Witte kerkje Grootegast naar Stichting Oude Groninger Kerken

0
297

GROOTEGAST – Op vrijdag 26 oktober draagt de PKN-Gemeente Grootegast-Sebaldeburen het Witte kerkje en omliggend kerkhof in Grootegast over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 90 kerken, twee synagogen, 55 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in haar bezit.

Het in oorsprong vroeg zeventiende-eeuwse zaalkerkje valt op door de witte bepleistering, en door de voorzijde die gesierd wordt met twee grote ronde vensters boven de ingang, een klein rond venster in de topgevel, en daarboven een forse dakruiter. De bepleistering is aangebracht in 1829 toen de kerk volledig werd verbouwd. Het door in totaal tien grote rondboogvensters lichte interieur is in 2005 vrijwel geheel vernieuwd, alleen het tongewelf en de onderliggende kroonlijst zijn nog authentiek. De preekstoel uit 1706 is afkomstig uit de in 1903 afgebroken kerk van Oud-Appelscha. Naast de preekstoel staat de oude, gescheurde luidklok uit 1611 die in 1983 vervangen is. Het eerste pijporgel, een huisorgel in 1976 gebouwd door Flentrop, kwam in 1988 in de kerk.1988,. Dit orgel werd in 2008 verplaatst naar de Goede Herderkerk (Grootegast) en in het Witte Kerkje kwam een elektronisch orgel te staan Nu in 2018 is het orgel van Flentrop weer teruggekeerd in het Witte Kerkje. Het kerkgebouw geniet rijksbescherming op grond van de monumentenwet, maar dit geldt niet voor dit orgel. Sinds de restauratie van het Witte Kerkje aan de Rondweg die in het voorjaar 2005 is gerealiseerd, gebruikt de Protestantse gemeente Grootegast/Sebaldeburen de kerk voor het houden van diensten. Regelmatig wordt er door de week ook gebruikgemaakt van het Witte kerkje. Deze accommodatie is zeer geschikt als trouwlocatie, maar kan natuurlijk ook uitstekend dienstdoen voor lezingen, concerten, kleine tentoonstellingen, andere culturele activiteiten.