Ties Faber

0
351

Directeur GBS Christal

GROOTEGAST – “Morgen (woensdag 3 oktober red.) is er een open dag hier op GBS Christal in Grootegast. Een uitgelezen mogelijk voor ouders die op zoek zijn naar een ‘school met de bijbel’ voor hun kind om eens binnen te lopen en kennis te maken. Daarbij zijn alle ouders met een christelijke achtergrond welkom, want dit een school voor alle christenen en iedereen die Bijbels onderwijs een warm hart toedraagt. Bovendien zijn wij met 130 leerlingen nog altijd een echte dorpsschool. Een school waar goede resultaten worden behaald, maar vooral de veilige omgeving gekoesterd wordt.

Om dat te onderstrepen hebben wij begin dit jaar ook de naam van de school veranderd. Voorheen was dit de Johannes Bogermanschool, een naam die vooral een bepaalde groep christenen aanspreekt. Wij wilden echter uitdragen dat ook mensen uit andere christelijke groeperingen hier welkom zijn. Als gereformeerde basisschool houden wij vast aan onze identiteit, onze gedeelde achtergrond waar we allemaal achter staan. Dat houdt in dat we hier wel allemaal christelijk zijn, maar geen verzuiling hebben. Daarop is ons onderwijs ook gestoeld. Het bepaalt de manier waarop onze leerkrachten en leerlingen met elkaar omgaan.

Inmiddels ben ik zelf 15 jaar directeur. Na tien jaar in deze functie bij GBS De Brug in Zuidhorn te hebben gefungeerd ben ik drie jaar geleden naar deze school gekomen. Waarom? Ik wilde gewoon eens ergens anders kijken, een nieuwe uitdaging aangaan. Op dit moment ben ik 56 jaar, dus ik sluit een nieuwe overstap niet bij voorbaat uit. Al ligt dat niet in de planning, want ik heb het hier in Grootegast bijzonder goed naar mijn zin. Het Westerkwartier bevalt sowieso goed, want naast Grootegast en Zuidhorn heb ik verder les gegeven op scholen in Aduard, Oldehove, Noordhorn en 13 jaar in Hoogkerk, randje Westerkwartier.

Maar morgen dus eerst onze open dag. Feestelijkheden zijn er niet gepland, want onze school wordt momenteel verbouwd. Er lijkt een houten ‘Berlijnse Muur’ in de school te staan, waarachter bouwlieden hard aan het werk zijn. Het wordt mooi, zeker. Maar de verbouwing zorgt er ook voor dat er geen ruimte is voor bijvoorbeeld een springkussen. Wel staat voor ouders de koffie klaar en hebben we natuurlijk iets lekkers voor de kinderen. Onze bovenbouw –groep 6, 7 en 8- verzorgt de rondleidingen. Ouders en kinderen zijn van harte welkom om tussen 10.00 en 14.00 uur langs te komen om te kijken of deze school bij hen past. Ook kan men kijken bij de andere scholen van Noorderbasis, te weten De Springplank (Leek), Onder de Wieken (Oldehove) en De Brug (Zuidhorn).”