Koos Wiersma

0
503

Burgemeester gemeente Westerkwartier

ZUIDHORN – “Op 1 januari ben ik begonnen als burgemeester van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Daarvoor heb ik op 2 januari de ambtsketen omgehangen gekregen. Een hele mooie keten met veel symboliek. Alle dorpen zijn erin verwerkt en zorgen ervoor dat als ik de keten om heb midden tussen de dorpen sta. Dat vind ik een prachtige gedachte.

Eén van de mooiste dingen van het burgemeesterschap vind ik het uitdelen van de Koninklijke Onderscheidingen, de Lintjesregen. In Warfhuizen is dat een keer misgegaan en kon ik het speldje niet goed op de trui van een mevrouw krijgen. De hele zaal schoot in de lach, maar deze mevrouw gaf mij uit blijdschap een kus op de wang. Dat zijn de mooiste momenten.

Oorspronkelijk kom ik uit Grijpskerk waar ik geboren ben. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik daar ook een boerderij gehad. Daarna ben ik wethouder geworden in de gemeente Zuidhorn, waarna ik negen jaar burgemeester ben geweest van de gemeente De Marne. En nu ben ik dus weer terug in het Westerkwartier. Tijdelijk, want ik denk dat in oktober of november de ‘vaste’ burgemeester wordt aangesteld.

Wat ik ooit nog eens wil doen? Nou, ik wilde altijd graag parachutespringen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nu niet meer zo zeker ben of ik dat wel durf. En op de vraag wat het mooiste dorp van de gemeente is, zeg ik dat er niet één dorp bovenuit steekt. De één is wat groter dan de ander, maar overal wonen mensen die samen ervoor zorgen dat zij een leuk dorp hebben. En dat maakt alle dorpen leuk, nietwaar?

Als ik vrij ben speel ik graag bridge. Dat is een soort van klaverjassen, maar dan nog iets moeilijker. Ik vind denksporten sowieso leuk, want ik mag ook graag schaken. Dat doe ik tegenwoordig nog weinig, maar ik heb het wel heel veel gedaan. Andere favoriete ‘dingen’ heb ik zeker. Window of my Eyes van Cuby and The Blizzards is een goed nummer, ik ga graag naar Italië en vind Lord of the Rings een goede film. Ik heb bijna mijn hele leven in een Citroën gereden, maar kijk stiekem weleens naar Jaguars. Dat vind ik mooie auto’s. En qua eten. Tja, je kan mij beter vragen wat ik niet lust; griesmeelpudding. Maar verder eet ik alles graag. Misschien wel iets te graag.”

Dit artikel is samengesteld uit de ingeleverde opdrachten van eersteklassers Jaap Jelmer, Michiel, Rianne, Aniek, Mirte, Saskia, Anouk, Jasmijn, Juliëtte, Femke, Jonest, Elbert, Marijn, Anne-Ying, Jesse en Tiemo van het Gomarus College in Zuidhorn.