Ongenode Gast: Biebvrijwilligers verzamelen zich in Balk

0
2275

Tijd: 14.00 uur
Datum: 14 november
Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Zelden is een volle zaal zo uitgelezen geweest als de zaal van Balk tijdens de Vrijwilligersdag van Bibionet Groningen. Als blijk van waardering krijgen de 900 vrijwilligers die zich inzetten voor de Groninger bibliotheken om de twee jaar een gezellige dag aangeboden. “Dit jaar in Zuidhorn, dus kom vooral langs”, klonk de uitnodiging van Anneke Attema tijdens een politieke Groet & Ontmoet in de bieb van Grootegast. De teamleider van de bibliotheken in het Westerkwartier beloofde tevens een dag vol activiteiten en leuke bezigheden. Eigenlijk arriveerde de ongenode gast dus veel te laat in de zaak van Bert en Marieke Balk. “Geen probleem”, stelt Elianne Breet de ongenode gast gerust. De marketingmedewerker van de bieb gooide de waslijst aan gemiste kansen eruit, maar stelt wel een boeiend optreden van de Fooddetectives in het vooruitzicht. Marian Mudder en Danielle Hermans komen nog, en dat is ook ontzettend leuk”, vertelt ze. Toch jammer, vindt ondergetekende die de ‘aandachtschenkerij’ heeft gemist vol lekkere theesoorten’. En ook de workshops met het thema ‘Nederland Leest’ over voeding is aan de neus van de ongenode gast voorbij gegaan. Dus geen sushi, geen smoothies. Wel volgt er nog een uitleg over de omslag die de bibliotheek maakt. “We gaan van een uitleenbibliotheek naar een functie met een meer sociaal maatschappelijk en educatief karakter”, zegt manager Markt en Innovatie Jacqueline Roelofs. Op het moment dat de deuren dicht gaan voor de sprekers Mudder en Hermans weet de ongenode gast nog net naar binnen te glippen voor een smakelijk optreden. Binnen zwaaien we nog even naar de eveneens aanwezige Tineke Goossens alvorens op de gaan in plaatjes van mislukte Tarte Tatins. Vier jaar geleden schreven Danielle Hermans en Marian Mudder samen een boek over beroemde gerechten en het verhaal erachter. Het leverde een verzameling vreemde verhalen en rare situaties op. Bijvoorbeeld over de zusjes Stéphanie en Caroline Tartin die samen een restaurant draaiende moesten zien te houden. Is hun ‘appeltaart op z’n kop’ nu een blijk van gebrekkige kookkunsten? Een ongelukje met een omgevallen taart of een geniale ingeving? Mudder en Hermans doken erin en deelden hun bevindingen. De ongenode gast was inmiddels afgeleid vanwege het water dat in de mond was gelopen. Het is maar goed dat het volgende gerecht een salade betrof. Kan je toch even weer je eetlust onder controle krijgen. Gaat er nu wél of geen ansjovis in een Ceasar Salad? Het hangt maar net van af welk van de twee Mexicaanse broers je vraagt, vertelt Mudder. “Ceasar maakte het gerecht met de vis, terwijl Alexander liever koos voor het ‘vissige’ maar rustigere mosterd.” Vol humor werd gerecht na gerecht besproken en heikele thema’s aangesneden. “Wie heeft er chocoladesaus over de vanillesaus van een Dame Blanche gegooid?  Nu is het ijsje niet meer wit!” en “Carpaccio met ruccola en pijnboompitten, ongelooflijk hoe eten soms verpest wordt.” De vrijwilligers genoten met volle teugen en dat is logisch. Want Balk stond de hele dag in het teken van de helpende handen die dag in dag uit strijden tegen laaggeletterdheid en voor integratie. Want een bieb is allang geen traditionele stoffige verzameling boekenkasten vol papier meer. Anno 2018 is de bieb ook een ontmoetingsplek waar mensen met een taalachterstand bijgespijkerd worden, waar vrijwilligers minder gefortuneerden helpen, waar politiek en burger elkaar ontmoeten, waar veelal oudere digibeten digivaardig worden gemaakt en waar belastingexperts mensen helpen met zonder meer één van de meest vervelende taakjes van het jaar; het invullen van de belastingpapieren. Oh ja, en wie toch eens een goed boek wil lezen? Digitaal of fysiek, is óók van harte welkom in de bibliotheken van het Westerkwartier –en de rest van Groningen-.