Buurtschap De Poffert in actie tegen zwaar verkeer en hardrijders

0
2143

“Zelfs de bus rijdt hier te hard”


DE POFFERT – De strijd tegen de alsmaar toenemende drukte in en door De Poffert duurt inmiddels al drie jaar. “Een tijd waarin helaas niet bereikt is wat wij voor ogen hadden”, vertelt inwoner van het buurtschap Kees de Bock. Samen met zijn medestrijders Koos Fekkes en Pieter Wijma heeft hij het roer omgegooid. Niet langer zoeken zij de oplossing in het ambtelijke apparaat. “We hebben besloten de politiek te benaderen. Wij moeten zeggen; dat lijkt te helpen.”

Ter tafel komt een onderzoek van de voormalige gemeente Zuidhorn uit 2017. Een onderzoek vol cijfers die er niet om liegen. Per etmaal denderen er gemiddeld negentig vrachtwagens door het kleine dorpje dat zich op de grens van de gemeente Groningen en de gemeente Westerkwartier bevindt, blijkt uit het onderzoek. “Hier vlakbij heeft Groningen industriegebied Westpoort ingericht”, wijst Fekkes naar de oorzaak van het grote aantal vrachtwagens dat door De Poffert trekt. “Op de één of andere manier is de snelste weg van Leek en Zuidhorn naar Westpoort -en vice versa- via De Poffert. Ondanks de aanwezigheid alternatieve routes, zoals de A7 of de Friesestraatweg.” Nog schrikbarender is het aantal snelheidsovertredingen dat naar voren komt in het onderzoek. Maar liefst 89 procent van de chauffeurs rijdt te hard. “De verkeersmaatregelen ten spijt”, zegt De Bock. “Er zijn verkeersborden geplaatst en verkeersremmende maatregelen genomen. Maar veel lijkt het niet te helpen. Zelfs de bus rijdt hier te hard.” Regelmatig heeft het drietal aan de bel getrokken. De Bock: “Maar dat is best lastig, want De Poffert lag voor de herindeling in drie gemeenten. Het grootste gedeelte ligt in de voormalige gemeente Zuidhorn, er ligt een deel Leek en dan nog twee huizen in de gemeente Groningen. Het heeft ervoor gezorgd dat wij altijd met drie partijen om de tafel zaten. Daardoor is er een stroperige situatie ontstaan.” Dus ging recent het roer om. Met de herindeling heeft de actiegroep ook de tactiek gewijzigd. Fekkes: “De grootste partij van het Westerkwartier, VZ, is inmiddels bij ons langs geweest en ook het CDA is poolshoogte komen nemen. We hopen dat er nu iets in beweging komt.” Ook in Groningen is de politiek in beweging gekomen, nadat SP-raadslid Wim Koks vragen heeft gesteld aan het college van b en w over de ontstane situatie in De Poffert, vult De Bock aan. “Er moet gewoon iets gebeuren. Aan de drukte én aan het hardrijden. Het zorgt voor overlast en onveilige situaties. Fietsen doe je hier niet op je gemak. De weg is net breed genoeg voor twee voertuigen om elkaar te passeren. Je moet als fietser maar hopen dat automobilisten rekening met je houden. Het komt voor dat fietsers de berm in moeten of geraakt worden door autospiegels. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Het bezoek van VZ Westerkwartier en het CDA heeft ertoe geleid dat het drietal in gesprek gaat met wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi. Woensdag hopen zij de problemen opnieuw onder de aandacht te brengen en te kijken naar mogelijke oplossingen. “Daar hebben we de politiek ook bij nodig”, denkt Fekkes. “Inmiddels weten wij een heleboel, maar waar uiteindelijk de sleutel ligt? Daar moeten échte deskundigen naar kijken.” Ideeën zijn er wel. De Bock: “Niemand wil drempels voor het huis, daar krijg je namelijk een heel andere vorm van overlast van. Maar drempels in het dorp op plekken waar geen woningen staan kan natuurlijk wel. Al zou het misschien nog beter zijn als men het aanpakt op de Randstedelijke manier; zonder compromissen. Door gewoon te stellen dat je niet met zwaar vervoer door De Poffert heen mag rijden tijdens de spitsmomenten, behoudens bestemmingsverkeer. Dan moet het vrachtverkeer de alternatieve routes nemen. Dat zou een heleboel overlast verhelpen. En dat is uiteindelijk het hoofddoel.” Volgens Fekkes, voormalig politieagent, is handhaven eveneens een optie. “Dat hoeft helemaal niet dag en nacht”, stelt hij. “Maar het moet toch mogelijk zijn om hier af en toe controles uit te voeren en waar nodig ook de regels te handhaven.” Woensdag 6 februari hoopt de groep meer duidelijkheid te krijgen over mogelijke oplossingen. “De boel is weer in beweging. Na drie jaar lijkt er schot in de zaak te komen. Dat is positief”, besluit De Bock.