Supermarkt Oldehove mogelijk niet verloren

0
419

“Er valt hier wel degelijk een goede boterham te verdienen”

OLDEHOVE – “Als jij de huur van je woning opzegt, betekent dat dan dat er nooit meer iemand in die woning gaat wonen?” De vraag stellen is hem beantwoorden, dus stuurt Allert Riepma een mail richting de redactie. Met de vraag waarom er wordt aangenomen dat het stoppen van de huidige supermarktondernemer in Oldehove automatisch inhoudt dat de supermarkt zal verdwijnen. De voormalig eigenaar van de supermarkt is –samen met zijn vrouw Anki- nog altijd woonachtig boven de supermarkt die hij verhuurt aan de huidige ondernemer. “En wij zouden de winkel graag overdoen aan een nieuwe partij”, stelt Allert die van een sluiting niets wil weten.

Allert en Anki hebben zich geërgerd aan de berichtgeving in diverse media. “Het klopt dat de huidige ondernemer de huur heeft opgezegd en dat er momenteel geen opvolging is”, vertelt Allert. “Dat zou inhouden dat de supermarkt per september 2019 ophoudt te bestaan. Echter, het is nog geen september 2019, dus liggen alle opties nog op tafel.” Wel heeft de recente berichtgeving ons geschaad, duidt Anki. “Als men leest dat de supermarkt dicht gaat nemen veel partijen toch afstand van de winkel. ‘Het zal wel niet meer kunnen in Oldehove’, wordt er aangenomen. Om nog maar te zwijgen van de onrust die dit heeft veroorzaakt in het dorp en de vragen die wij hebben gekregen vanuit de samenleving.” De aanname dat een supermarkt niet langer rendabel is, is onterecht, stelt het echtpaar. Allert: “Als iemand vindt dat er in de winkel geen boterham meer te verdienen valt vraag ik mij af hoe dik die boterham dan moet zijn. Oldehove is een dorp met ruim 1.700 inwoners en er is geen grote super in de buurt. Een supermarkt heeft hier zeker wel bestaansrecht.” Allert wijst op zijn eigen ervaringen. In 1992 is het echtpaar neergestreken in Oldehove om samen de schouders te zetten onder de supermarkt. “De Coop was onze leverancier”, vervolgt Allert. “Maar we werkten onder onze eigen naam en formule, zodat we optimaal konden inspelen op de behoeften van het dorp. Het waren mooie tijden met een echte succesformule. Een florissante supermarkt waar mensen graag kwamen. Weet je, we hebben zelfs nog even overwogen om dit pand weg te doen en een nieuw pand te bouwen in Oldehove. Dat doe je niet als de zaken slecht gaan of als er geen toekomst is. Het is om diverse redenen niet doorgegaan, maar de plannen waren wel degelijk concreet.” Tijden veranderen, opperen wij. Grote supermarkten verrijzen en ook werken scherpe aanbiedingen en een prijzenoorlog niet in het voordeel van de kleinere supers. “Laten we niet doen alsof vroeger alles beter was”, countert Allert. “Die grote jongens waren er vroeger ook al. Het is geen nieuw fenomeen. Concurrentie is van alle tijden, het is maar net hoe onderscheidend je zelf bent en hoe enthousiast je te werk gaat. Weet je het dorp aan je te binden en heb je de gunfactor. Echt, er valt hier genoeg te verdienen. Ik wil er geen cijfers aan verbinden, maar een bedrijfsleider van één van de grote jongens kan hier op eigen benen staan én toch geen euro minder verdienen.” Zelf is het stel ruimschoots de 70 jaar gepasseerd. “Het is voorbij”, vertelt Anki. “Wij gaan het niet meer doen, maar geloof mij: mijn handen jeuken. Met plezier zal ik een eventuele nieuwe partij wegwijs maken in de supermarkt en Oldehove.” Belangrijk, vinden beide. “Het pand staat te koop”, meldt Allert. “Wij wonen boven de winkel en op onze leeftijd moet je kijken of je niet liever een benedenwoning wilt hebben. Immers, je weet maar nooit hoe het leven loopt. De kans bestaat dat de supermarkt straks verdwijnt als er geen opvolging wordt gevonden. Dan zit hier straks een pottenbakker of iets dergelijks en dat zou verschrikkelijk jammer zijn. Dán is de supermarkt namelijk wel verleden tijd.” Of de supermarkt in zijn huidige vorm behouden moet blijven? “Dat moet een eventuele nieuwe partij zelf beslissen”, vindt Anki. Allert vult aan: “In deze tijden zie ik zelf mogelijkheden voor een versmarkt. Verse producten uit eigen streek, aangevuld met de nodige dagelijkse boodschappen. Alles valt of staat met de ondernemer. Wie denkt in mogelijkheden kan hier zijn geluk vinden. En een boterham verdienen.” De supermarkt is vooralsnog niet dicht, luidt de conclusie. “Er staat een komma, geen punt. Wat ons betreft liggen alle opties nog op tafel en is er ontzettend veel te bespreken. Maar laten we stoppen met die negativiteit. Die hebben we nu genoeg gehad.” Wie benieuwd is naar de overnamemogelijkheden kan zich oriënteren op Funda in business, zoeken op Oldehove.