Ongenode Gast: Genieten van Excelsior in Grijpskerk

0
651

Tijd:19:30
Datum: 12 januari
Plaats: Grijpskerk

GRIJPSKERK – Tijdens een wandeling van bakkerij Jager door Grijpskerk komt ongenode gast ook langs de PKN kerk. Een rij kaarsjes trekt de aandacht, er staat iets bijzonders te gebeuren in de sfeervolle kerk. Via de rode loper loopt de ongenode gast –inmiddels al voorzien van een welkomstdrankje in de hand- de hal binnen. Mariëlle Bouma staat de gasten op te wachten en verwelkomt ook de ongenode gast. Zij vertelt dat dit een nieuwjaarsconcert is van CMV Excelsior, maar een net iets anders dan wij de afgelopen 10 jaar gewend zijn van de muziekvereniging. Vandaag zal Andries de Haan voor de laatste keer dirigeren voor dit orkest. “Daarmee komt er een einde aan een mooie en succesvolle periode”, weet ze wijzend op de berichten die in deze krant voorbij zijn gekomen. Nieuwsgierig naar het ‘slotakkoord’ van De Haan wordt een plekje in de kerk gezocht, en gevonden. Het podium en het orgel zijn mooi verlicht in goudgele kleuren en ook de lichtjes langs de wand komen de knusse sfeer ten goede. Het is een prachtige kerk die door middel van versieringen nog ietsje mooier is geworden. De rode loper doet zijn werk, want meerdere mensen besluiten om de kerk te kerk te bezoeken. Het wordt druk. En dat is niet eens geheel verrassend. Er valt een stilte, waarna er een soort van tromgeroffel begint en de deuren openen. Het orkest komt onder luid applaus binnen, op de voet gevolgd door Andries de Haan. Met zijn armen laat hij het orkest zitten en direct krijgt het publiek direct een prachtig stuk te horen. De ongenode gast zakt lekker onderuit in de wetenschap een heerlijke avond tegemoet te gaan. Zo komt het ene na het andere stuk voorbij. Ook het stuk “The Story of Anne Frank” passeert de revue. Een stuk dat de ongenode gast bekend voorkomt omdat het tevens werd gespeeld tijdens het project Pamietamy in de Oosterpoort, wederom met violist Rob Faltin. Andries stelt dat hij vanuit Leeuwarden op de fiets naar Grijpskerk is gekomen. Vervolgens wordt Joy uit Five States of Change gespeeld waarmee CMV Excelsior in 2013 wereldkampioen is geworden. Tussen neus en lippen door verteld De Haan dat ze dit stuk de afgelopen week pas hebben gekregen. Tijdens deze memorabele avond worden tevens vier jubilarissen in het zonnetje gezet. Zo krijgt Saskia Wildeboer een speldje van John Bouwman opgespeld voor haar 25 jaar muzikante zijn. Daarnaast wat oudere mannen. Hans Pettinga, de trompetter, krijgt een speldje voor zijn 50-jarig jubileum, Dirk Bijleveld (Bas) tevens voor zijn 50 jaar en tot slot als klap op de vuurpijl Albert Sikkens. Ik zou denken dat deze man nog niet eens 60 jaar is, maar hij zal vast niet met de euphonium geboren zijn. Al scheelde dat niet veel blijkbaar. Ook hij krijgt van Simone Bouma een speldje opgespeld.  Het orkest stapt van het podium en wordt vervangen door het jeugdorkest. Femke Wegter laat de jeugd enthousiast hun stukken spelen. Na het beluisteren van deze klanken, hoor ik dat het voor de toekomst met Excelsior wel goed zit. In de pauze is er van alles te krijgen voor de inwendige mens. Na de pauze plaagt Andries het korps met een mars en een polka. Maar missie mislukt, ze speelden het prachtig. Dan neemt Marian Dijkstra het woord. Veel lieve woorden vanuit het korps verwoordt ze. Gert Sennema heeft namens alle mensen op het podium een prachtig beeldje gemaakt en daarnaast ook een lied dat geen uitleg nodig heeft: ”Ik soe sa graach in Grinser wezen”.  De Friese de Haan kon het duidelijk waarderen. Ook Rob Goorhuis heeft een bewerking geschonken om deze bijzondere periode te bezegelen. Het is een avond van een lach en ook her en der een traan. Wat een bijzondere groep mensen bij elkaar, maar ieder gaat nu zijn eigen weg. Andries de Haan gaat naar IJlst en Excelsior gaat met nieuwe dirigent Andries Kramer aan de slag. Benieuwd hoe deze samenwerking gaat worden. Direct gevraagd wanneer het volgende concert is, schrijft u met de ongenode gast mee? 15 juni dit jaar!