Westkantstad en lokale zangers brengen ode aan het Westerkwartier

0
1714

‘De zun komt op ien t Westerkwartier’

GRIJPSKERK – Zaterdag 15 december ziet de nieuwste single van Gert Sennema en de band Westkantstad het levenslicht. “Een unieke single”, vindt Sennema. “Want het is een prachtige samenwerking tussen meerdere artiesten die allen –linksom of rechtsom- gebonden zijn aan het Westerkwartier, en dan Zuidhorn in het bijzonder. De populaire Grijpskerker zanger doelt daarbij op Sijtse Scheeringa, Martin Korthuis en Jan Henk de Groot die allen hebben meegewerkt aan het nieuwste pareltje in eigen streektoal; ‘De zun komt op ien t Westerkwartier’.

De tekst en muziek komen uit het creatieve brein van Sennema die voor zijn inspiratie niet ver hoefde te kijken. Levenspartner Martien van der Laan is namens de gemeente Zuidhorn al tijden bezig met de komende herindeling waarbij Zuidhorn samen gaat met de gemeenten Leek, Grootegast en Marum. “Ik moet met oogkleppen oplopen als ik daar niets van mee zou krijgen”, lacht Sennema. “De gemeentelijke herindeling is natuurlijk een actueel onderwerp en wij vonden dat we daar iets mee moesten doen.” Het liedje is geschreven als afsluiter van de eindmanifestatie Boom aan Z, waarmee de gemeente Zuidhorn recent officieel werd uitgeluid. “Echter”, vervolgt Sennema, “als je iets gaat uitluiden, luid je automatisch ook iets nieuws in. We hebben dus geprobeerd een nummer te maken waar een boodschap in verwerkt zit, waarin wij de inwoners iets mee willen geven.” Gelukkig heeft Sjouke Dijkstra het nummer alvast op een cd’tje gezet, waardoor we kunnen meegenieten met de tekst en de muziek. Gert: “De boodschap die je hoort is dat de zon straks niet alleen opgaat in Zuidhorn, maar in het hele Westerkwartier.” De luisteraar wordt meegenomen voor een mooie rit door de gemeente Zuidhorn waar alle pracht en praal van het landschap wordt beschreven. Vanaf de Friese grens bij Visvliet wordt gang gezet naar Niezijl, Noordhorn en Zuidhorn, alvorens de auto stuurt richting het prachtige Middag-Humsterland en ook Aduard nog in de achteruitkijkspiegels verschijnt. Een ode aan het typische Westerkwartierder landschap en zeker Zuidhorn. “Het liedje beschrijft de tocht door de gemeente, met een vriendelijke en bovenal uitnodigende knipoog naar de drie andere gemeenten. Nog even,  dan zijn we samen één. En weet je, dat is eigenlijk nog nooit anders geweest. Sommige mensen zetten vraagtekens bij de noodzaak van de herindeling, dat mag. Maar er is niemand die stelt dat de vier gemeenten niet bij elkaar passen.”

Muziek verbindt, stellen Sennema en Dijkstra. “Dat zie terug in deze unieke samenwerking, maar ook in de gemeenschap. We voelen ons allemaal Westerkwartierder, we spreken dezelfde taal en delen dezelfde liefde voor dit gebied en haar landschappen. Dat gevoel, die boodschap hebben we in ‘De zun komt op ien t Westerkwartier’ willen stoppen.” Het liedje komt uit als een speciale single met daarop twee nieuwe nummers. Naast de A-kant die in het Westerkwartiers wordt gezongen, bevat de single ook een B-kant met daarop het nummer ‘Ik soe sa graag’. “Fries inderdaad”, bekent Sennema. “Is ook een mooie taal. Hebben wij ook veel mee. Zelf ben ik zes jaar naar school geweest in Buitenpost, Sjouke is een halve Fries en we hebben nog wel meer bandleden die deels Fries zijn…”, om daar hard lachend aan toe te voegen, “al zitten een aantal bandleden nog in de ontkenningsfase.” 15 december dus. Dan komt de single uit op onder meer Spotify. Ook is de single te bestellen via de facebookpagina van Westkantstad. Rest de laatste vraag: of deze single een voorbode is voor meer nieuw werk. Sjouke Dijkstra: “We zijn bezig met een aantal liedjes, dus ja, een nieuwe plaat is zeer aannemelijk. 2019? Dat zou best eens kunnen.”