Taalhuis Zuidhorn wil taalvaardigheid aanscherpen

0
572

“Als je thuis blijft zitten, gebeurt er zeker niets”

ZUIDHORN – Ze zit nog maar net op haar plek, Roelie Schipper. Sinds januari de taalhuiscoördinator van Zuidhorn. Na het succesvol opzetten van het Taalhuis in de bibliotheek van Grootegast was de uitbreiding van haar werkzaamheden richting Zuidhorn logisch. “Ook hier willen we stappen maken en de inwoners van deze voormalige gemeente helpen om hun taalvaardigheid te verbeteren”, vertelt Schipper. Daarbij richt het Taalhuis zich niet alleen op het geven van begeleiding op maat, verzorgd door vrijwilligers, maar behoort ook formeel onderwijs tot de mogelijkheden.

Het Taalhuis is een samenwerking tussen het Alfa College, Humanitas, de gemeente Westerkwartier en Biblionet Groningen. In het Westerkwartier zorgt het Alfa College voor de nodige docenten en professionele begeleiding. Een team waar ook Roelie Schipper, als docent, toe behoort. “Momenteel heeft het Taalhuis in Zuidhorn zestien deelnemers”, vertelt ze. “Dat is mooi, maar het kan natuurlijk wel iets beter. We kunnen in ieder geval meer aan. Wat een mooi aantal is? Van mij mogen er zeker zestien deelnemers bij.” En dat zou ook moeten, vindt ze. “Het lage aantal deelnemers betekent niet dat het met de taalvaardigheid in Zuidhorn en omstreken goed gesteld is. Het zegt meer dat we nog niet iedereen hebben weten te bereiken. Volgens landelijke gemiddelden kampt 10 procent van de mensen met een taalachterstand of – probleem. En dat zijn echt niet allemaal nieuwe Nederlanders en mensen met een migratieachtergrond. Ook mensen die Nederlands als moedertaal hebben kunnen problemen ondervinden bij het lezen en het schrijven.” Schipper beseft dat juist voor deze mensen de drempel om hulp te zoeken erg hoog is. “Logisch, maar onterecht”, zegt ze. “Natuurlijk snappen wij ook dat er een taboe op rust. Schaamte misschien wel. Maar dat is niet nodig. Met alle zorgvuldigheid bekijken wij tegen welke problemen mensen aanlopen en geven vervolgens begeleiding op maat. Als iemand hier komt met een gerichte vraag, bijvoorbeeld ‘ik wil mijn rijbewijstheorie halen’, dan gaan we daarmee aan de slag.” De voordelen zijn legio, stelt Schipper. “Mensen krijgen hier een steuntje in de rug. Wat wij zien is dat als de taalvaardigheid verbetert, er meer zaken veranderen. De sociale positie, de zelfredzaamheid en dus ook het zelfvertrouwen. Op allerlei vlakken groeien deelnemers, wat het belang van het Taalhuis ook onderstreept.” Veel van de huidige deelnemers zijn doorverwezen vanuit andere instanties, waar het Taalhuis mee samenwerkt. Schipper noemt onder meer Humanitas en de gemeente Westerkwartier. “Zij komen bij de mensen thuis en spreken met de inwoners van de gemeente”, zegt ze. “Zien en signaleren problemen en dragen vervolgens het Taalhuis aan als oplossing. Echter, het zou ook mooi zijn als men zelf ook de problemen onderkent –en vaak weet men het ook wel van zichzelf- en binnen komt lopen.” Uit ervaring weet Schipper dat als deelnemers eenmaal aan de slag zijn en het resultaat zien steviger in hun schoenen komen te staan. “Wij zien inderdaad dat als men de taalvaardigheid heeft verbeterd ze daar ook een bewijs van willen hebben, een diploma. Daarom kunnen wij in het Taalhuis ook doorverwijzen naar formeel onderwijs aan. Gewoon dichtbij, in de foyer van het Cultureel Centrum in Zuidhorn. En weet je wat het ook is? Als je thuis blijft zitten, gebeurt er zeker niets.”

Voor meer informatie over het Taalhuis in de bibliotheek van Zuidhorn (in het Cultureel Centrum) kan men vrijblijvend contact openemen met taalhuiscoördinator en Alfa-docente Roelie Schipper op telefoonummer 06-20134969. Mailen kan natuurlijk ook: taalhuiszuidhorn@gmail.com. Elke woensdag is er een inloopspreekuur van 11.00 tot 13.00 uur. Meer informatie over het Taalhuis is te vinden op biblionetgroningen.nl/taalhuis.