CMV Excelsior zwaait dirigent Andries de Haan uit

0
543

“Nieuwjaarsconcert mooie bekroning op een geweldige periode”

GRIJPSKERK – Op 12 januari geeft CMV Excelsior haar Nieuwjaarsconcert. Uiteraard op de vertrouwde locatie in de PKN kerk te Grijpskerk. Het concert is een mooi en muzikaal begin van het nieuwe jaar. Met een gouden randje van het komende concert. Na tien jaar zwaait dirigent Andries de Haan af, laatste stukje weg. “En daar gaan wij uiteraard zeer uitgebreid bij stil staan”, vertelt John Bouwman, voorzitter van de Grijpskerker muziekvereniging.

Het is een decennium vol successen geweest, blikt Bouwman terug op de samenwerking met Andries de Haan. “Eigenlijk was het 10 jaar geleden al duidelijk voor het toenmalige bestuur. Zij waren destijds op zoek naar een dirigent die past bij de vereniging en die ons –toen nog spelend in de vierde divisie- verder kon helpen. Andries was de droomkandidaat en werd ook als eerste uitgenodigd. Na één gesprek was het ook beklonken; Andries moest het worden.” Het bleek een gouden match. Al snel na de aanstelling promoveerde Excelsior naar de derde divisie. “We hebben veel mooie dingen beleefd.” Bouwman: “Ik noem Rastede en het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade waar wij in 2013 wereldkampioen werden in onze divisie.” In overleg met de leden besloot de vereniging nog een stapje omhoog te gaan, daar wij meer dan genoeg punten hadden om te promoveren naar de tweede divisie. “Het was even wennen en aftasten”, weet Bouwman, “maar al snel bleek dat wij prima meekonden in deze divisie. We scoren goede punten en musiceren lekker mee.” Natuurlijk mag ook Pamietamy niet ontbreken in het verhaal van Andries de Haan. “Het was de wens van Andries om componist Rob Goorhuis, wiens werk hij zeer bewonderd, een stuk te laten schrijven.” Dat stuk mondde uiteindelijk uit in het Pamietamy-project, waarbij muziek, het WMC 2017, educatie en cultuur samen kwamen in een uniek spektakel met een twee keer volgespeelde Oosterpoort als kroon op het werk. “Daarnaast beleef je ook dieptepunten samen”, zegt Bouwman. “Mensen die je ontvallen, tegenslagen. Ook die overwin je samen en dan is 10 jaar best een periode waarin je heel erg aan elkaar gehecht raakt. De vereniging houdt van Andries en ik ben ervan overtuigd dat dat andersom niet minder is.” Het moment dat de dirigent aan gaf te stoppen was dan ook een emotioneel moment. Toch kan een frisse wind voor beide partijen ook leiden tot nieuwe inzichten en uitdagingen, beseft de voorzitter. “Als de mooiste dingen zijn geweest, moet je ervoor waken dat het geen herhaling van zetten wordt. Andries heeft ons vanuit de vierde divisie naar de tweede geloodst. Dat is een prachtige prestatie waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.”

Wat rest is een grandioze afsluiter; het Nieuwjaarsconcert. “Daar kijken wij enorm naar uit”, vertelt Bouwman. “Het wordt een mooi overzicht van muziekstukken die wij in de afgelopen jaren hebben gespeeld, aangevuld met stukken die Andries graag wil spelen. Mars, een heuse Nieuwjaarspolka, koralen en het kampioensconcourswerk. Het komt allemaal voorbij.” Daarnaast is Rob Goorhuis gevraagd of hij het favoriete koraal van De Haan wilde bewerken voor deze avond. Een verzoek waar de componist positief op heeft geantwoord. “Dat stuk wordt inmiddels ingestudeerd, zodat we dat op 12 januari goed ten gehore kunnen brengen in een hopelijk volle PKN kerk”, besluit Bouwman.

Zaterdag 12 januari is het zover en speelt de christelijke muziekvereniging Excelsior uit Grijpskerk haar laatste optreden met de vertrekkende dirigent Andries de Haan. Tevens zal deze avond bekend worden gemaakt wie –letterlijk- het stokje zal overnemen. Naast Excelsior betreden ook Gert Sennema, Rob Faltin en het Jeugdorkest Excelsior o.l.v. Femke Wegter het podium. Het Nieuwjaarsconcert vangt aan om 19.30 uur en is vrij toegankelijk. Wel wordt een collecte gehouden om de kosten te dekken. “Aansluitend  sluiten we af op de voor ons kenmerkende wijze”, meldt John Bouwman, ‘dus met een gezellige afterparty om het glas te heffen op een mooie periode en een goede toekomst. Komt allen!”

 

Wat: Nieuwjaarsconcert
Wie: CMV Excelsior
Waar: PKN kerk, Nicolaas Grijpstraat 26, Grijpskerk
Wanneer: Zaterdag 12 januari
Informatie:
www.excelsiorgrijpskerk.nl