Zuidhorn gedeeld eerste na belangrijke zege op Be Quick

0
2324

ZUIDHORN – Zuidhorn kende afgelopen zaterdagmiddag een uitstekende start van de tweede competitiehelft. Door een 1-0 zege op het bezoekende Be Quick 1887 stoomde de ploeg van trainer Kees Bouma door naar een gedeeld eerste plek samen met SC Loppersum, dat wel één wedstrijd minder heeft gespeeld, doordat alle overige wedstrijden in de derde klasse C werden afgelast. “Een belangrijke overwinning in de race om het kampioenschap”, concludeerde Bouma.

Dat Zuidhorn over een kunstgrasveld beschikt kwam afgelopen zaterdagmiddag goed uit. Door het koude weer sneuvelde de een naar de andere competitiewedstrijd afgelopen weekend. Behalve Zuidhorn – Be Quick 1887 werden alle overige wedstrijden in de derde klasse C afgelast. “Als we op normaal gras hadden moeten spelen, dan was de wedstrijd afgelast, denk ik”, vermoedde Zuidhorn-trainer Kees Bouma.

Zuidhorn begon aanvankelijk goed aan de wedstrijd en creëerde in de openingsfase drie kansen, waarbij met name Jos Schutinga het net had moeten vinden. Uit een voorzet had hij op zo’n zes meter van het doel de hoek voor het uitkiezen, maar zijn inzet vloog langs de verkeerde kant van de paal. Daarna nam Be Quick 1887 het initiatief over en had Zuidhorn het zwaar. In een spannende wedstrijd zorgden de gasten voor veel dreiging, zonder echt veel grote kansen te creëren. Doelman Marcel Groothof stond ondanks liesklachten z’n mannetje.

De wedstrijd kantelde na een uur spelen toen Be Quick 1887-speler Janco van den Berg na een forse tackle op Ruben Kooistra een rode kaart getoond werd en kon inrukken. Tegen tien spelers kwamen de groenhemden in de 77ste minuut op voorsprong. Middenvelder Thijs Zwarteveen poeierde de bal vanaf 25 meter tegen de onderkant van de lat. De bal stuiterde achter de lijn het veld weer in, waarna Jaap Jacobs voor de zekerheid de bal nog even tegen de touwen kopte. Dat bleek onnodig, het doelpunt kwam op naam van Zwarteveen.

Na de 1-0 zette Be Quick 1887 alles op alles, zonder dat de 1-0 stand nog aangetast werd. “We hebben hard voor deze zege gewerkt. Een belangrijke overwinning. Stel dat we punten hadden laten liggen en ook komend weekend tegen LTC niet winnen, dan was het kampioenschap toch wel wat uit beeld geweest. Dit is een lekker begin van de tweede seizoenshelft”. Door de zege is Zuidhorn opgeklommen naar een gedeeld eerste plek samen met SC Loppersum dat wel één duel minder heeft gespeeld.

Komende zaterdag speelt Zuidhorn een lastige uitwedstrijd bij LTC in Assen. Thuis verloor Zuidhorn eerder dit seizoen met maar liefst 1-5 van de Assenaren. “Toen waren we totaal kansloos. Dat moet anders. We hebben veel vertrouwen opgedaan. We zullen zien”, aldus Bouma.