VV Zuidhorn beslist ‘burenruzie’ met grote cijfers; Fc Grootegast geen partij voor titelkandidaat

0
1150

Nieuw scorebord Grootegast uitvoerig getest in onvervalste streekderby

ZUIDHORN – VV Zuidhorn heeft ambities. Dat kan niet anders. Wekelijks worden tegenstanders met grote cijfers weggevaagd, met uitzondering van Loppersum dat een ware plaag bleek voor de ploeg van Kees Bouma. Fc Grootegast is de volgende horde op weg naar een rentree in de tweede klasse. En uiteraard geen gemakkelijke horde, want ook de Grootegaster kunnen de punten goed gebruiken. De thuisploeg bundelt na een weifelend begin ergens onderaan in de derde klasse en dat hadden zij zich voor aanvang van de competitie toch iets anders voorgesteld. Fc Grootegast – VV Zuidhorn, een duel om drie belangrijke punten voor beide ploegen én een wedstrijd om de eer. Want het betreft een heuse ‘burenruzie’, een onvervalste streekderby.

De wedstrijd begon tien minuten later, omdat voorzitter Liekel Faber van Fc Grootegast iets moois te vertellen had aan de massaal op deze wedstrijd afgekomen toeschouwers. De club heeft een aantal sponsoren bereid gevonden om een schitterend nieuw scorebord te plaatsen langs het hoofdveld. Aan Wim Huisman de eer de eerste cijfers 0-0 en 00 minuten tevoorschijn te toveren op het bord. Toen nog onwetend dat het scorebord uitgebreid getest en veel gebruikt zou worden tijdens de eerste wedstrijd dat het dienst deed.

Een kleine 200 toeschouwers kregen een boeiende openingsfase voorgeschoteld, waarbij beide partijen lieten zien er geen gras over te willen laten groeien. Wat op een kunstgras veld overigens ook niet mogelijk is. Al in de zevende minuut valt de eerste serieuze mogelijkheid voor de thuisploeg te noteren als de rappe Rick Buma doorkomt over de rechterflank en de bal voor geeft. Helaas voor Fc Grootegast vond de inzet van Buma geen groen shirt. Zuidhorn, deze wedstrijd in het gelegenheidsblauw, had geen enkele moeite het gevaar uit de voorzet te halen en zelf op de deur van Grootegast te kloppen. Dat mondt na een kwartier spelen uit in de eerste waarschuwing voor de defensie van trainer Rob Vliek. De thuisploeg komt goed weg als spits Jaap Jacobs snoeihard inkopt en de bal op de deklat uiteen ziet spatten. Zonder een groot veldoverwicht te hebben laten de bezoekers zien de betere ploeg te zijn. Na een half uur hebben de gasten de meeste kansen gehad, als ook Fc Grootegast nog een dot van mogelijkheid krijgt. Rick Buma schuift de bal net voorlangs het doel van keeper Marcel Groothof. Vijf minuten later is het wel raak, voor de gasten. Sietse Slagter zoekt vanaf de linkerflank naar zijn spits Jaap Jacobs en vindt hem. Jacobs plukt de bal van Slagter behendig uit de lucht en weet in eenzelfde beweging weg te draaien van zijn verdediger en de linkerhoek achter de Grootegaster doelman Dennis Posthumus te vinden; 0-1. Het zou de middag niet de laatste keer zijn dat Jacobs zijn klasse etaleert. Vijf minuten voor rust krijgt Wouter de Boer de eerste gele prent van de wedstrijd uitgereikt na een harde charge op Jacobs. Na een onderhoudende eerste helft, waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren zocht men met 0-1 op het nieuwe scorebord de warme thee op.

Na rust kregen de toeschouwers een andere wedstrijd te zien. Aart Sikkema verdubbelt enkele minuten na rust de voorsprong van VV Zuidhorn en zet de 0-2 op scorebord. Het blijkt de aanzet van een ware voetbalshow met Jaap Jacobs als hoofdact. Fc Grootegast is niet in staat om het gevaar ‘Jacobs’ te beteugelen en loopt binnen tien minuten tegen twee gele kaarten, een penalty én een tegendoelpunt op. Stefan Krijthe gaat het boekje in nadat hij de spits van Zuidhorn pootje haakt, een minuut later noteert de scheidsrechter ook de naam van Johan Beute die Jacobs in de eigen zestien naar de grond trekt. Het is de aanvaller die zelf achter de bal gaat staan en –wederom- de linkerhoek achter Posthumus vindt; 0-3. In de 64e minuut legt Jos Schultinga de bal prachtig over de hele verdediging van Fc Grootegast, panklaar op het hoofd van Jaap Jacobs die tegendraads inkopt en zijn hattrick vervolmaakt; 0-4. Een doelpunt met een flink buitenspelluchtje, vond men in Grootegast. Op de middenlijn was het niet te zien, maar grensrechter Jaap Visser zag genoeg aanleiding om zijn beklag te doen bij de –overigens matig leidende- arbiter. Het doelpunt bleef staan en in de nasleep liep Rolf Hazenberg een prent op wegens aanmerkingen op de scheidsrechter. Wel wakkerde het voorval opnieuw het vuur aan bij de thuisploeg, waarvan de wil even leek te zijn gebroken. In de 70e minuut doet Grootegast wat terug. Rolf Hazenberg haalt zijn gram en neemt een voorzet op randje zestienmeter vol op de slof. Zijn vernietigende inzet doet het net achter de kansloze Groothof bollen; 1-4. Een minuut later krijgt Erik Venema de kans om zijn ploeg helemaal terug te brengen in de wedstrijd. Eén op één met doelman Groothof blijkt de keeper de koelste van de twee. Deksel. Neus. Grootegast dringt aan, maar krijgt een kwartier voor tijd de vijfde tegengoal te verwerken. Zuidhorn brengt een vrije trap direct in het strafschopgebied van Grootegast. Veel spelers weten de bal te raken, maar niet weg te werken. Thijs Zwarteveen weet wel wat te doen met de bal en schiet onberispelijk binnen; 1-5. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de thuisploeg die ook een zesde tegendoelpunt moesten incasseren. Vijf minuten voor tijd slingert Jos Schultinga de bal hard voor het Grootegaster doel. Op de vijf meter stond de onvermijdelijke Jaap Jacobs al rustig te wachten op het buitenkansje dat zou komen. Omdat niemand de Zuidhorner goalgetter hoeft te vertellen wat je in zo’n geval moet doen, rondde hij koel zijn kers op de taart af; 1-6.

Aan de zijlijn vroeg men het zich hardop af: was Fc Grootegast nu echt zoveel slechter dan de bezoekers uit Zuidhorn? Nee, luidde de conclusie. Alhoewel de bezoekers terecht –want beter- de drie punten mee mochten nemen uit Grootegast, was de 1-6 ietwat geflatteerd. Fc Grootegast voetbalde bij tijd en wijle goed mee en leek in de beginfase allesbehalve kansloos te zijn. Het grootste verschil van de middag zat hem in de voorhoede. Daar waar Fc Grootegast moeite had gevaarlijk te worden in en rondom het strafschopgebied van Zuidhorn, daar had Zuidhorn een spits staan die eigenlijk te goed is voor de derde klasse. “Zet Jacobs in de voorhoede bij Fc Grootegast en de wedstrijd kan maar zo de andere kant op vallen”, viel op te tekenen uit de mond van een toeschouwer met behoorlijk wat levenservaring. Een opmerking waar weinig op af te dingen viel deze middag. Het was vooral de aanvaller van Zuidhorn die het verschil maakte in deze derby.

Fc Grootegast – VV Zuidhorn 1-6 (0-1)
Scoreverloop: 34. Jaap Jacobs 0-1, 48. Aart Sikkema 0-2, 57. Jaap Jacobs 0-3, 64. Jaap Jacobs 0-4, 70. Rolf Hazenberg 1-4, 75. Thijs Zwarteveen 1-5, 86. Jaap Jacobs 1-6.

Opstellingen:
Zuidhorn:
Groothof, S. Smit, G. Kooistra, R. Kooistra, De Boer; T. Spijkerman (46: Schultinga) M. Smit, Slagter (55: Steenbergen), Zwarteveen, Sikkema, Jacobs

FC Grootegast: Posthumus, Veens , Ausma, Hoolsema, Schuil, Krijthe, Pompstra, Homan (46: Hazenberg), Veenstra (59:Venema), Van Dellen, Beute, Buma

Scheidsrechter: T. W. Bakker uit Wolvega

Geel: Hazenberg, Krijthe, Schuil, Beute (allen Grootegast)