Milan de Koe op koers met FC Groningen onder 17

0
4692

“Ik wil die ene speler zijn die doorbreekt”

ZUIDHORN – Onlangs wist Danny Buijs te vertellen dat je als club geluk hebt als er uit een jeugdteam één speler per jaar het eerste elftal haalt. En dat je heel veel geluk hebt als dat er twee zijn. De Zuidhorner Milan de Koe is vastbesloten die ene speler te zijn. Waarom? “Omdat ik denk dat ik het kan en er alles voor over heb” luidt het simpele en duidelijke antwoord.

Milan die zijn carrière ooit bij de vv Zuidhorn begon is een van de vaste waarden van het team dat getraind wordt door oud-FC Groningen verdediger Paul Matthijs. Bovendien wist de blonde verdediger zich te kwalificeren voor de winnaarscompetitie door in de Eredivisie bij de eerste acht te eindigen. Een mooie opsteker en inmiddels staat Milan met zijn team FC Groningen onder-17 zelfs bovenaan. De eerste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen. Ook Feyenoord en PSV werden opgerold. Niet de minste tegenstanders. Als het aan de verdediger ligt komt er ook geen verandering meer in de hoge klassering: “We gaan voor de titel.”Een klein stukje terug in de tijd: Het is de laatste wedstrijd voor de winterstop als FC Groningen onder-17 op Corpus Den Hoorn de belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord speelt. Deze wedstrijd moet worden gewonnen, want dan is kwalificatie voor de winnaarscompetitie een feit. Feyenoord is niet zomaar een tegenstander en heeft zich al lang en breed gekwalificeerd. Zomaar een moment in de tweede helft: Groningen staat onder druk. Hoge ballen worden achter elkaar voor de pot gegooid. Paniek. De bal wil maar niet weg. De verdediging oogt onrustig. Een lage voorzet vanaf de flank. Milan onderschept. Neemt aan, controleert de bal, kapt een instormende tegenstander uit, doet drie grote stappen naar voren. Weg uit de drukte. Kijkt naar zijn middenvelders. Ziet zijn spits bewegen en besluit tot het geven van een strakke dieptepass op de lopende ploeggenoot. Die speelt zijn tegenstander op snelheid uit en de keeper weet ternauwernood redding te brengen. Het is Milan ten voeten uit. Rustig aan de bal, goed gevoel voor positie, zelden in de stress en wil graag vooruit voetballen. In plaats van de bal wild weg te rammen – wat soms ook erg nuttig kan zijn – koos hij voor rust en de opbouw, met een bijna dodelijke counter als gevolg. Het zijn de kwaliteiten die hem naar het eerste elftal moeten loodsen, want hij wil hoe dan ook de opvolger van Mike Ter Wierik in het centrum van de hoofdmacht worden: “Ik weet natuurlijk dat de kans klein is, maar als ik nu al twijfel, wat voor zin heeft het om er dan vol voor te gaan?” Op de vraag wat hij zelf als zijn sterke punten ziet verschijnt er een bijna verlegen blik op zijn gezicht en pakt hij er een rapportje van zijn team bij, dat hij onlangs zelf moest invullen. “Daar staat inderdaad in dat ik rust aan de bal heb en ik kan goed koppen.” Om met een glimlach te vervolgen: “Er staan ook wel een aantal verbeterpunten op. Ik ben nu reserveaanvoerder. De coach wil dat ik meer leiding geef en dat ik beter het overzicht moet bewaren. Omdat ik rechts ben open ik vaak naar links. Dat gaat het gemakkelijkst, terwijl de ruimte soms juist aan de andere kant ligt. Daar werk ik aan.” Milan die vanwege zijn behoorlijke lengte, 1 meter 91, en kopkracht ook de pinchhitter van het team is, hoopt dus ooit in de Euroborg te spelen en het eerste elftal te halen. “Ik doe er alles voor. Ik merk ook dat ik groei als voetballer en eigenlijk altijd een vaste waarde ben. Verder ben ik ook altijd aanwezig. Ik heb de afgelopen twee jaar volgens mij maar één wedstrijd gemist.” De Euroborg, (tegenwoordig door het leven als het Hitachi Capital Mobility Stadion) zou als tussenstop moeten dienen voor een carrière in Engeland of Spanje. “Dat lijkt me echt geweldig en is mijn ultieme droom. Maar eerst komt FC Groningen. Of ik op een speciale manier naar de verdedigers van het eerste elftal kijk? Ik let er zeker op hoe ze dingen aanpakken en hoe ik dat zou oplossen. Ik kan nog heel veel leren. Dat wil ik dan ook, want uiteindelijk heb ik maar één echt doel en dat is er alles aan doen om te slagen en profvoetballer te worden.”              

Paul Matthijs: “Milan heeft veel talent maar moet minder dromerig zijn.”

De trainer van Milan, oud-FC Groningen voetballer Paul Matthijs vindt de verdediger ook een groot talent. “Hij heeft overzicht, een perfecte trap, kan zowel aanvallend als verdedigend uitstekend koppen en kan ook een doelpunt maken.” Toch plaatst de oud middenvelder/verdediger ook een kanttekening: “Milan zou minder dromerig moeten worden. Hij let nog wel eens niet op. Dat moet er echt uit, want nu kan hij dat nog compenseren met zijn andere vaardigheden maar straks lukt dat echt niet meer. Hij zou een ‘over mijn lijk’ mentaliteit moeten ontwikkelen. Die heeft hij nog niet. Dat heeft een verdediger wél nodig. Zijn jonge leeftijd zal daar ongetwijfeld een rol in spelen en misschien is het deels karakter. Wij als staf kunnen hem helpen, maar hij zelf zal de intrinsieke motivatie moeten vinden dat te gaan doen. Wanneer hem dat lukt heeft hij eigenlijk alles in zich wat een moderne verdediger nodig heeft.”