Amato Incognito speelt ‘Hoog in de Alpen’

0
1000

“Zo speel ik zonder een rol te hebben toch een rol”

Jodelende Oostenrijkers en een vreselijke haan; Amato Incognito gaat ‘Hoog in de Alpen’ spelen

OPENDE/SEBALDEBUREN – Twee aparte toneelverenigingen zijn het eigenlijk allang niet meer. Noodgedwongen besloten de verenigingen ooit samen te werken, maar tegenwoordig zijn ze nauwelijks nog los van elkaar voor te stellen. “We kunnen gerust stellen nu één vereniging te zijn”, verduidelijkt Martine Pera. Wat niet is veranderd zijn de twee dubbele voorstellingen in de ‘thuisdorpen’ Sebaldeburen en Opende. Op 1 en 2 maart is de aftrap in gebouw ‘Eben Haezer’ te Opende, waarna het drie weken later op 22 en 23 maart genieten is in ’t Spectrum te Sebaldeburen.

“’Hoog in de Alpen’ heet het stuk waar we dit jaar voor hebben gekozen”, vertelt Martine Pera. “Elk jaar worden een paar stukken gelezen, waarna er uiteindelijk een keuze wordt gemaakt. Dit jaar is gekozen om dit stuk, geschreven door Rien Buunk, op te voeren. Het past goed bij de toneelvereniging en de spelers. Je wilt uiteindelijk toch het publiek vermaken en wij denken dat met deze voorstelling heel goed te kunnen doen.” ‘Hoog in de Alpen’ is een hilarisch blijspel in drie bedrijven, meldt Martine. De voorstelling gaat over Trudy en Henk die denken een mooie toekomst tegemoet te gaan in de Alpen. Via een erfenis krijgen zij een hotel en dat is natuurlijk een enorm leuke uitdaging. Dus zeggen zij hun baan op en trekken naar Oostenrijk. Eenmaal aangekomen blijkt het hotel nauwelijks een lot uit de loterij te zijn. En ook het personeel laat nogal wat te wensen over. Medewerker Manfred slaapt liever dan dat hij werkt en behalve haar verbluffende verschijning blijkt er verder weinig in de hersenpan van Ingrid te zitten. Als vervolgens ook een in de bol geslagen koekoeksklok, een vreselijke haan en een irritante jodelende Oostenrijker zich melden is de chaos in het hotel compleet. “Gelukkig komen vrienden langs om de helpende hand te bieden”, verklapt Martine. “Alhoewel, nadat er een jachtgeweer wordt gevonden is niemand meer veilig. Hoe het verder afloopt moet men vooral zelf komen bekijken. Het belooft een mooie avond te worden, waarbij er flink gelachen wordt.” Plezier hebben de leden van Amato Incognito al tijden, vertelt Martine. “In de tweede helft van september zijn we begonnen met het verdelen van de rollen. Toen bleek al hoe ongelooflijk leuk dit stuk in elkaar steekt. Ook op de repetities wordt er behoorlijk wat afgelachen.” Acht acteurs zullen ten tonele verschijnen, met regisseur Gjalt Gjaltema achter de schermen. Aan Gjaltema de schone taak om zo aan de touwtjes te trekken dat er vier onvergetelijke avonden vol toneelvermaak worden verzorgd. “Dat is aan Gjalt wel toevertrouwd”, weet Martine. “Hij heeft er goed zicht op en weet wat hij wil”, om daar lachend aan toe te voegen, “al zie je wel dat hij hem stiekem al wat knijpt. Werd er eerder één keer in de gerepeteerd, nu dringt hij toch aan op twee repetities per week. En ach, voor een goede voorbereiding is dat ook helemaal niet erg.” Martine completeert zelf het tiental leden van Amato Incognito. Fysiek ongemak zorgt ervoor dat zij niet op het podium kan staan. “Maar als souffleuse lever ik toch een bijdrage”, vertelt ze. “Ik zit aan de zijkant en zorg ervoor dat het stuk goed blijft lopen, mocht er onverhoopt iets misgaan met de tekst. Zodra iemand zijn of haar tekst vergeet of wat overslaat, begint mijn taak om alles weer vlot te trekken. Leuk, zeker. Zo speel ik zonder een rol te hebben toch een rol.”

Amato Incognito hoopt op vier volle zalen. “Martine: “Wij spelen op 1 en 2 maart in gebouw Eben Haezer te Opende en op 22 en 23 maart in ‘t Spectrum te Sebaldeburen. Alle avonden vangen aan om 19.45 uur.” De entree bedraagt 5 euro. Kaarten zijn te koop aan de deur (zolang de voorraad strekt) of via Margriet Jonker (06-10681829). Mailen kan ook; toneelamato@outlook.com.