Ongenode Gast: Een historische raadsvergadering

0
3033

Tijd: 14.00 uur
Datum: 2 januari
Plaats: Tolbert

TOLBERT – De allereerste raadsvergadering van de gemeenteraad van de gemeente Westerkwartier was er eentje om in te lijsten. Over de inhoud elders in deze krant meer. Op deze plek aandacht voor de vrolijke noten van de middag. Want die waren er genoeg, constateerde de ongenode gast al wandelend door de Tolberter Postwagen. Hielke Westra vertelde wel vaker van baan te zijn verwisseld, “maar dit is wel heel speciaal”, aldus de kersverse wethouder. Dus was het best een spannende middag voor Westra. Dat was het ook voor Geertje Dijkstra-Jacobi die voor haar eerste termijn als wethouder staat. Gelukkig werd zij bijgestaan door dochter Claudia en man Sjouke. Laatstgenoemde moet tegenwoordig door het leven als ‘de man van…’ Dat zal even wennen zijn. Bert Nederveen had minder last van spanning. Maar goed, Nederveen neemt dan ook een berg aan wethouderservaring mee naar het Westerkwartier. De enige vraag die rijst is eigenlijk: heeft Nederveen voor die ene dag –op 1 januari- dat –ie formeel werkloos was ook een uitkering aangevraagd? Als man van de financiën sluit de ongenode gast het niet uit! Ontheffing was er voor de laatste wethouder die in het college van b en w plaats mag nemen. Elly Pastoor hoeft niet te verhuizen naar het Westerkwartier en dat is voor haar eigen bestwil misschien maar goed ook. Als parttime wethouder van Grootegast werkte ze al fulltime. De kans is groot dat als Pastoor haar auto niet meer uit de gemeente hoeft te sturen ze nooit meer thuis komt en bezig blijft. Het mooiste ‘cadeautje’ was er voor Koos Wiersma. Cadeautje tussen aanhalingstekens inderdaad, want zijn prachtige burgemeestersketen – ontworpen en vervaardigd door sieradenkunstenaar Roger Veldman– moet straks doorgegeven worden aan de nieuwe burgemeester die Wiersma van zijn waarnemende taken ontslaat.
Veel officiële handelingen deze mooie woensdagmiddag, waarop 34 raadsleden werden beëdigd. En dat vindt u ongetwijfeld vreemd, aangezien er ‘maar’ 33 raadszetels zijn. Welnu, Ina van Deventer (VVD) genoot van een welverdiende vakantie en liet verstek gaan, toen waren er nog 32 over. Hielke Westra werd beëdigd als raadslid, maar mocht later doorschuiven naar de collegetafel. Net als Geertje Dijkstra-Jacobi. Kortom, van de 32 beëdigde raadsleden bleven er nog 30 over. Jacob Bos en Onno Koopmans mochten namens CDA en VZ Westerkwartier de opengevallen plekken opvullen en werden verderop in de vergadering beëdigd. 34 beëdigingen dus én een tegoedbon voor Van Deventer die als laatste raadslid op 16 januari wordt beëdigd. Werd er ook nog serieus vergaderd? Ja, volgens Klaas-Wybo van der Hoek die van meet af aan scherp was. De sleet zit er nog niet op bij Van der Hoek die al een jaartje of 80 politiek actief is. GroenLinks kwam direct met twee moties en gaf daarmee aan dat de coalitie maar beter scherp kan zijn, omdat de oppositie goed wakker is. Het leverde het eerste vermakelijke onderonsje op tussen –wat aangenomen mag worden- de oppositieleider en Ytsen van der Velde die als fractieleider van de grootste partij VZ de opgegooide balletjes handig terugkaatste. Ook de zondagopenstelling werd aangehaald en dat vindt de ongenode gast altijd vermakelijk. “Wordt de zondag tóch weer gedicteerd door de ChristenUnie”, aldus Harry Stomphorst die namens Sterk Westerkwartier liever had gezien dat alle beperkingen overboord waren gegooid. Zo ver is het nog niet. De supermarkten in de gemeente mogen zondags open van 13.00 tot 17.00 uur en daarnaast is er een regeling voor de overige winkeliers die zes keer per jaar een koopzondag mogen plaatsen. Maar of daar in elk dorp behoefte aan is? We gaan het met z’n allen meemaken! De kop is eraf en de nieuwe gemeente een feit. Stuurloos zijn we in ieder geval niet met 33 kapiteins in één raad.