“Voetbaltoernooi D.D.O. blijft vrienden naar Doezum trekken”

0
1817

Oer-organisator Jan Eeuwema zwaait af, maar

DOEZUM – Na veertig jaar houdt Jan Eeuwema het organiseren van het D.D.O. Vriendentoernooi voor gezien. Het zijn mooie jaren geweest. Meer jaren ook dan vooraf werd gedacht, weet de goedlachse Eeuwema te vertellen. Vorig jaar nog kwam het bericht dat het inmiddels in de wijde omtrek beroemde en befaamde toernooi zou ophouden te bestaan. 40 is genoeg, zei Eeuwema nog na afloop van de 39e editie. Daar is inmiddels een stokje voor gestoken. “Gelukkig maar”, vindt de oer-organisator nu. “Want ik vraag me af of ik mij helemaal los zou kunnen maken van het toernooi.”

Het is 1979 als een jongere Jan Eeuwema zich in zijn toenmalige woonplaats Doezum vermaakte met voetballen op het veldje aan de Krijthestraat. En hij was niet de enige. Doezum hield van voetbal, waardoor jong en oud dagenlang tegen én met elkaar speelden op het Doezumer gras. “Uiteindelijk mondde dat uit in het organiseren van onderlinge wedstrijdjes tegen camping- en kroegelftallen”, blikt Eeuwema terug. “Wij Doezumers tegen de plaatselijke camping en het kroegje uit het dorp verderop. Een machtig mooie tijd was dat.” Toen op de grens van Doezum met Grootegast een sporthal –De Leegens- werd gebouwd kregen de voetbaldromen van Eeuwema en consorten een nieuwe dimensie. Samen met Hedde Stuivenga en Henk Drent zette Jan Eeuwema de schouders onder een heus zaalvoetbaltoernooi, bedoeld voor vrienden. “Want wij waren geen vereniging hè”, duidt hij. “Zes ploegen deden het eerste jaar mee in een soort van mini-competitie die wij op een aantal zaterdagavonden afwerkten. En dat was lastig hoor! Want wij huurden de sporthal natuurlijk op persoonlijke titel. Omdat verenigingen altijd voor gingen –of gaan- moesten wij regelmatig een zaterdagavond verplaatsen.” Het heeft Eeuwema er niet van weerhouden om 40 jaar lang het toernooi, waar inmiddels twaalf ploegen aan mee doen, te organiseren. “Dat is best een hele lange tijd”, lacht hij. “Het namelijk nooit de bedoeling geweest om het 40 jaar te doen. We hadden zoiets van: we gaan dit nu doen en kijken volgend jaar wel verder. Met die insteek hebben we het elk jaar weer georganiseerd. Het is een wonder dat het toernooi al die jaren heeft bestaan.” Temeer omdat het vriendentoernooi nooit commercieel is geworden. “Nee, geen Leekster Voetbalgala praktijken met entreegelden in Doezum”, zegt hij. “Sterker nog, in het begin verkochten wij als organisatie zelf de loten in de pauze. Ik weet nog dat we in het derde jaar Showband Crescendo op de fiets in de sporthal hadden. Dat was nog voordat ze überhaupt op straat waren geweest met hun fietsshow. Uniek dus. Dat wilden wij natuurlijk óók zien! Toen hebben we als organisatie zelf alle loten maar opgekocht. Waren we snel klaar en konden we genieten van Crescendo, die overigens toen al een onvergetelijke show neer wisten te zetten. Wat zijn díe goed, zeg.” Oude tijden, mijmert Eeuwema. “Sommige teams doen ook gewoon na 40 jaar nog steeds mee. D.D.O. natuurlijk als organiserend team, maar ook Oranje ’83 is nog altijd van de partij. De mannen die in ’83 jong waren zijn inmiddels gestopt. Zij zitten nu op de bank en kijken naar hun jonge zonen die de traditie hebben voortgezet.” Wat ook geldt voor Jan Eeuwema zelf. 25 jaar lang trok hij elk jaar fanatiek zijn zaalvoetbalschoenen aan, “maar op een gegeven moment word je te oud. Dan moet je dat gewoon niet meer doen en het voetbal overlaten aan de jongens die nog wel kunnen kappen en draaien.” De tellende jaren zijn ook de reden voor het stoppen met het organiseren van het jaarlijkse toernooi, vertelt Eeuwema. “Ook mijn zoons spelen niet meer voor D.D.O., dus is het tijd om ook het organisatiestokje door te geven. De generatiekloof wordt steeds groter, verneem ik.”

Maar van stoppen wilden ze in Doezum niets weten. Natuurlijk is er begrip voor het besluit van Jan Eeuwema, maar in De Leegens gingen steeds meer stemmen op om het toernooi niet verloren te laten gaan. “Een aantal jongens –waaronder voormalig Fc Grootegast trainer Jan Haan- hebben besloten om de organisatie over te nemen en dat vind ik mooi. Dat doen zij samen met de geprivatiseerde sporthal die het toernooi ook een warm hart toedraagt.” Daar is Eeuwema blij mee, zegt hij. “Het D.D.O. Vriendentoernooi staat als een huis, het mooi dat de traditie –want dat is het natuurlijk na al die jaren- wordt voortgezet.” Hij zal het missen, geeft hij eerlijk toe. “Maar wegblijven doe ik natuurlijk niet. In al die jaren zijn de avonden die ik heb gemist op drie vingers te tellen. Wat ik straks ga doen? Misschien op de bank zitten ofzo. Dat is toch minder actief. Zeker omdat die jonge gasten zich echt niets aantrekken van een coachende Jan Eeuwema. En dat hoeft ook niet…” Aan het einde krijgen we toch antwoord op één van de eerste vragen aan Jan Eeuwema. D.D.O., waar staat dat nu eigenlijk voor. Lachend verklapt Eeuwema waar de afkorting voor staat; Doezum Duikt Op. “En hoe dat ontstaan is? Tja, dat antwoord moet ik je schuldig blijven. De naam was er opeens.” 19 januari wordt in sporthal De Leegens voor de 40e keer het D.D.O. Vriendentoernooi afgetrapt. Vijf zaterdagen lang is het genieten van al het moois dat de zaalvoetbalsport te bieden heeft tijdens het toernooi waar gezelligheid en vriendschap hand in hand gaan met voetbal op een hoog niveau. Van 19 januari tot en met 9 februari wordt er gespeeld vanaf 19.00 uur tot 23.00 uur. 16 februari is de slotavond die aanvangt om 18.30. “Dan zijn we ook een half uurtje eerder klaar”, legt Eeuwema uit. “Kunnen we daarna lekker beginnen aan de feestavond, waarop ik ook afscheid neem als organisator. Niet als toeschouwer, want daarvoor is het toernooi mij te lief.”