Scholen met Daily Mile op weg naar LEGiO-run

0
244

“Bewegen verbetert zowel de fysieke als mentale fitheid van kinderen”

GROOTEGAST/DEN HAM – Op 6 april wordt de vierde editie van de LEGiO-run gehouden in Grootegast. Een loopevenement dat inmiddels niet meer is weg te denken van de (hardloop)kalender. Een evenement ook dat Grootegasters in beweging wil krijgen. Niet alleen op de dag zelf, maar zeker ook in aanloop naar het evenement. Daarom worden verbindingen gezocht met partijen die hetzelfde doel voor ogen hebben en zich ook inzetten voor een gezonde samenleving waarin bewegen een grote rol heeft. Zoals Healthy Ageing Network Northern Netherlands, kortweg HANNN, waar voormalig topsportster Daniëlle Bekkering programmamanager is en basisscholen aanmoedigt om mee te doen aan de Daily Mile. “Elke dag een kwartiertje wandelen of hardlopen”, legt ze het idee achter de Daily Mile uit. “Omdat bewegen gezond is.”

Het is nog een behoorlijke opgave om Daniëlle aan de lijn te krijgen. Vorig jaar besloot ze om haar schaatsen officieel aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Nog één wedstrijd in Zweden, dan was het klaar. Hoog in Scandinavië sloeg vervolgens het noodlot toe. De marathonschaatser die gedurende haar lange en imposante carrière altijd ‘breukvrij’ is gebleven kwam in haar laatste wedstrijd ten val en brak alsnog een sleutelbeen. “Dat zit je dan toch niet lekker”, vertelt ze een dag na wat echt haar laatste wedstrijd op topniveau moet zijn geweest. Vanuit –jawel- Zweden, waar het een jaar eerder nog zo verschrikkelijk mis ging. “Ik kreeg de kans om hier nog één keer aan de start te verschijnen en alles goed af te sluiten”, verklaart ze. “Die kans heb ik gegrepen. Of dat niet heel zwaar is een jaar na mijn stoppen? Tuurlijk, maar ik heb in de tussentijd niet helemaal stilgezeten en heb nog altijd een goede basisconditie. Ik heb mij vermaakt. Het is nu goed zo.” Naar HANNN en de Daily Mile dan. “HANNN heeft zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, in beweging te krijgen. Als programmamanager mag ik daar concrete plannen, voorstellen en activiteiten aan koppelen, zoals de Daily Mile. Een activiteit waarbij wij scholen aanmoedigen om met hun leerlingen een kwartier per dag te wandelen of te gaan hardlopen.” Dat gebeurt niet vanuit het niets, stelt Bekkering. “Wij werken daarbij graag samen met lokale initiatieven, zoals in Grootegast met de LEGiO-run. Zij hebben hetzelfde doel en dan sta je samen sterk. De LEGiO-run is een mooi einddoel om met de Daily Mile naartoe te werken. En dat gebeurt in de vijf weken voorafgaand aan het hardloopevenement.” Drie scholen in de gemeente hebben zich aangesloten bij het initiatief. De Jan Kuipersschool in Grootegast doet mee, als ook de Groene Borg in Kornhorn en SWS de Aquarel in Sebaldeburen. Deze week is de kick-off waarna er in aanloop naar 6 april veertig dagen lang gelopen wordt. “Elke wandeling die is volbracht mag worden afgevinkt”, vertelt Bekkering. “Dat kan op een speciale poster die –hopelijk- in de klas komt te hangen en leerlingen moet motiveren om ook elke dag daadwerkelijk dat vinkje te halen. Uiteraard volgt er na deze periode van vijf weken een beloning voor de klassen die daadwerkelijk elke dag een kwartier hebben gewandeld of hardgelopen.” Het programma loopt af net na de LEGiO-run. “Waar hopelijk veel leerlingen aan mee hebben gedaan”, zegt ze. “Want bewegen is hartstikke leuk. Het heeft mij als topsportster altijd extra energie gegeven en dat wil ik graag overdragen. Of de Daily Mile na de LEGiO-run ophoudt? Dat hoeft natuurlijk niet. Het zou goed zijn als scholen dit doorzetten. Het is bewezen dat bewegen zowel de fysieke als de mentale fitheid verbetert. Dat komt ook het leren in de schoolbanken ten goede.” Na Grootegast wordt de Daily Mile ook geïntroduceerd in andere plaatsen waar de samenwerking wordt gezocht met lokale initiatieven en (sport)evenementen. Musselkanaal staat op het programma en ook net over de grens in Surhuisterveen kunnen scholen straks deelnemen aan de Daily Mile. “We nodigen natuurlijk iedereen uit die graag mee wil doen”, besluit Bekkering vanuit het verre en koude Zweden. “Op www.meergezondejaren.nl kunnen mensen meer informatie vinden over de initiatieven van HANNN –waaronder de Daily Mile- en wat wij voor hun kunnen betekenen. Op naar meer gezonde jaren is het doel”

Op 6 april klinkt het startschot voor de LEGiO-run op het Marktplein van Grootegast. Inschrijven voor de kleurrijkste loop van het noorden is nog altijd mogelijk via www.inschrijven.nl. Meedoen is uiteraard  niet alleen goed voor de eigen gezondheid en conditie, maar ook voor die van de bewoners van Het Hooge Heem. Een virtuele fietsroute door Grootegast (en omstreken) voor de bewoners is het goede doel van dit jaar. Een mooie aanvulling op het vorig jaar aangeschafte Fietslabyrint. Meer informatie over de loop van Grootegast is te vinden op www.legiorun.nl.