Martin Kooij over overleden oud trainer vv Zuidhorn Henk Bats

0
287

“Een voetbalvader is heengegaan”

ZUIDHORN – Henk Bats is niet meer onder ons. Bats was in de jaren ‘90 jarenlang actief als jeugdtrainer en was twee jaar lang hoofdtrainer van het eerste zaterdagelftal van vv Zuidhorn. Bats werd geboren in 1941 en overleed vorige week. Hij was al lange tijd ziek.

De markante persoonlijkheid werd door velen geliefd in Zuidhorn. Minko Jansma was jeugdvoorzitter in de tijd dat Bats werkzaam was bij vv Zuidhorn en heeft ook goede herinneringen aan de man. “Hij was een clubman en had echt alles over voor de club. Wanneer ik aan hem terugdenk dat zie ik een bewogen en gedreven man die hield van gezelligheid. Ook tijdens onze jaarlijkse oliebollenactie stak Henk altijd de handen uit de mouwen. Een moment dat me altijd bij zal blijven was dat Henk trainer was bij de A junioren en dat zijn tweelingbroer Jan, die trainer was bij het eerste zondagelftal vroeg om een paar spelers. Dit betekende dat Henk ze dan niet kon opstellen. Dat gaf nogal eens hectische situatie tussen de broertjes, maar wel altijd in goede sfeer. Henk was beschermend naar zijn spelers toe.”

Iemand die lang samenwerkte met Bats is Martin Kooij. De voormalige centrale middenvelder van vv Zuidhorn kan zich de periode ‘Bats’ nog herinneren als de dag van gisteren. Kooij was veertien toen hij in Zuidhorn begon met voetballen. Hij kwam bij Hoogezand en Wolfega vandaan en moest even omschakelen omdat het niveau van de trainingen hier lager lag dan hij gewend was. Maar de komst van Bats als jeugdtrainer veranderde alles: “Bats was zelf een goede voetballer geweest en begreep dus hoe voetballers dachten en wat ze nodig hadden. Hij kon je als geen ander helpen met tactiek maar kon ook bepaalde spelsituaties goed overbrengen. Hij was bloedfanatiek en is het grootste gedeelte van mijn jeugd plus een aantal jaren in de senioren mijn trainer geweest.” Bats was voor Kooij meer dan alleen een goede trainer: ‘Hij was een soort voetbalvader die sterk was in het bouwen van een team waarin iedereen deed waar hij goed in was en waarin hij plezier creëerde. Hij was een liefhebber en heeft mij geleerd nooit bang te zijn voor sterke tegenstanders omdat je ‘als je als team functioneert van iedereen kan winnen.’ Een erg belangrijke les die nog steeds geldt in het hedendaagse voetbal. Als mens heeft hij me echt geraakt, hij ging voor je door het vuur. Bats was een man die echt alles voor je over had!” Kooij herinnert zich nog zo’n moment waarin hij de onvoorwaardelijke steun en warmte van de trainer ervoer. “Ik was een tijdje geblesseerd geweest en speelde in die tijd niet lekker. Na mijn blessure nam hij me apart en zei: ‘Hé mien jong, je weet dat er mensen zijn die je liever niet in de basis zien, maar je staat er gewoon in hoor. Stel me niet teleur hé!’ Ik maakte in de laatste minuut de enige en dus winnende goal en rende direct op hem af en viel hem in de armen om de winst samen te vieren. Die vreugde en omhelzing vergeet ik nooit meer! Henk heeft heel veel voor Zuidhorn betekend. Hij heeft de basis gelegd voor een goede generatie voetballers in de jaren negentig. Hij was loyaal, ook toen hij naar een andere club ging bleef hij Zuidhorn volgen en kon je nog altijd op hem bouwen. In goede en slechte tijden. Door zijn ziekte hebben we veel te snel afscheid van hem moeten nemen. Ik zal hem nooit vergeten. Zijn herinnering leeft voort, maar het is stil bij de voetbalvelden.”

Johan Kamphuis