Fc. Grootegast sneuvelt in halve finale Leekster Voetbalgala

0
801

LEEK – Op de Gala-avond van het Leekster Voetbalgala deed Fc. Grootegast een gooi naar de titel. De ‘groenen’ strandden zaterdagavond echter in de halve finale, waarin TLC – de uiteindelijke winnaar van het Leekter Voetbalgala – profiteerde van onnodig risicovol spel in de slotfase van Fc. Grootegast bij een 1-1 stand. Fc. Grootegast-sterspeler Ite Hoolsema wond er na de 1-3 verliespartij geen doekjes om: “Dit is heel zuur, maar vooral dom”.

Zaterdagavond was de apotheose van het 33ste Leekster Voetbalgala. Fc. Grootegast was als enige ploeg uit de Streek de twee voorrondes van het A-toernooi goed doorgekomen en mocht zaterdagavond strijden om de felbegeerde titel. Met oud Leekster Eagles-speler Ite Hoolsema en de huidige Leekster Eagles-doelman Erwin Mensink in de gelederen lagen er zeker kansen voor de groenhemden.

De avond begon goed voor Fc. Grootegast. In de kwartfinale had het team weinig te duchten van tegenstander ONR uit Roden. Ite Hoolsema zette al snel de 0-1, 0-2 en 0-3 op het scorebord. ONR deed via Leon Schievels nog wat terug, waarna Fc. Grootegast het verschil weer vergrootte tot drie. Vlak voor tijd zorgde ONR-speler Hendrik Rozema voor de 2-4 eindstand in het voordeel van de ploeg van coach Dennis van der Velde.

In de halve finale moest het sterke TLC, vorig jaar verliezend finalist en dit jaar wederom één van de favorieten voor de titel, gekortwiekt worden. Het zag er aanvankelijk rooskleurig uit voor Fc. Grootegast. Stefan Krijthe zette de ploeg op voorsprong, waarna TLC de druk opvoerde. Mensink hield met enkele goede reddingen zijn doel schoon, maar moest buigen bij een laag, hard schot van TLC-aanvaller Delano Dussel. Bij de 1-1 stand toonde Fc. Grootegast plots onbegrijpelijke en onnodige aanvalsaspiraties, waardoor achterin te veel ruimte werd weg gegeven. TLC maakte hiervan dankbaar gebruik en liep in de laatste minuten uit naar een 1-3 zege en knikkerde Fc. Grootegast daarmee uit het toernooi.

Ite Hoolsema baalde flink van de uitschakeling in de halve finale: “Dit is heel zuur, maar vooral dom. Bij een 1-1 stand moet je achterin niet zoveel risico’s nemen. We hebben deze nederlaag echt over onszelf afgeroepen”, aldus Hoolsema, die aangaf dat dit zijn laatste Leekster Voetbalgala was als zaalvoetballer. “Ik had graag nog een keer in de finale gestaan, maar helaas… Even balen nu en straks nog even een lekker biertje drinken”. Toch viel er nog een klein succesje voor Fc. Grootegast te noteren: de Fair Play Cup.

TLC plaatste zich dus ten faveure van Fc. Grootegast voor de finale en rekende daarin na penalty’s af met Marum en is de winnaar van het 33ste Leekster Voetbalgala. TLC-doelman Erwin Heidinga was de grote man door de eerste penalty van Marum-speler Noël Kailola te pakken.

Leekster Voetbalgala-voorzitter Marja Wardenier-Adema keek terug op een uiterst succesvolle editie: “Mijn complimenten aan de teams en hun sportiviteit. De sfeer was super. TLC is de verrassende winnaar en dat is een mooi eerbetoon aan Jan de Vries, de looptrainer van TLC en het vroegere VV Tolbert die op woensdag 9 januari op 79-jarige leeftijd overleed, en erevoorzitter Derry Spanninga die vrijdagavond overleed”.