Ongenode Gast: Ouderen en kinderen bakken koekjes

0
1010

Tijd: 10.30 uur
Datum: 1 februari
Plaats: Grootegast

GROOTEGAST
– “Het is écht een heel leuk project”, belooft Myra Eeken-Hermans over de telefoon. Tot aan de zomer mogen de kinderen van OBS de Molenberg kiezen hoe zij hun talentuurtjes gaan besteden. “Een aantal kinderen heeft ervoor gekozen om te kijken of hun talenten liggen in Het Hooge Heem”, vertelt leerkracht Jelly de Boer. “En dat vind ik belangrijk. Het is belangrijk dat jonge kinderen in aanraking komen met ouderen. De maatschappij verhardt en dat merk je ook in het respect dat jongeren hebben voor ouderen. Dit is een mooie manier om beide groepen met elkaar in contact te brengen. Bovendien, hopelijk worden deze leerlingen net zo oud. En als zij hier zitten denk ik dat zij ook vermaakt willen worden.” Vermaakt worden de ouderen zeker. In drie huiskamers van Het Hooge Heem vinden activiteiten plaats, die om de twee weken veranderen, weet activiteitenbegeleidster Johanna Klooster te melden. “Twee geleden hebben 3 leerlingen koekjes gebakken in een huiskamer, nu wordt in die huiskamer bingo gespeeld en over twee weken wordt er gezongen met Djoeke de Boer.” Jelly heeft er namelijk een familieaangelegenheid van gemaakt en haar muzikale tante erbij gehaald. “Vorige keer was echt ontzettend leuk”, blikt Djoeke terug op de eerste activiteitenochtend. “Gezellig spelen op de accordeon en liedjes zingen die zowel oud als jong kunnen meezingen.” Dat gebeurt volop, merkt de ongenode gast die mee neuriet met ‘Hop, hop, hop. Paardje in galop”. “Kunnen we ook ‘Op een grote paddenstoel’ zingen?”, dient mevrouw Snip een verzoeknummer in. Dat kan, zegt Djoeke. In een andere huiskamer wordt er inmiddels volop bingo gespeeld. “Wel eerlijk spelen hé?”, klinkt het bezorgd. “Wie vals speelt en geen bingo heeft moet een liedje zingen.” Vals spelen is er echter niet bij. De bingo is geldig en dus kan quizmaster Jarien Zuidema met het volgende spelletje beginnen. “We gaan straks ook nog Boomwhacken”, zegt Chantal. De ongenode gast weet wat voor een geluid dat geeft en besluit de laatste huiskamer op te zoeken. Koekjes!  “Als je het niet weet te vinden, dan moet je gewoon je neus volgen”, gaf Ingrid Frikken vooraf mee. En dat blijkt de waarheid. Het is niet moeilijk om de juiste afdeling en de goede huiskamer te vinden. De eerste koekjes liggen al in de oven en er wordt vrolijk doorgebakken. En voorgeproefd, want ook de nog niet afgebakken koekjes vinden in deegvorm de weg naar de mondjes. “Het is natuurlijk al een tijdje geleden dat u koekjes heeft gebakken, of niet mevrouw Meijer”, vraagt Ingrid. Het antwoord klinkt bevestigend, terwijl meneer Eringa wordt ‘beroofd’ van zijn gelukte koekjes die richting bakplaat gaan. “En ik krijg de rommel er voor terug”, lacht hij. “Ben je mooi te vroeg”, merkt Johanna op. “Ik vrees dat de koekjes niet op tijd klaar zijn om te proeven.” Dat hoeft ook niet, antwoordt de ongenode gast. “Volgens mijn vrouw moeten er koekjes af, niet erbij.” Daar ben je dan mooi klaar mee, klinkt het uit de huiskamer, “dan zit je goed onder plak!” Waarvan akte. Over twee weken wordt er opnieuw gedraaid en krijgen de bewoners van Het Hooge Heem een nieuwe activiteit aangeboden. “Het leuke is”, besluit Jelly, “de activiteiten draaien door. De kinderen blijven in dezelfde huiskamer. Zo bouwen ze ook een band op. Je ziet nu al dat ze vrijer worden, zelf de huiskamer opzoeken en ook in gesprek gaan.” Waarmee de cirkel rond is en de ongenode gast beseft dat de eerste zin helemaal klopt. Het is inderdaad een ontzettend leuk project!