Gouden tijden

0
177

Het is druk. Heel druk. Momenteel houden wij ons op de redactie niet alleen bezig met het maken van –naar mijn mening- prachtige titels als de Krant, de Streekkrant en het Acht Dorpen Nieuws, ook eist de organisatie van Het Grote Lijsttrekkersdebat op dinsdag 13 november de nodige aandacht –en dus tijd- op. Bovendien is er een mooie Verkiezingskrant onderweg. Het zijn gouden tijden voor een politieke veelvraat. Druk pen ik tegenwoordig beloftes, quotes en uitspraken neer van de dames en heren lijsttrekkers, spit ik zorgvuldig de verkiezingsprogramma’s door en volg ik alle ontwikkelen en nieuwtjes omtrent de partijen op social media. Want uiteraard laten alle partijen, niet één uitgezonderd, graag zien waar zij momenteel de nodige stemmen proberen te winnen. De PvdA bezoekt Tuuntje, GroenLinks belt op zaterdagochtend gewoon aan bij journalisten en het CDA is overal te vinden, als er maar een caravan kan staan. Twitter, Facebook en Instagram staan er vol mee. En ondergetekende pent driftig mee.

Vorige week heeft u kunnen lezen in onze kranten over welke stelling het eerste gedebatteerd wordt tijdens Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier. De zondagopenstelling, waarbij inmiddels meer aan de hand is dan menigeen denkt. Al jaren is het onderwerp een terugkerend item (lees: heet hangijzer) in de Westerkwartierder gemeenteraden. Met uitzondering van Leek waar men jaren geleden de supermarkten al open liet gaan. De inzet was aanvankelijk om de lijsttrekkers te laten debatteren over wel of geen openstelling in het hele Westerkwartier voor supermarkten. Terwijl een aantal partijen het onderwerp subtiel onder het spreekwoordelijke tapijt probeerden te vegen, lijken andere partijen de discussie te willen verbreden. Het is inmiddels geen zaak meer van ‘wel of niet open’. VVD en D66 pleiten voor een vrije keuze voor elke ondernemer. Dus niet alleen uw plaatselijke super, maar ook de boekhandel, bakker en slager zouden op zondag gewoon open mogen, mochten zij dat willen. “De ondernemer weet immers zelf het beste wanneer er iets te verdienen valt”, stelt VVD-frontvrouw Tanja Haseloop. Daarmee krijgt de eerste stelling van Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier een nieuwe lading. De vraag is niet langer of we wel of niet onze boodschappen kunnen/mogen doen op zondag, ook doemt er een tweede prangende vraag op: geldt een eventuele zondagopenstelling alleen voor supermarkten? Of wandelen we straks op een zonnige zondagochtend ook even langs de bakker voor een vers croissantje, alvorens we een boekhandel binnenstappen voor een lezing over het nieuwste boek van een bekende schrijver. En uiteraard, over welke termijn hebben we het. De stuurgroep gaf recent aan dat het allicht verstandig is om de huidige regels vooralsnog te handhaven. Dus Leek mag open, Zuidhorn en Grootegast blijven dicht in de eerste periode na 1 januari. Ik voorspel dat de eerste ‘overtredingen’ al in het eerste weekend na de jaarwisseling plaats gaan vinden. Handhaven lijkt nauwelijks een optie om niet direct de knuppel in het hoenderhok te gooien en de rust eerst te bewaren.

De standpunten van VVD en D66 zijn duidelijk. En ook de lokale partijen Sterk Westerkwartier en VZ Westerkwartier maken geen geheim van hun standpunten in deze. Ook zij zien de zondag niet als een verplichte rustdag. Zelfs GroenLinks, in de coalitie van Zuidhorn nog tegenstander van de zondagopenstelling, lijkt van standpunt te zijn veranderd. ‘Zolang er geen overlast is voor inwoners en het in goed overleg met Dorpsbelangen gaat’, valt binnenkort te lezen in de Verkiezingskrant over de verruiming van de openingstijden. Ook het CDA heeft aangegeven er geen halszaak van te maken in deze tijden waar in onze omliggende gemeenten de boodschappen op zondag de supermarkten uit vliegen. Standvastig –en dat is een goede eigenschap- staat ChristenUnie alleen in haar opvatting dat er op zondag niet gewinkeld hoeft te worden. Wel of niet, lijkt niet langer de hamvraag te zijn. Mag iedere ondernemer zijn of haar deuren openen is het nieuwe vraagstuk. En hoe snel na de herindeling kan dat? Een vraagstuk waar VVD, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en Sterk Westerkwartier zich 13 november over mogen buigen. Zij mogen Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier aftrappen.

Deze week is de tweede stelling gelanceerd in onze kranten; woningnood. Alhoewel er druk wordt bijgebouwd in het Westerkwartier is de vraag naar woningen nog altijd groter dan het aanbod. Zeker als het gaat om betaalbare woningen voor starters, ouderen en mensen met een smallere beurs. Zijn worden steeds meer en steeds verder weggedrukt op de huizenmarkt. Er is een gebrek aan starterswoningen, levensloopbestendige woningen en sociale woningbouw. Hoe de partijen hierover denken en wat volgens hen de beste oplossingen zijn wordt eveneens duidelijk tijdens Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier, dinsdag 13 november vanaf 20.00 uur in het RodenburgTheater (Agora) te Leek. De toegang is gratis en u bent van harte uitgenodigd!

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst! Mail: richardlamberst@media-totaal.nl.