Opende met de schrik vrij tegen sterk Haulerwijk

0
2020

OPENDE – Zes wedstrijden op rij was Opende reeds ongeslagen in de 4e klasse C. SV Haulerwijk maakte op sportpark Olde Wierden aanspraak om een einde te maken aan deze reeks, maar kon tot tweemaal toe een voorsprong niet vasthouden. Aan het einde van de rit verdeelden de ploegen de punten: 2-2. ,,Voetballend lukte het niet vanmiddag. Met veel strijd hebben we ons twee keer terug weten te knokken. Ik ben blij met het punt”, blikt Opende-trainer Marcel Hiemstra vlak na de wedstrijd terug.

Op papier was Opende de favoriet afgelopen zaterdagmiddag. De ploeg van trainer Marcel Hiemstra draait bovenin mee, is al zeven wedstrijden ongeslagen. SV Haulerwijk daarentegen kent tot op heden een uitermate grillig seizoen, veroorzaakt door een periode waarin trainer Sjoerd Klaarbergen elke wedstrijd zijn elftal weer moest omgooien door afwezigheid van een aantal spelers. En dat is jammer, want de gasten lieten zaterdagmiddag zien makkelijk mee te kunnen met het niveau van het thuisspelende Opende. Sterker nog: met name in de eerste helft dicteerde SV Haulerwijk het spel.

Opende, dat aantrad zonder de geblesseerde Jarno Westerhof, leek in de eerste twintig minuten nog half te slapen: er zat weinig pit en creativiteit in het spel en de opbouw was uitermate slordig. SV Haulerwijk nam het initiatief en stichtte veel gevaar op de rechterflank via Janus Pol. Pol en de rappe spits Patrick Hilhorst bleken heuse plaaggeesten voor de defensie van Opende. Na wat waarschuwingspogingen van de twee aanvallers, opende Pol in de 20ste minuut de score. Vanaf een meter of 25 van het vijandelijke doel krulde hij de bal langs de muur via de binnenkant van de paal binnen, Opende-doelman Eppie Pijpker verbouwereerd achterlatend: 0-1. Nog geen minuut later kreeg Pol een uitstekende mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar hij speelde vrij voor Pijpker de bal iets te ver voor zich uit.

Na de achterstand leek Opende wat op te veren. De ploeg trachtte grip te krijgen op SV Haulerwijk, wat niet helemaal lukte. De roodhemden mochten van geluk spreken dat SV Haulerwijk-spits Patrick Hilhorst in vrije positie tot tweemaal toe faalde in de afwerking. Via hoge ballen, SV Haulerwijk-sluitpost Jurjen Huurman keek in de eerste helft tegen de zon in, forceerde Opende in het slot van de eerste helft toch nog de gelijkmaker. In de 38ste minuut voorkwamen doelman Huurman en de paal een doelpunt van Opende-speler Siemon Kuperus, een minuutje later moest de goalie alsnog vissen. Rechtsback Erwin Henstra snelde door op rechts en slingerde de bal voor naar de tweede paal, waar Arnold Oosterbaan klaarstond om de voorzet genadeloos binnen te koppen: 1-1.

Vlak voor rust kreeg Opende nog een domper te verwerken, rechtsbuiten Cato Hilbrand de Boer viel uit met een spierblessure en is mogelijk enige tijd uit de roulatie. ,,Echt klote, Cato is bij ons momenteel de man in vorm”, baalt Opende-trainer Marcel Hiemstra. Zijn vervanger in de tweede helft, Daan Vlastuin, viel verdienstelijk in. Na rust was het spelbeeld meer in evenwicht. Opende was strijdvaardiger, wat een slordige maar spannende helft opleverde. In de 52ste minuut nam SV Haulerwijk wederom brutaal de voorsprong. Verdediger Niek van Dijk sprintte de diepte in bij een vrije trap rond de middenlijn van Stefan Hilhorst die de bal uitermate precies in de loop van Van Dijk mikte. Opende-aanvaller Henk Veenstra holde achter Van Dijk aan, was te laat en greep onreglementair in door Van Dijk in de rug te duwen. Penalty, zo oordeelde scheidsrechter Luc Leenknegt terecht. Janus Pol nam de elfmetertaak op zich, faalde in eerste instantie door via doelman Pijpker de paal te raken, maar schoot de bal in de rebound van dichtbij alsnog tegen de touwen.

Het zou niet bij die ene penalty blijven. In de 70ste minuut mocht ook Opende aanleggen vanaf de stip, nadat SV Haulerwijk-back Romar Elsinga zijn tackle te laat inzette en daarmee Erwin Henstra onderuit veegde. Siemon Kuperus schoot de penalty onberispelijk laag in de linkerhoek: 2-2. En zo lukte het de thuisploeg opnieuw om langszij te komen. Zuur voor SV Haulerwijk, want spits Patrick Hilhorst en verdediger Roelof Brouwer hadden daarvoor nog een derde treffer op de schoen, maar beide faalden in de afwerking. Bovendien leek het alsof SV Haulerwijk de wedstrijd toch redelijk onder controle had. Opende moest het vooral hebben van hard werken zaterdagmiddag. Van achteruit werd veelvuldig de lange bal gespeeld op de voorhoede en werd er gegokt op de afvallende bal om zo gevaar te stichten. De gasten kregen in slotfase de beste kansen op de drie punten, maar spits Hilhorst had het vizier niet op scherp staan. Tevens had hij de pech dat een poeier van jewelste in de korte bovenhoek op katachtige wijze werd gekeerd door goalie Pijpker. Opende was ook nog dichtbij de winst: uit een corner werd een knappe halve omhaal van Wijnand Willemsen gekeerd door Huurman.

Er werd niet meer gescoord en zo werd na negentig minuten de buit verdeeld, tot lichte teleurstelling van SV Haulerwijk-trainer Sjoerd Klaarbergen. Logisch, want SV Haulerwijk speelde een sterk duel, waarin de ploeg aantoonde momenteel te laag op de ranglijst te staan. ,,Ik ben blij met de punten, maar als er één ploeg was die recht had op de drie punten, dan waren wij dat. Met name de eerste veertig minuten waren wij de beste ploeg. Helaas lukte het ons niet om tot tweemaal toe een voorsprong vast te houden. Ik kan mijn jongens niets verwijten. We hebben volle bak gepeeld. Alleen de uitslag is jammer”.

Opende-trainer Marcel Hiemstra kon leven met het 2-2 gelijkspel: ,,Vooral in het eerste half uur hadden we het heel lastig. We waren niet fel genoeg en moesten nog wakker geschud worden. Daarna kregen we wat meer grip op de wedstrijd. Ik ben blij met een punt. We hebben ons twee keer terug in de wedstrijd geknokt. 2-2 is denk ik een terechte uitslag”. Door het gelijkspel is Opende al zeven competitiewedstrijden ongeslagen en draait de ploeg bovenaan in de 4e klasse C mee. ,,We moeten realistisch blijven. Vorig seizoen vochten we nog tegen degradatie. Dat we nu op deze positie staan is heel mooi, maar ik denk niet dat wij voor een periodetitel of wat dan ook in aanmerking komen. We moeten gewoon lekker doorgaan waar we mee bezig zijn en dan zien we wel”.

Opende – SV Haulerwijk 2-2 (1-1)

  1. Pol 0-1, 39. Oosterbaan 1-1, 52. Pol 1-2, 70. Kuperus 2-2 (pen), Scheidsrechter: Leenknecht. Gele kaarten: Eringa, Veenstra (Opende), Pol, Lise, Beijert (SV Haulerwijk).

Opende: Pijpker, Henstra, Van der Veen (65. Borger), Eringa, Post, Nitschkowsky, De Boer (Vlastuin), Willemsen, Veenstra, Kuperus, Oosterbaan.

SV Haulerwijk: Huurman, S. Hilhorst, Van Dijk, Brouwer, Elsinga, Donkers, Lise, P. Hilhorst, Beijert, Mulder (76. Van der Velde), Pol.