Organisatie LEGiO-run volop in beweging

0
275

LEGiO-run op naar 1000 lopers

GROOTEGAST – Zaterdag 6 april loopt Grootegast weer warm voor de LEGiO-run.  Dan wordt voor de vierde keer de LEGiO-run gelopen door mooi Grootegast. Met 864 hardlopers tijdens de laatste editie in 2018, timmert het loopevenement stevig aan de weg richting de magische grens van duizend deelnemers. De organisatie van de LEGiO-run zet er vol op in om aan dit aantal te komen in 2019. Dit kan alleen tot stand komen met de bijdrages van al onze vrijwilligers, lopers en sponsoren.

Om de 1000 hardlopers aan de start te krijgen, is de organisatie op volle sterkte. Jacob Steursma en Jaap Zwik regelen het materiaal en zijn verantwoordelijk voor de route. Aan Margriet Mollema de schone taak om te zorgen dat er ook dit jaar weer volop genoten wordt van side-events op de route. Ewoud Hoogstra gaat met zijn brandweerachtergrond bijdragen aan de (verkeers)veiligheid rondom de LEGiO-run. Uiteraard doet hij dit in overleg met Oepie Kits, die vanaf het eerste jaar de verkeersregelaars regelt.

Onveranderd zijn de te lopen afstanden van een, vijf en tien kilometer. Wel is de route voor 2019 iets aangepast, laat de organisatie weten. “Uit de enquête van vorig jaar kwam naar voren dat hardlopers de eerste bocht bij de vijf kilometer te snel en smal vinden. Wij luisteren daar naar en daarom lopen wij dit jaar de route andersom en hebben dan dit probleem niet.” Ook wordt er dit jaar volop ingezet op de side-events, zowel in aanloop naar 6 april als op de wedstrijddag zelf. Met deze side events vergroot de LEGiO-run de leefbaarheid, saamhorigheid en sportiviteit in de hele regio.

Langs de route door het dorp Grootegast staan er al snel zo’n tien activiteiten gepland. Daarmee kent de LEGiO-run de hoogste ‘side-event-dichtheid’ van de regio. Er blijft natuurlijk altijd ruimte voor nieuwe acts. Deze kunnen zich via info@legiorun.nl aanmelden. “De side-events zorgen voor een win-winsituatie”, stelt de organisatie. “Neem bijvoorbeeld de accordeonspeler voor Het Hooge Heem. In principe staat deze er voor de hardlopers, maar genieten de bewoners van het woonzorgcentrum net zo hard mee van de accordeonklanken.”

Net als voorgaande jaren worden omwonenden van de route gevraagd om ook dit jaar weer iets leuks neer te zetten. In de ene straat hangen ze de vlag uit en plaatsen de feestpalen, maar bij andere straten worden zelfs partytenten opgezet met gezellige muziek en komen er aanmoedigende teksten op straat. Daar genieten wij als organisatie van.

Overigens wordt niet alles veranderd, want wat goed is, is goed. Dit jaar wordt er volop gehaakt in de Bundelshop en in de bibliotheek van Grootegast, waar grote gehandwerkte Noppies worden vervaardigd. Wel worden de activiteiten breder getrokken dan alleen de voormalige gemeente Grootegast nu het dorp uitmaakt van het Westerkwartier. In het Zonnehuis te Zuidhorn en bij De Zijlen wordt er momenteel hard gewerkt om een Noppie van papier-maché te maken. Voorts is de samenwerking met SKSG uitgebreid en heeft De Woldborg besloten om de LEGiO-run een plaats te geven in hun lesaanbod. Eerstejaars leerlingen gaan zich bezig houden met aankledingsprojecten om zo een (lego)steentje bijdragen. Verder is de organisatie verheugd over de samenwerking met Stichting Leergeld. Stichting Leergeld heeft als slogan: “Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen!”. Deze slogan omarmt ook de LEGiO-run. Omdat de LEGiO-run geen vereniging is kunnen zij geen aanspraak maken op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. Om kinderen die anders vanwege financiële redenen niet mee kunnen doen, toch aan de start te krijgen heeft Stichting Leergeld besloten om het inschrijfgeld voor deelnemers voor haar rekening te nemen. De aanvraag wordt volledig vertrouwelijk in behandeling genomen en je bent een deelnemer net als iedereen, Net als voorgaande jaren komt een deel van het inschrijfgeld ten goede aan een goed doel. Vorig jaar leverde de LEGiO-run een aanzienlijke bijdrage in de aanschaf van een Fiets-Labyrint voor Het Hooge Heem. Een fietsapparaat dat ouderen stimuleert om in beweging te blijven en waarbij zij leuke routes op een beeldscherm kunnen fietsen. Dit jaar wil de LEGiO-run het mogelijk maken dat de bewoners van Het Hooge Heem een rondje kunnen fietsen in hun ‘eigen’ Grootegast. Daarvoor is een aanvulling op het bestaande aanbod aan routes nodig. Via www.legiorun.nl kunnen deelnemers zich inmiddels inschrijven. Behalve een sportieve middag vol leuke activiteiten krijgen deelnemers ook een Noppie-medaille mee als aandenken aan wat ongetwijfeld een schitterende hardloopdag gaat worden in Grootegast. Op de foto: het bestuur van de LEGiO-run op bezoek bij hoofdsponsor Amysoft.