Niekerk deelt mokerslag uit in degradatiestrijd

0
1823

“We durfden eindelijk echt te voetballen”


NIEKERK – Ongeveer een kwartier voor tijd speelde een speler van VIOD Driesum de bal vanaf de middencirkel terug op zijn eigen doelman. De bal belandde ergens vlakbij de hoekvlag en leidde tot een corner. Dat moment was symptomatisch voor het spel van de Friezen tijdens de tweede helft toen Niekerk op toeren raakte en werkelijk geen spaan meer heel hield van de tegenstander.
Want de eer komt toe aan de roodhemden. Vorige week ging het tegen Rijperkerk helemaal mis er werd er tegen een flink pak slaag opgelopen. Tegen toch een mededegradatiekandidaat. De vraag was dan of trainer Kamps zijn mannen mentaal weer op de been had gekregen. Want deze wedstrijd was, zoals we dat altijd noemen, een zespuntenwedstrijd. Aanhaken of afhaken, om nog maar eens een one-liner te gebruiken. Het is wel de keiharde waarheid. Vorig seizoen was het team erg afhankelijk van zijn twee beste spelers, Jeroen Beerlings en Jasper Siepelinga. Beerlings zorgde bijna voor alle goals en zijn kompaan zorgde voor aanvoer en voor veel voetbal. Zonder deze twee spelers zou het wel eens een lastig jaar worden, wist trainer Kamps, mits het zou lukken de jongens te leren geloven in hun eigen kracht. “Maar dat is lastig omdat ze nog zo jong zijn. We hebben A-spelers in de groep en bij tegenslagen sluipt er snel angst in. Alleen overwinningen kunnen helpen het zelfvertrouwen op te krikken. De jongens kunnen echt goed voetballen, het punt is echt mentaal.” Hoe ze mentaal in het zadel te wippen, daar heeft de naar Aduard vertrekkende oefenmeester zo zijn eigen methodes voor. Hij stuurde op vrijdagavond alle spelers een motivatiefilmpje van Al Pacino in een rol als voetbaltrainer. “Doe er mee wat je wil, was mijn boodschap. Zelf ben ik wel gevoelig voor deze vorm van motivatie. Vandaar dat ik het de spelers heb gestuurd.” Blijkbaar werkte het filmpje. Daar waar de Niekerkers eerder dit seizoen vaak na een voorsprong het spoor volledig bijster raakten, lukte het ditmaal op de been te blijven. Al wankelde de ploeg wel. Driesum kwam na 5 minuten al bijna op voorsprong, maar de Niekerker doelman Ottens tikte de bal stijlvol uit de bovenhoek.  Niekerk leek er niet erg van geschrokken want het trok vervolgens snel ten aanval. Uit een ingestudeerde hoekschop was het Edwin Zwiers die raak schoot. Tot grote tevredenheid en opluchting van de trainer. “We trainen veel op hoekschoppen en dat het dan een keertje uitkomt waar we zo vaak op oefenen is natuurlijk super fijn.” Niekerk ging niet achterover leunen en zocht onverminderd de aanval om zo de voorsprong te vergroten.  Langs hoefde het publiek op het zonovergoten Sportpark Eekeburen er niet op te wachten. In de 14 minuut maakte de bedrijvige spits Edwin Zwier de 2-0, na een schitterende combinatie met  Jort Zuidersma en Jelmer Kijf. De in de diepte weggestuurde spits vergrootte de voorsprong koelbloedig. Lucht en rust gaf deze ruimere voorsprong de ploeg in degradatienood echter niet. Driezum kreeg wat meer greep op het middenveld. De Niekerker verdedigers durfden niet meer door te dekken en liepen achteruit. De Friezen roken bloed en in de 25e minuut werd de aansluitingstreffer gescoord.  Het zal toch niet? Dat zal het gevoel zijn geweest op de bank en in de hoofden van de spelers van Niekerk. Maar het gebeurde wel.  In de 41e minuut scoorden de Friezen de gelijkmaker. Soms zit het een beetje mee en heb je geluk nodig. Terwijl Niekerk voorzichtig weer de aanval zocht en het ongeloof en frustratie van de tegengoal van zich af te spelen ging de doelman van Driezum in de fout waarna Robin Roebers er als de kippen bij was om dit meevallertje te verzilveren en zo toch nog met een voorsprong de rust in te gaan.
Na de rust was alles anders. Driezum ging verwoedt op jacht naar de gelijkmaker maar in de tegenstoot was het in de 56 minuut opnieuw Roebers die raak schoot na een fraai de diepte te zijn ingestuurd door uitblinker Jort Zuidersma. Samen met Jelmer Kijf de motoren en creatieve breinen op het Niekerkse middenveld. Die creativiteit kreeg de tweede helft nog meer gestalte door invaller Stef Zuidersma die om disciplinaire redenen buiten de basis was gelaten door zijn coach. “Niet trainen is niet spelen,” aldus de duidelijk uitleg van trainer Kamps. Een moedige keuze omdat Zuidersma normaal een van de vaste waarden is. Probeerde Driezum nog iets terug te doen? Er werden nog wat pogingen gedaan, maar ieder balverlies, en dat was er veelvuldig, leidde tot nieuw Niekers gevaar. De mannen in het rode shirt straalden een soort vastberadenheid uit. Onverzettelijk. Werd er nog eens verkeerd gedekt, laatste man Patrick de Pander regelde het. De Frieze tegenstander wankelde, hapte naar adem maar kreeg niet de tijd weer lucht te krijgen. In de 72 minuut werd het 5-2 door Jort Zuidema die de keeper omspeelde en keurig afwerkte. De absolute genadeklap was een feit. Target-man Zwier had daarvoor al een paar mogelijkheden gehad om de wedstrijd eerder helemaal te beslissen maar mistte scherpte. Het werd hem vanwege zijn onophoudelijke werklust en dreiging door iedereen vergeven. Niet in de laatste plaats door zijn trainer die hem een publiekswissel gaf. De invallers Remco Vogelzang en Joost Datema maakten het pak slaag voor Driezum compleet. In een zeer cruciale wedstrijd liet de jonge ploeg uit Niekerk zich niet meer te laten overmannen door angst, maar gingen in hun kracht staan. Durven (vooruit) te voetballen wat niet alleen leidde tot een zeer belangrijke zege maar ook tot talrijke leuke combinaties. In deze wedstrijd  moet de ploeg vertrouwen hebben getankt voor de komende weken om zich uiteindelijk veilig te spelen. Adel verplicht. Met de instelling en spelopvatting van de tweede helft zou het een schande zijn wanneer deze ploeg alsnog zal degraderen.

Trainer-coach Kamps:
 De coach van Niekerk was na de wedstrijd uiteraard in een uitstekende bui. Zat hij nog in de rats na de Frieze gelijkmaker? “Natuurlijk gaat het scenario van eerdere wedstrijden waarin je voor komt door je hoofd. Er sluipt weer angst in de ploeg. We gaan teruglopen en dan sta je als trainer langs de lijn toch een beetje machteloos. Gelukkig kwam de 3-2 snel en was het daarna vlot rust.
Daar heb ik de jongens voorgehouden dat we alleen van ons zelf kunnen verliezen. We hebben een hartstikke jonge groep die het lastig vindt met tegenslagen om te gaan, maar ga er in geloven. Dat was mijn boodschap. Met Stef Zuidersma er bij op het middenveld probeerden we nog wat meer aanvallende impulsen te krijgen en zo de druk op hun verdediging te vergroten. We wilden vooruit. Dat heeft risico’s maar aanval is de beste verdediging. Gelukkig pakte het goed uit. Ik heb echt genoten van mijn team. Vooral  de tweede helft. Ik ben best een beetje trots op ze. Al die jonge gasten. Er stond veel druk op, maar ze hebben het gedurfd en laten zien hoe goed ze kunnen voetballen. Of we ons nu veilig gaan spelen? Ik heb daar vertrouwen in. Mocht het onverhoopt toch niet lukken dat ligt dat echt aan ons zelf, want de kwaliteiten om ons te handhaven hebben we. Dat moet toch de les zijn van deze wedstrijd. “

Man van de wedstrijd: Jort Zuidersma

Opstelling Niekerk
Ottens, Renkema, de Pender, H, Kijf, Bakker, D Zwier, J Kijf, Tjoelker, J, Zuidersma, E Zwier, Roebers
scoreverloop:  1-0 Renkema, 2-0 E Zwier, 2-1, 2-2 Roebers, 3-2, Roebers 4-2, J Zuidersma 5-2, Vogelzang 6-2, Datema 7-2.