Regiotheater Niehove terug van (even) weggeweest

0
626

Fris bestuur geeft impuls aan vernieuwde theaterzaal De Eisseshof

NIEHOVE – Is het nu 20 jaar of toch 30 jaar geleden dat het Regiotheater in Niehove het levenslicht zag. Het maakt niet veel uit, besluit penningmeester Fred Hendriks na een korte discussie met de overige aangeschoven bestuursleden Lex van Wijngaarden (foto links) en Husein Goudsmit (midden). 2002 geldt uiteindelijk als startpunt. Of liever, kantelpunt. Waar voor die tijd het Regiotheater grote namen naar het pittoreske Niehove wist te trekken moest het na 2002 noodgedwongen ‘voorzichtiger’ programmeren. Tot nu! Want het Regiotheater is helemaal terug van (even) weggeweest. Met een nieuw bestuur, waarvan het vierde lid Wouter Brouwer op de foto ontbreekt. “Want in Niehove wonen ook mensen die wel werken”, verklaart Fred lachend de absentie van Wouter.

In het noordwesten van de provincie Groningen hadden mensen niet zoveel gelegenheden om te genieten van theater en livemuziek, vertelt Lex over het ontstaan van het Regiotheater. “Niehove is natuurlijk een prachtige plaats, met haar kerk en De Eisseshof, om deze leemte op te vullen.” Succesvolle jaren vol aansprekende concerten, muziekfestivals en theater volgden. Gedragen door liefhebbers en met ondersteuning van gemeente en provincie die nog wel eens een subsidie richting het Regiotheater wilden schuiven. “Deze subsidies verdwenen en daarmee moesten ook wij, als organiserend bestuur, op de kleintjes letten”, duidt Fred. “Een verliesgevend evenement konden we ons eigenlijk niet veroorloven, dus werd er met zorg en voorzichtigheid geprogrammeerd. Het gevolg was dat het aantal activiteiten afnam en –eerlijk gezegd- ook de kwaliteit achteruit liep.” Fred besluit de hand in eigen boezem te steken: “We hebben het zelf ook laten versloffen.” Blueslegende Harry Muskee en Doe Maar-kopstuk Ernst Jansz hebben nog in de bovenzaal gestaan, dat verder vooral dienst deed als podium voor regionale muzikanten en aanstormend talent. “Het was ook gewoon verouderd”, vindt Husein die zich als medeprogrammeur aan het Regiotheater heeft verbonden. “Deze locatie en dan met name de zaal had een impuls nodig.” Die kwam er afgelopen jaar toen De Eisseshof de nodige facelift kreeg en werd gerenoveerd en  verduurzaamd. “Ook de bovenzaal is flink aangepakt”, wijst Husein op het vernieuwde interieur dat nog altijd de authentieke sfeer uitademt. Lex: “Met de verbouwing kwam er ook nieuwe energie vrij in het dorp. Om toch de schouders onder het Regiotheater te zetten en er samen iets van te maken.” Dat moet ook, vult Fred aan. “Dit is een prachtige zaal. Die verdient het om goed gebruikt te worden.” En dat lijkt te gaan gebeuren. Voor 2019 is er al een behoorlijk stevig programma in elkaar gezet. Bluesband King of the World mocht het jaar aftrappen en deed dat in een uitverkocht Nijhoofster dörpshuus. De Noordelingen staan op 9 en 10 maart in het theater met hun voorstelling ‘Sehnsucht en Kartoffelsalat’, waarna ook de Boys Named Sue (6 april), Erwin Java (3 mei), Ralph de Jong (18 mei), Tim Knol (oktober) en Arno van der Heyden het podium zullen betreden. Husein: “Het doel is om elke maand, met uitzondering van de zomermaanden als er in de regio al genoeg te beleven is, hier een cultureel evenement neer te zetten.” Het komende jaar is een ontdekkingstocht, stelt het drietal. Lex: “We gaan kijken wat werkt en waarom. Hoeveel mensen weten we te trekken tijdens de evenementen en wat hebben we verder nog nodig. Want om meer financiële armslag te krijgen zullen we op zoek moeten naar fondsen en ‘potjes’ die ons kunnen helpen ons doel te bereiken. Het Regiotheater moet weer een begrip worden. Een plek waar artiesten graag staan. Ten eerste vanwege de sfeer en de uitstraling, daarnaast omdat het hun helpt in hun verdere carrière.” Niehove is van oudsher de hoofdstad van het Middag-Humsterland. Straks moet Niehove de culturele hoofdstad zijn van het gebied. “Dat zou inderdaad mooi zijn”, bevestigt Husein. “En dat gaat ook goed komen, want er staat nu een goed team.”