Frans Hage; de eeuwig durende ontdekkingsreis naar prachtige plekken en onvergetelijke beelden

0
2162

Auto Art te bewonderen bij De 4 Elementen

ZUIDHORN/STROOBOS – Vanaf heden is er schitterende expositie bewonderen bij De 4 Elementen in Stroobos. De Zuidhorner kunstenaar Frans Hage exposeert daar tot eind januari met zijn prachtige collectie Auto Art. Levensechte beelden van de mooiste –veelal klassieke- auto’s op de meest karakteristieke plekken. Het is nu zo’n 20 jaar geleden dat Hage zijn eerste Auto Art maakte en het resultaat mag er zijn; een tiental prachtige werken aan de muren in Stroobos. “Een geweldige plek voor een exposite”, vindt Hage zelf.

“Afgelopen zomer heb ik meegedaan aan het cultuurfestival ‘Voorbij de Grens’van De 4 Elementen. Toen viel mij de schoonheid van het eiland dat in het Van Starkenborghkanaal ligt al op”, zegt hij. “Ik was direct gecharmeerd van de omgeving. En dat er dan ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, maakt het geheel alleen maar meer bijzonder.” Uit een gesprek met Janny Reitsema van De 4 Elementen kwam al snel naar voren dat beiden een expositie wel zagen zitten. “Dan gaat het snel”, lacht Hage. “Weet je, het is ook goed om te exposeren. Kunst moet niet hier aan mijn muur hangen waar niemand het kan zien.” Daarvoor is hij ook te lang bezig met zijn fotorealistische werken, constateren wij. Vijf á zes maanden is geen uitzondering voor een kunststukje dat laag op laag wordt opgebouwd. En daar zit de voorbereiding dan nog niet eens bij, want het begint allemaal met de vraag: welke auto op welke plek te zetten voor een zo mooi en karakteristiek mogelijk beeld. “Waar die liefde voor auto’s vandaan komt?”, herhaalt Hage de gestelde vraag. “Ik kom oorspronkelijk uit Zeeland, Zierikzee. Daar heb ik de watersnoodramp van ’53 meegemaakt. Een ramp waardoor vele auto’s werden veranderd in wrakken. Die wrakken werden bij ons in de buurt opgeslagen. Als kind bracht ik uren door in deze autowrakken. Fantaserend achter het stuur van de meest mooie wagens.” Toch is zijn werk in ontwikkeling, wijst Hage op de steeds belangrijkere rol van het landschap in zijn werk. “In het begin was het de auto, ergens op een mooie plek. Later ben ik steeds meer gaan kijken naar het landschap en de achtergrond. Je ziet ook dat naarmate de jaren vorderen de auto’s steeds minder prominent in beeld zijn en het achterliggende landschap steeds meer.” Voor zijn nieuwste project heeft hij de auto’s zelfs helemaal achterwege gelaten. “Elke dag fiets ik door het mooie Westerkwartier”, vertelt hij. “En elke dag ontdek ik weer iets nieuws. Een beekje waar ik het bestaan niet van afwist of een ander fietspad naar nog mooiere oorden. Ik kijk mijn ogen uit en fotografeer er lustig op los.” Al zijn het niet altijd de foto’s die hem eenmaal thuis inspireren om aan de slag te gaan. “Af en toe trek ik er ook op uit met mijn tekengerei. Dan ga ik ergens zitten schetsen en neem dat vervolgens mee naar huis. Al moet ik wel zeggen dat ik dat deze maanden graag oversla, het is momenteel iets te koud.” Of een terugkeer naar Auto Art nog in de planning ligt, vragen wij ons af. Hage lacht: “Ik zag laatst toevallig een hele mooie oude smederij annex garage in Grootegast. Als daar nu eens een mooie –ik denk witte- Mercedes voor gezet wordt… Ja, ik denk dat ik nog niet klaar ben met Auto Art.”
En daar zijn wij blij om, want het zou prachtig zijn om nog eens een aantal pareltjes meer te mogen aanschouwen. Benieuwd naar de Auto Art van Frans Hage? Zijn werk hangt tot (zeker) 31 januari in het D4E Centrum van De 4 Elementen aan de Groningerstreek 34 te Stroobos. De toegang tot de expositie is vrij.