Egge Knol vertelt over Middag-Humsterland

0
383

EZINGE – Dr. Egge Knol, conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst van het Groninger Museum,  zal op donderdag 28 februari opnieuw een lezing over het ontstaan van Middag-Humsterland geven. Voor de eerste lezing op 10 januari waren zo veel aanmeldingen dat er helaas mensen moesten worden teleurgesteld. Langs de zuidkant van de Waddenzee lag eeuwenlang een onbedijkt kwelderland dat vanaf 600 voor Christus door de mens in gebruik is genomen. Door te wonen op wierden, kunstmatig opgeworpen heuvels, was het mogelijk te wonen en te werken in een gebied dat af en toe door de zee werd overstroomd. Het land was uitstekend geschikt voor veeteelt, terwijl ook akkerbouw op de hoogste delen succesvol was. Opgravingen in de wierden hebben ons prachtige voorwerpen opgeleverd, en ons veel geleerd over hoe men leefde. Maar de wisselwerking tussen mens en natuur resulteerde in allerlei ingrijpende veranderingen in het land. Ooit tijd waren Middag en Humsterland twee grote eilanden. Uiteindelijk werd de zee door bedijkingen buiten het land gehouden. Of dat op lange termijn een zegen was, is nog de vraag. De lezing start op 28 februari 2019 om 20.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Inloop begint om 19.30 uur. Deelname aan de lezing is gratis, aanmelden is verplicht via boekingen@wierdenland.nl in verband met het beperkte aantal plaatsen.