Zuidhorn en Ezinge winnen weer, Grootegast ontevreden met punt

0
285

STREEK – Grijpskerk begint het seizoen slecht met de tweede nederlaag op rij. Aduard 2000 pakte na de nederlaag in de derby tegen Zuidhorn nu de volle winst tegen Noordwolde. Zuidhorn neemt na de tweede speelronde de leiding in klasse 3C. In de vijfde klasse wist Ezinge de tweede wedstrijd ook te winnen.

In de hoofdklasse had Buitenpost het geluk niet aan haar zijde. Het elftal van trainer René van der Weij verloor met 1-0 van ACV uit Assen. De eerste helft ging gelijk op, maar de degradant uit de derde divisie scoorde op slag van rust de enige goal van de wedstrijd. Buitenpost kwam fel uit de kleedkamer maar wist de kansen niet te verzilveren.

’t Fean’58 verloor ook de tweede wedstrijd in de tweede klasse. In Leeuwarden was Blauw Wit’34 met 6-2 te sterk voor de promovendus. De Feansters kwamen binnen een paar minuten wel op voorsprong door een doelpunt van Raoul Dijkstra, maar de thuisclub scoorde direct de gelijkmaker. Daarna was Blauw Wit’34 de bovenliggende partij. In de rust stond het al 4-1. Edwin Notebomer scoorde namens ’t Fean’58 de 6-2.

Ook Grijpskerk staat na twee weekenden nog op nul punten. Na de zeperd tegen Zwaagwesteinde (6-1) speelde de ploeg van Jan Faber een veel betere wedstrijd dan vorige week, maar Kollum was een maatje te groot (3-0). ‘We hebben terecht verloren, maar lieten ons niet zo afschminken als vorige week,’ zegt Faber. ‘Het verschil met een kampioenskandidaat als Kollum is dat wij de scherpte soms nog missen. Voetballend konden wij prima mee met Kollum en soms legden wij ze ook onze wil op.’ In dezelfde klasse (3B) staat Niekerk ook op nul punten uit twee wedstrijden. In en tegen Rijperkerk werd het 2-1. Robin Roebers bracht de Niekerkers na twintig minuten spelen op voorsprong. Rijperkerk maakte snel de gelijkmaker en hield de gehele wedstrijd het overwicht. De snelle counters van Niekerk leverden niks op.

FC Grootegast pakte dit weekend in de uitwedstrijd tegen DVC Appingedam het eerste punt van het seizoen. ‘In de eerste helft speelden wij niet goed,’ zegt trainer Rob Vliek. ‘Vlak voor rust schiet Tim Veenstra uit een standaardsituatie hard op doel en via een speler van Appingedam gaat die bal erin en staan wij wel voor. Net na rust hadden wij onze beste fase: drie honderd procent kansen gingen er niet in. De keeper van Appingedam voorkwam ons tweede doelpunt door een wereldse redding. Appingedam scoorde uit een counter onverdiend de gelijkmaker. In de eindfase konden wij niet meer kansen creëren.’

Na de zege in de derby tegen Aduard 2000 won Zuidhorn ook de tweede competitiewedstrijd. In Groningen wonnen de groenhemden met 3-0 van Stadspark. Jaap Jacobs scoorde na een kwartier de openingstreffer. Zuidhorn maakte de wedstrijd en kwam door Jan Peter Steenbergen op 2-0, tevens de ruststand. Het spel zakte in de tweede helft in. Jos Schultinga bracht in de slotfase de eindstand op het bord: 3-0. Aduard 2000 wist dit weekend wel te winnen: thuis werd Noordwolde met 3-1 verslagen. ‘Er zat nog veel meer in,’ zegt Aduard-trainer Henk Alssema. ‘De eerste helft domineerden wij en door een doelpunt van Leon Smits gaan wij met 1-0 de rust in. Zij kwamen fel de kleedkamer uit en speelden het eerste kwartier van de tweede helft alles of niets. Daarna kregen wij weer grip op de wedstrijd.’ Jeffrey Eggens scoorde de 2-0 voor Aduard 2000, waarna Noordwolde snel de aansluitingstreffer maakte. De 3-1 kwam van de voeten van Michel Haaksema. Alssema: ‘Bijna was het nog 4-1 door Guido Weening. Hij raakte met een snoeihard afstandsschot de onderkant van de lat.’

ASC’75 wist de goede start van vorige week geen vervolg te geven. Na de 9-1 overwinning op Boerakker verloor ASC’75 met 4-1 van ONR uit Roden. De gasten hadden de eerste helft de overhand en kwamen terecht op voorsprong. Na een corner tikte Jelmer Sijens na een half uur de 1-1 erin. Na rust ging het gelijk op tot een vrije trap van ONR, waar de 2-1 uit kwam. ONR wist in het vervolg de kansen te benutten en liep uit naar 4-1. Promovendus De Lauwers verloor thuis met 0-3 van Velocitas 1897. Nico Roorda: ‘Wij konden redelijk meekomen met Velocitas, maar hadden aanvallend niet genoeg body om de stadjers in problemen te brengen.’

Na het gelijkspel van vorige week verloor GSVV dit weekend met duidelijke cijfers van Lions’66: 3-0. Een uur lang staat het 0-0 totdat spits Vic Rozendaal binnen vijf minuten twee keer scoort voor de Leeuwarders. Het elftal uit Gerkesklooster komt niet meer terug in de wedstrijd en tot overmaat van ramp viel de 3-0 door een eigen doelpunt.

Ezinge gaat in klasse 5D na twee wedstrijden aan de leiding. In Groningen werd DIO met 5-0 verslagen. Ezinge kwam door doelpunten van Ewart Gerritsen en Sil Douwsma binnen een half uur op een 2-0 voorsprong. Voor rust maakte Gerritsen ook de 3-0. Dat bleef het tot een kwartier voor tijd. Douwsma en John Nooren bouwden daarna de score uit tot vijf. In dezelfde klasse won Zeester vorige week met 10-1 van Noordpool UFC. De Zoutkampers wisten de goede start geen vervolg te geven. Het elftal van trainer Marinus Siekman verloor dit weekend ondanks een doelpunt van Vince van der Veen met 2-1 van ZEC uit Zandeweer.

Surhuisterveen kwam zondag tegen Warga niet verder dan 1-1. Marco de Jong bracht Surhuisterveen na een half uur middels een vrije trap op voorsprong. In de slotfase verspeelde Surhuisterveen twee punten. Warga scoorde in de tweede minuut van de blessuretijd de gelijkmaker uit een corner.