Saad is helemaal op zijn plek in Oldekerk

0
1577

OLDEKERK – Statushouders die er in Nederland het beste van willen maken. Er zijn er zoveel en allemaal met een eigen verhaal. Neem nu dat van de Rodense Saad. De geboren Syriër kwam in 2015 naar Nederland en werkt inmiddels fulltime bij S. Tjalma B.V. in Oldekerk. Tussendoor gaat hij naar school en wil hij zijn rijbewijs halen. De Streekkrant zocht Saad op en bemerkte hoe blij het bedrijf met deze gewaardeerde kracht is.
Samen met zijn chef Age, zit Saad aan de koffie. ‘Koffie is belangrijk voor Nederland’, lacht Saad, wanneer Age het journaille een bak koffie aanbiedt. De chef vertelt dat een stilzitten voor Saad wat onwennig is. ‘Niet werken vindt hij raar.’ Gelukkig neemt Saad toch de tijd om wat over zijn dagelijkse beslommeringen te vertellen.
Inmiddels is de Syriër al vijf maanden werkzaam bij Tjalma. Hij repareert er tractoren, zoals hij dat ook al in Syrië deed. Nabij Aleppo had hij zijn eigen bedrijf, waar hij eveneens met tractoren werkte. Na zijn inburgeringscursus in Nederland, is hij naar school gegaan. Hij kreeg een leer-/werkplek toegewezen bij een bedrijf dat met heftrucks werkte. Saad wilde met trekkers werken en dus werd Tjalma benaderd. Hadden zij niet nog een plek voor de statushouder uit Roden?
‘Dat was best spannend’, geeft Age toe. ‘De jongens in het bedrijf hadden meteen zoiets van: laat maar komen. Toen hebben we hem eerste een maand laten proefdraaien. Maar na één dag zagen we al wat hij kon en wisten we dat hij mocht blijven.’
Saad maakte, met zijn ervaring en technische ervaring, indruk. Inmiddels heeft hij een vast contract bij het bedrijf uit Oldekerk en fietst hij dagelijks per elektrische fiets op en neer. Die fiets kreeg hij van het werk, aangezien een busreis Roden-Oldekerk al gauw 1,5 uur in beslag neemt. Saad heeft inmiddels een auto gekocht, maar wacht nog op zijn rijbewijs. Zijn theorie heeft hij al in de pocket, maar voor zijn praktijk zakte hij onlangs.
Aanpassen binnen het bedrijf ging eigenlijk vrij eenvoudig. ‘De jongens waren snel overtuigd van zijn kwaliteiten’, vertelt Age. ‘Als je ziet hoe snel hij de taal leert en hoe hij communiceert, dan is dat heel knap. Het enige verschil is dat wij wat netter werken. Daar moest Saad wat aan wennen, want in Syrië schijnt dat toch anders te zijn.’ Saad vertelt dat hij momenteel bezig is met zijn VCA cursus, waarbij wordt gehamerd op een nette werkplek. Zo leert hij een stuk netter te werk gaan.
Het verhaal van Saad is dat van een win-win situatie. Tjalma B.V. had namelijk dringend behoefte aan een monteur en met Saad kregen zij een ervaren kracht erbij. Op zijn beurt is ook Saad erg blij met zijn baan, waardoor hij bezig kan met datgene wat hij leuk vindt en waar hij verstand van heeft: trekkers.
Zijn baan in Oldekerk zorgt ervoor dat hij steeds beter Nederlands beheerst. ‘En ik leer veel nieuwe woorden en zinnen’, zegt Saad. ‘Maar ook Gronings en Fries.’ Bij Tjalma komen boeren uit heel het Noord-Nederland, waardoor allerlei dialecten de revue passeren.
Tot slot zegt Age dat hij alleen maar lovende woorden voor Saad heeft. ‘Ik kan niets negatiefs over hem verzinnen’, zegt hij. ‘Zijn doorzettingsvermogen is daarnaast ongekend. Hij gaat voor zijn rijbewijs, gaat naar school en werkt hard. Nee, de kantjes loopt hij er zeker niet van af.’