Supermarkten in het Westerkwartier mogen open op zondag

0
2861

Omstreden winkeltijdenverordening vastgesteld

WESTERKWARTIER – Er is een einde gekomen aan de ongelijkheid binnen het Westerkwartier. Voortaan mogen in de nieuwe gemeente alle supermarkten op zondag de deuren openen voor het winkelend publiek. Dit dankzij de nieuwe winkeltijdenverordening die tijdens de laatste raadsvergadering door de gemeenteraad is vastgesteld. “Met gezonde tegenzin”, vatte raadslid Rogier van’t Land (D66) de lange discussie samen. Want niet iedereen is blij met de verordening die volgens wethouder Elly Pastoor ‘met stoom en kokend water’ is voorbereid. Want waar in drie voormalige gemeenten de winkeltijden verruimt worden, daar slikken de ondernemers in de voormalige gemeente Leek een bittere pil; voor deze winkeliers houdt de verordening in dat zij -na 2019- minder vaak en minder lang open mogen.

De winkeltijdenverordening is gebaseerd op het Leekster model waar supermarkten al langer open mogen op zondag. Daarbij werden altijd de tijden van 13.00 tot 18.00 uur gehanteerd. De overige winkeliers in de voormalige gemeente Leek mochten in samenspraak met de gemeente 12 koopzondagen vaststellen. Alhoewel dit model ten grondslag ligt aan de Westerkwartierder verordening, is er wel het één en ander aangepast. Zo mogen supermarkten in de gemeente Westerkwartier open van 13.00 tot 17.00 uur, een uur minder lang dan nu in Leek is toegestaan. Ook wordt het aantal koopzondagen teruggebracht van twaalf in Leek (en acht in de voormalige gemeente Marum) naar zes. Een bittere pil voor de ondernemers in Leek, stelt bestuurslid Alwin Piest namens de Handelvereniging Leek/Nietap. “Een uur eerder dicht heeft gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het personeel dat inmiddels rechten heeft verworven en gewoon betaald moet worden. Ook voor dat verdwenen uur op de zondag.” Piest wijst ook op de nabijheid van Roden waar straks ruimere openingstijden worden gehanteerd. “Dat is een mokerslag voor Leek. Wij gaan er op achteruit, met als gevolg dat klanten zullen gaan uitwijken. Om nog maar te zwijgen wat de gevolgen zijn voor de leegstand. Grotere ketens zullen niet langer kiezen om zich in Leek te vestigen. Dit werkt leegstand in de hand.” Ondernemer Pieter Wouda van modezaak De Man onderschrijft de woorden van Piest. “Gevestigd tussen de Lidl en Albert Heijn lopen er elke zondag vele potentiële klanten langs mijn zaak. Die kan ik straks geen spijkerbroek verkopen op zondag, terwijl de supermarkten dat wel kunnen. Dit is geen rechtsgelijkheid.” Wouda spreekt van een eenzijdig besluit dat veel schade aanricht. “Er wordt gesproken over mij in plaats van met mij. Het gaat over mijn bedrijf. En het runnen van een bedrijf is al lastig genoeg met de online concurrentie, daar hoeft dit niet bij. U draait mij de nek om.” Oppositiepartijen GroenLinks, VVD, Sterk Westerkwartier, D66 en 50PLUS leven met de ondernemers mee. Tanja Haseloop (VVD): “Voor een groot deel van het Westerkwartier is deze verordening een verruiming, maar van de Leekster ondernemers wordt iets afgepakt. Hoezo, 17.00 uur? Wat voor doel dient dat? Als de winkeltijdenverordening van Leek aan de basis heeft gelegen, waarom dan niet aansluiten bij Leek en alles overnemen?” Namens de grootste fractie in de coalitie sprak Ytsen van der Velde (VZ Westerkwartier) dat dit het compromis is dat gesloten moest worden. “Voor de ChristenUnie is de zondagopenstelling een enorme aderlating geweest”, stelt hij. “Voor ons ook, want wij hadden meer gewild. Wat overheerst is de tevredenheid dat in de voormalige gemeenten Grootegast en Zuidhorn deze verruiming wordt ingevoerd.” Vanuit de ChristenUnie kwam vervolgens de optie, mede ingegeven door de protesten vanuit Leek, om de nieuwe winkeltijden nog niet te laten gelden voor Leek en voor deze ondernemers tot eind 2019 een overgangsregeling in het leven te roepen. Een mogelijkheid die ook in de verordening is opgenomen. Ondanks dat de winkeltijdenverordening allesbehalve breed gedragen wordt in de raad is deze wel unaniem vastgesteld. “Tegen stemmen is slecht, want dan blijven de supermarkten buiten Leek dicht. Voor stemmen betekent dat we de ondernemers in Leek tekort doen”, aldus Haseloop. Namens D66 noemde Van’t Land de verordening een “moeizame omgangsregeling waar we met gezonde tegenzin akkoord mee gaan”. Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks) verklaarde: “We zijn voor… maar bij gebrek aan beter…”

Het vaststellen van de verordening betekent dat de supermarkten in het Westerkwartier vanaf heden op zondag open mogen van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van Leek waar in 2019 de oude ‘Leekster’ tijden tot 18.00 uur gehandhaafd blijven. “Of supermarkten daar ook massaal gebruik van gaan maken waag ik te betwijfelen”, wist wethouder Elly Pastoor te vertellen. “Een rondvraag langs de supermarkten buiten Leek –en dat zijn er zestien- leerde ons dat zes supermarkten open zullen gaan en de rest het óf nog niet weet óf de mogelijkheid naast zich neer legt.” Omdat de twaalf koopzondagen in Leek vorig jaar -voor de gemeentelijke herindeling- al waren vastgesteld mogen deze doorgaan. De gemeente gaat in overleg met de overige kernen welke zes koopzondagen zij wensen. Dat kan per dorp verschillend worden ingevuld.