Oldehove ‘attent’ op verduurzaming

0
554

“Mensen die een lagere energierekening het hardste nodig hebben komen niet naar bijeenkomsten over verduurzaming”

OLDEHOVE – In Oldehove is een mooi en duurzaam project van start gegaan. Marco van Dalfsen (adviseur Energieloket Groningen), Romin Lankamp (financieel adviseur) en supermarktondernemer Eric Brands hebben de handen ineengeslagen om vijftien mensen uit Oldehove en omstreken bewust te maken van de mogelijkheden die zij hebben om hun woning te verduurzamen. “Want veel mensen hikken toch tegen het aanvankelijke kostenplaatje aan”, vertelt Van Dalfsen. “En dat hoeven niet eens de armste mensen te zijn hoor. Zelfs tweeverdieners stellen verduurzamingsmaatregelen uit omdat zij denken de investering er niet snel genoeg uit te krijgen.” En dat is niet altijd terecht, vult financieel adviseur Lankamp aan.

Het idee is simpel en ontstaan vanuit Energieloket Groningen. “Al jaren helpen wij inwoners uit de provincie Groningen, dus ook het Westerkwartier, op weg naar een duurzaam huis”, begint Van Dalfsen. “De grootste drempel die mensen ervaren is logischerwijs geld. Dat iedereen moet verduurzamen is geen geheim, maar aan eigen spaargeld ontbreekt het vaak. Ook bij tweeverdieners en mensen met een iets ruimer loonstrookje.” Vandaaruit is het idee ontstaan om energieadvies, dat vaak geld kost, te combineren met financieel advies. Lankamp legt uit: “Het komt er in het kort op neer dat Marco advies geeft over maatregelen die de energierekening verlagen, maar eerst wél een investering vragen en dus geld kosten. Vervolgens kom ik kijken hoe we die maatregelen gaan financieren. Is er eigen geld, subsidie of wat kan een bank betekenen in deze. We proberen zoveel mogelijk nieuwe leningen te voorkomen.” Lankamp vertelt dat de oplossing vaak voor de hand ligt. “In het ideale scenario neemt de energierekening af met het bedrag dat aan de andere kant extra afgelost moet worden. Onder aan de streep proberen we extra geld per maand over te houden, maar als dat niet lukt blijft er een duurzamer huis over dat in waarde is vermeerderd.” Vandaar dat Lankamp ook bij banken aanklopt. “Een aantal banken waren in het begin helemaal niet enthousiast. Keken puur naar het inkomen van iemand. Echter, naast dat zij vanuit de overheid een opdracht hebben gekregen is er nog iets anders gaande. Zij verstrekken hypotheken, hebben een huizenportefeuille. Als zij mensen niet helpen met het verduurzamen van hun woning neemt ook de waarde van de portefeuilles af. Tot complete afschrijvingen aan toe.” Een schrikbeeld, want dat laatste helpt niemand, weten de heren. Steeds meer banken gaan dan ook mee en helpen mensen met minder eigen geld op weg naar een duurzame woning. “Zelf zijn wij dus aan de slag gegaan met dit project”, aldus Van Dalfsen. “Het combineren van energieadvies en financieel advies ontzorgt mensen en maakt het overzichtelijk. Het probleem is wel: hoe krijgen we het onder de aandacht van de doelgroep, bij de mensen die dit het hardste nodig zijn. Want laten we eerlijk zijn, de mensen die het meeste baat hebben bij een lagere energierekening komen niet naar bijeenkomsten over verduurzamingsmaatregelen.” De sleutel ligt bij de samenwerking met een supermarkt. Attent Oldehove in dit geval. Van Dalfsen: “Wij werden gewezen op de maatschappelijke betrokkenheid van Eric Brands (de eigenaar van Attent Oldehove). Daarnaast, een supermarkt is natuurlijk dé plek om dit project onder de aandacht van de doelgroep te krijgen. Iedereen komt regelmatig in een supermarkt en zeker in Oldehove is het een plek waar ondernemer en klant elkaar kennen.” Omdat de maandelijkse besparing op de energierekening na verduurzaming al snel gelijk staat aan een week boodschappen (t.w.v. 75 euro) was de optelsom snel gemaakt. “En de actie snel bedacht”, glimlacht Brands. “Wij stellen een mooi boodschappenpakket voor dat bedrag samen welke ik aan 15 mensen ga overhandigen. Zij mogen deelnemen aan dit project welke voor hun een besparing zal opleveren en voor Marco en Romin een leertraject is.” Ken je doelgroep, duidt Van Dalfsen, “en wie weet nu beter wie ons advies het beste kan gebruiken dan de lokale supermarkteigenaar? Eric zal dus mensen zelf gaan benaderen van wie hij denkt dat ze ons kunnen ‘gebruiken’. Anderzijds mogen mensen zich ook bij Eric melden al zij belangstelling hebben en mee willen doen.” Deelname is uiteraard kosteloos, vult Lankamp aan. “Dit project is gesubsidieerd waardoor wij mensen zonder kosten kunnen bijstaan en adviseren.” Het streven is om voor de winter 15 deelnemers te hebben om het project aan te vangen. Brands besluit: “Het is belangrijk om mensen op weg te helpen naar een duurzaam huis. Dat vind ik belangrijk. Ik draag dus ook graag mijn steentje daaraan bij. Zo ‘attent’ wil ik graag zijn.”

Kopzorgen over de energierekening en andere woonlasten? Benieuwd naar het project en de mogelijkheden? Loop dan eens binnen bij Eric Brands, Attent Supermarkt in Oldehove en vraag naar de mogelijkheden. Meer informatie is te vinden op www.energieloket-groningen.nl/woonlastenadvies.