Petra Paap, bevlogen kunstdocent met een missie

0
487

“Het is ongelooflijk hoeveel beeldende kunstenaars het Westerkwartier heeft; we zijn een rijk gebied!”

NOORDHORN – ‘Bevlogen kunstdocent’, zo omschrijft de Noordhornse Petra Paap zichzelf het liefst. “Keramist en kunstenaar zijn ook mooie titels, maar die zeggen mij niet zoveel”, vertelt ze. Leren is het leukste, en dan beide kanten op. Zowel zelf blijven leren als anderen iets leren, dus is de aanduiding ‘docent’ op zijn plaats. Tevens maakt Petra deel uit van de visiegroep die zich bezig houdt met het culturele fundament onder de toekomstige gemeente Westerkwartier. Een plan ontwikkelt door het veld, waar de gemeente –bij voorkeur- alleen nog maar het budget voor beschikbaar hoeft te stellen. “Zo groep, een platform, is zeker belangrijk”, vindt Petra. “Kunst verbindt en naast het samen denken is ook het maken van contacten ontzettend waardevol.”

Zelf is Petra vooral bezig met beeldende kunst. Keramiek voert in haar geval de boventoon. “Ik mag ook graag tekenen, schilderen, handwerken en noem maar op”, lacht ze. “Ik moest van mezelf kiezen, en dat is keramiek geworden. Toeval? Nee, niet echt. Je bent nooit uitgeleerd met keramiek, persoonlijk vind ik dit de meest uitdagende creatieve bezigheid.” In het dagelijks leven is zij bezig met keramiek in alle vormen. “Eigenlijk met beeldende kunst in het algemeen”, zegt ze. “Ik geef workshops, zowel hier als op locatie, bereid lessen voor, geef ook les, coach en voer uit. Saai is het zeker niet!” De visiegroep kreeg ze in het vizier dankzij de Streekkrant. “Ik las de oproep en dacht meteen: ik doe zoveel met kunst  -lesgeven en het opzetten van activiteiten- en ik vind het zo belangrijk om mensen te binden dat ik mij wel moest aanmelden. Sindsdien schuif ik regelmatig aan en ben ik samen met Anneke Attema bezig met het in kaart brengen van de beeldende kunstenaars in het Westerkwartier.” Geen klein werkje, lacht ze. “Dorp voor dorp kijken we naar wie er waar zit. We zitten momenteel al op 60 kunstenaars en dan hebben we nog niet eens elk dorp gehad. Het is ongelooflijk hoeveel beeldende kunstenaars het Westerkwartier heeft; we zijn een rijk gebied.” Binnenkort ontvangen de beeldende kunstenaars een uitnodiging om samen te praten over de toekomst na de herindeling. “Ten eerste is de schaalvergroting een goed moment om elkaar beter te leren kennen en de lijntjes korter te maken”, stelt ze. “Daarnaast is de inbreng van een zo groot mogelijke groep kunstenaars essentieel om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften. ‘Ik’ ben namelijk niet het werkveld, ‘wij’ zijn het werkveld. Samen moeten we kijken welke kant wij graag op zouden willen en wat wij nodig zijn. Zonder op voorhand iets in te vullen hoop ik dat er wat ontstaat in de groep kunstenaars.” Het is dus hopen op een grote opkomst, merken we op. “Dat ze allemaal komen lijkt mij een utopie”, weet Petra. “Maar het zou mooi zijn als we moeten uitwijken naar een grote locatie omdat veel mensen uit deze doelgroep aangeven aanwezig te zullen zijn.” Omdat de zoektocht uitdagend is worden beeldend kunstenaars gevraagd om ook zichzelf te melden als zij zich willen aansluiten. “De zoektocht is een ontdekkingsreis an sich”, vertelt Petra. “Dus mochten we iemand onverhoopt niet hebben kunnen vinden, meld je dan vooral wel. We streven naar een representatieve groep met zoveel mogelijk mensen uit het veld.” Het melden voor de bijeenkomst van beeldende kunstenaars kan via cultuurplatformwk@gmail.com.