Brainstormen over nieuwe vorm van onderwijs bij De 4 Elementen

0
191

GERKESKLOOSTER-STROOBOS – Vrijdag 16 november vindt bij De 4 Elementen een mini symposium plaats over een vernieuwde vorm van onderwijs en ontwikkeling. Doel van het symposium het verkrijgen van nieuwe inzichten, het introduceren van een vernieuwde vorm van onderwijs en het leggen van contact met gelijkgestemden die talent een kans willen geven. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Bij zorg- en leerbedrijf De 4 Elementen staat ontwikkeling centraal. Ontwikkelen van eigen kracht, naar eigen vermogen en op eigen tijd. Dit geldt voor deelnemers van het Begeleid wonen en werken traject, maar ook steeds vaker voor stagiaires die om wat voor reden dan ook vastlopen binnen het huidige onderwijssysteem. “Jaren van onderwijs heeft een cultuur geschapen waarin onderwijs is verschoven van ‘mogen leren en ontdekken’, naar ‘moeten ontwikkelen op een wijze die de school voorschrijft”, aldus Janny Reitsema, initiatiefnemer van De 4 Elementen. “Deze manier van leren sluit steeds minder vaak aan. Dat is zonde, want zo gaat er veel talent verloren. Bovendien zorgt dit voor veel frustratie; bij docenten en studenten, maar ook bij ondernemers wanneer de studenten hun intrede doen op de arbeidsmarkt.” Dit moet anders. Daarom ontwikkelde Janny Reitsema een onderwijsconcept waarin talent centraal staat. Alle niveaus worden losgelaten. Studenten werken in de praktijk samen, van en met elkaar. Hierdoor wordt allround leren mogelijk en staat gelijkwaardigheid centraal. Dit concept is inmiddels deels geïntegreerd binnen het bedrijf. In samenwerking met de Hanze Hogeschool, Alfa College, Friese Poort en Stenden Hogeschool wordt aan het concept gewerkt. Niet alleen deelnemers van het begeleid wonen en werken traject, maar ook studenten zijn erg tevreden met de werkwijze. Om het concept verder uit te werken moet er een grotere pilot worden opgezet. Om dit op goede manier te kunnen doen  en uiteindelijk een erkend opleidingstraject te worden is kennis en inspraak nodig van mensen met verschillende achtergronden. Tijdens het Mini Symposium is dan ook iedereen welkom om mee te denken en praten. Zowel mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, zorg, gemeenten, mensen met kennis van wet en regelgeving (in het onderwijs) en mensen die geloven dat onderwijs anders kan en moet. Aanmelden kan via info@de4elementen.nl. Meer informatie over het Symposium is te vinden op www.de4elementen.nl/onderwijsconcept.