstromend talent en zelfs met een speciaal ingevlogen Italiaanse tenor. “Er komt inderdaad heel wat bij kijken”, lacht Oosterbaan, “maar dan staat er straks ook echt wat.” Bovendien kan je het organiseren van een opera prima overlaten aan de ervaren dirigent die veel voetstappen heeft liggen in Carré en andere roemruchte schouwburgen. “Ik zie dit als een aftrap van een mooi traditie”, zegt hij. “Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het dorp, de ondernemers en de muziekwereld de handen ineen slaan om samen iets moois neer te zetten. Laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk, maar van een hoog niveau en vol passie.”

De avond is in handen van Nootstroom, een stichting die fungeert als broedplaats voor regionaal muzikaal talent. “Waarbij wij musici stimuleren om als ambassadeur van hun passie hun vak te versterken in hun eigen omgeving”, duidt Oosterbaan. “Waarmee zij vervolgens een impuls geven áán hun vak.” Kaarten kosten 24,50 euro en zijn te verkrijgen via www.nootstroom.com. Het concert op zaterdag 17 november vangt om 20.00 uur in de altijd sfeervolle Flambou te Surhuisterveen.