Stembureau stelt kieslijst Westerkwartier vast

0
1388

LEEK – Een historisch moment in Leek waar vrijdag de eerste kieslijst van de toekomstige gemeente Westerkwartier werd vastgesteld. Hoofd van het stembureau –en burgemeester van Leek- Berend Hoekstra mocht middels een loting de plek van de drie ‘nieuwkomers’ bepalen. De kieslijst is namelijk gebaseerd op de laatste verkiezingsuitslag van de gemeente Leek. Dat houdt in dat de eerste zes plaatsen op de kieslijst al lang bekend waren. CDA is lijst 1, gevolgd door de PvdA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Op de bekende FIFA-manier werden de plekken van 50 Plus (nummer 7), VZ Westerkwartier (op 8) en Sterk Westerkwartier bepaald. Een bijzonder moment in de burgemeesterscarrière van Hoekstra in Leek. “Er heeft in Leek wel eens een nieuwe partij meegedaan aan de verkiezingen, en die sloten gewoon achteraan. Nu zijn er drie nieuwe partijen en moet er geloot worden. Dat heb ik nog niet eerder gemaakt”, aldus de burgervader die op vrolijke wijze het publiek meedeelde zich een echte FIFA-baas te voelen. De aanwezige lijsttrekker van Sterk Westerkwartier kon ‘prima leven’ met deze loting, “want het is en blijft een loting”, aldus Harry Stomphorst. “Over 3,5 jaar, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen staan we hoger. En uiteindelijk hopen we natuurlijk lijst 1 te worden.” Precies de woorden die een week daarvoor werden uitgesproken door partijgenoot Arnold Bloem: “We gaan voor 5 zetels. Voor nu. Over 3,5 jaar willen we de grootste zijn.”