48 woningen Wold & Waard naar Nul-op-de-meter

0
180

WESTERKWARTIER – In vier dorpen in het Westerkwartier start Wold & Waard in maart met een renovatieproef van 48 woningen naar Nul-Op-de-Meter. De werkzaamheden worden door 4 aannemers uitgevoerd en in maart zijn de eerste woningen in Grootegast en Grijpskerk aan de beurt. In Marum en Leek start de renovatie in april.

De renovatie stond eerder ingepland in het najaar van 2018. Toen bleek dat het elektranet niet toereikend was, moest de planning worden bijgesteld.De woningen zorgen na renovatie voor een grotere belasting van het elektranet, omdat er ruim 30 zonnepanelen per woning geplaatst worden. Daarnaast worden de gevels en daken extra goed geïsoleerd. Verwarming van de woning gebeurt met een elektrische warmtepomp en in de woning zorgt de warmte-terug-win-installatie voor ventilatie. In 2050 moeten alle woningen van Wold & Waard energieneutraal zijn. Binnen het programma Wonen met Energie wordt onderzocht hoe dit doel bereikt kan worden. Voor het Nul-Op-de-Meter maken is gekozen voor een proef met de 48 woningen, om te leren hoe dit het beste kan worden aangepakt. Daarnaast onderzoekt Wold & Waard welke andere mogelijkheden van verduurzamen passen bij de verschillende typen woningen in haar bezit.