Gospelkoor Rejoice speelt ‘Jesus, Son of God’

0
2089

“Het gaat voortvarend, er rust een zegen op deze voorstelling”

ZUIDHORN – Op 6 en 13 april komt een bijzonder project van gospelkoor Rejoice uit Zuidhorn tot een geweldig hoogtepunt. In de 26 jaar dat het koor bestaat werden er veel optredens verzorgd, “waarbij ook grote uitdagingen niet werden geschuwd”, vertelt Agnes de Wit. “Maar een project zo groot als ‘Jesus, Son of God? Nee, dat hebben we nog niet eerder gedaan.” De Wit omschrijft de gospel-toneel voorstelling als een verlaat jubileumconcert, met een bijzondere versterking. Want niemand minder dan Lion King-ster Jonathan Vroege verleent zijn medewerking aan het stuk.

“Het idee komt uit de koker van onze vaste pianist”, zegt Agnes. “Zij heeft ooit in Brabant ‘Jesus, Son of God’ ingestudeerd, maar tot een uitvoering is het nooit gekomen. Ze opperde daarom of wij het niet konden en wilden doen.” Dat wilden de leden van Rejoice wel, maar het leverde wel een ‘klein’ (lees: immens) probleem op. “Wij hebben simpelweg geen zangers en zangeressen genoeg en ook heeft Rejoice normaal gesproken niet de beschikking over een orkest”, aldus Agnes. “Deze hebben we dus links en rechts bij elkaar moeten vragen.” Er werden oproepjes geplaatst in lokale kranten en in kerkbladen. De respons was overweldigend. Tijdelijke projectleden meldden zich spontaan aan, waardoor het koor nu 43-stemmig is. “Meer dan genoeg”, vindt Agnes. “Ook hebben we 18 orkestleden bij elkaar gekregen. En dan –wonderwel- precies de tonen en stemmingen die we zochten. De puzzel past en het gaat voortvarend. Er rust een zegen op deze voorstelling.” Ook de ‘ster’ van de avond mag er zijn. Via het management van Martin Brand kwam Rejoice terecht bij Jonathan Vroege. “Dat was best spannend”, geeft Agnes toe. “Jonathan is een grote naam in de musicalwereld en speelt momenteel de rol van Simba in de musical ‘The Lion King’. Een droomkandidaat voor ons, dus toen wij hoorden dat hij 6 en 13 april beschikbaar was hebben we wel een klein feestje gevierd.”

‘Jesus, Son of God’ laat zich het beste omschrijven als een Passion. “Natuurlijk staat Jezus centraal in de voorstelling”, vertelt Agnes. “Daarbij speelt ook de ouder-kind relatie een grote rol in het stuk. Het gaat over een Romein die met zijn zieke kind ‘neerdaalt’ richting Jezus met de vraag of deze hem misschien kan helpen. We vertellen het verhaal van de verloren zoon en meer scenes met daarin de belangrijke vraag: Hoe kostbaar is jouw kind?” Er is gekozen om het stuk deels te vertellen en deels te zingen. Een unieke gebeurtenis. “Dat is een precies gebeuren dat veel oefening en afstemming vraagt”, meldt Agnes. “Vertellers vertellen het verhaal en moeten dat exact in het juiste tempo doen. Daarbij hebben de zangers en zangeressen de taak om precies daar in te zetten waar het muzikale gedeelte begint.”

Zaterdag 6 april is de eerste grote dag. Dan wordt het stuk voor het eerst ten tonele gebracht in De Rank aan de Westergast 8  te Zuidhorn. Een week later is het BaronTheater aan de beurt. Kaarten á 12,50 euro zijn verkrijgbaar via de website www.rejoice-zuidhorn.nl voor het optreden in De Rank en via www.barontheater.nl voor een plek in het schitterende theater van Opende. “Bij twee voorstellingen blijft het ook”, verklapt Agnes de Wit. “Wacht dus niet te lang met het bestellen van de kaart. Overigens, de voorstelling is geschikt voor de hele familie, dus zijn er ook voordelige familiekaarten verkrijgbaar. Deze gelden alleen voor de voorstelling in De Rank.” De voorstelling duurt en uur en wordt vooraf gegaan door een voorprogramma van Jonathan Vroege zelf. Vroege zal vertellen over zijn leven, zijn carrière en de liefde voor het zingen. Dit alles vanuit zijn christelijke achtergrond.